Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Ago Špacapan

Špacapanova hiša

Promotor kraške kulinarike iz najkakovostnejših sestavin z domačega ali sosedovega vrta in travnika ustvarja najboljše okuse.

O chefu

Ago ceni tradicijo. Svojim gostom nudi tisto, kar so gradili že predniki, in to uspešno nadgrajuje.

Kuharstvo mu je bilo položeno v zibelko, saj je odraščal z družinsko gostilno, ki sta jo vodila njegova starša. Ago nadaljuje tradicijo in Špacapanova hiša še naprej ostaja družinski posel. Sodelujejo vsi – mama Ada ustvarja v kuhinji, oče obdeluje vrt in prideluje teran, pomaga tudi sestra, nad vsem pa bedi chef Ago, ki ne skrbi le za ohranjanje družinske, ampak tudi lokalne kraške tradicije.

Najljubša jed
Domača goveja juha s knedlji

Spomin na dom, družino, otroštvo. Na tisti trenutek, ko si se usedel k mizi in je zadišalo po juhi.

Najljubša sestavina
Divja zelenjava

Ima bolj izrazit okus kot kupljena.

Ko mu je bila Špacapanova hiša zaupana, se je najprej vprašal, kaj je značilno za Kras. Potem je te tradicionalne kraške jedi nadgradil. Vse na njegovem meniju namreč izhaja iz tradicije. Pršut, goveji karpačo, domača juhica, pašta z domačim maslom in pečenim kvasom, ravioli, nadevani s Špacapanovo krodigo, janjček, divjačina, zorena govedina … Vsaka jed ima svojo zgodbo, ki izhaja iz lokalne zgodovine, ozemlja in ljudi, ki so tu živeli. Iz vsakega krožnika veje ljubezen do zemlje in strast do tradicije, ki se je že na samem začetku zapisala v Agov dedni zapis.

Ago Špacapan
Foto: Arhiv Špacapanova Hiša
»Delam korak nazaj. Vračam se h koreninam, k postopkom, ki sicer zahtevajo več časa, a je okus zato veliko boljši.«

Špacapanovi sami sušijo pršut. »Pršut najvišje možne kakovosti lahko dobiš samo tako, da ga narediš sam. Prašiče je treba že v osnovi pravilno hraniti, brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov,« pove Ago, ki pršut suši cela tri leta. In okus je … popolnoma drugačen kot pri pršutu »iz trgovine«. Enako je s kruhom. Ago ga peče z drožmi. Ne, ker je to zdaj popularno, ampak, ker je tak kruh lažje prebavljiv in okusnejši. Seveda pa spet zahteva svoj čas. Za hrano si je pač treba vzeti čas – ne le za zaužitje, tudi za njeno pripravo: »Hitrost industrije nas je pripeljala do instant rešitev in postopkov.«

Testenine
Foto: Arhiv Špacapanova Hiša

Jed mora biti tako okusna, da si v tistem trenutku, ko jo poješ, želiš, da bi jo še enkrat.

Ago na splošno stavi na okuse: »Ko jed poskusiš, se morajo okusi nekako uravnovesiti. Začutiti moraš sestavino, ki je najbolj izpostavljena, vendar mora biti celotna jed v harmoniji.« Ne moderne kulinarične kreacije, ki združujejo raznorazne eksotične sestavine, želja po še je tista, ki je resnično merilo dobre jedi. Jed vedno poskusi ekipa mladih in mama, ki je kot starejši del ekipe predstavnica druge generacije. Potem zbere vse komentarje in jed posodablja. Tudi kasneje, glede na komentarje, želje in ideje gostov. Tako pripravljajo že peto različico govejega karpača, ki je nastajal kar tri sezone. In je, brez dvoma, odličen.
Takšnega mnenja sta bila tudi Francoza, ki sta pred nekaj leti okusila Špacapanov degustacijski meni. Bila sta navdušena. Celo tako, da sta Aga in njegovo družino povabila k sebi na počitnice. »Seveda nismo šli, ker gostilne in družinskega posla ne moreš kar tako zapreti. Smo se pa že večkrat nasmejali na ta račun.«
Chef Ago se želi vsakemu gostu osebno posvetiti. Zato ima na gostilniškem vrtu le šest miz, notri pa kakšnih deset. To je njegova meja. Nad njo ni več tiste privlačne intimnosti, ki jo lahko vzpostavi s svojimi gosti. Kako zelo mu je pomemben pristen odnos, pa kažejo tudi njegovi projekti, ki presegajo okvire gostilne ter skrbijo za njegove goste v različnih obdobjih in življenjskih situacijah. Cateringi, poroke in najnovejši paketi v naravi – košarica z zajtrkom ali kosilo, ki ga pripelje na dogovorjeno lokacijo: »Družina si lahko privošči sproščen izlet v naravo, se sprehaja po Komnu, otroci se igrajo, starši uživajo na soncu … Ob dogovorjeni uri pa se pripeljemo, postavimo mizico s stoli in postrežemo kosilo.« Izlet brez pakiranja, kuhanja in skrbi.

Foto: Arhiv Špacapanova Hiša

MICHELIN GUIDE 2023

Restavracija chefa

Špacapanova hiša

Pri Špacapanovih sušijo mesnine, starajo sire, pridelujejo vino, žganice in kis. In vrhunsko kuhajo.

Preberite več