Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Aleš Širca

Hiša Krasna

Ljubitelj mediteranske kulinarike, ki se uspešno (z)druži s pristnimi lokalnimi proizvodi s Krasa.

O chefu

Aleš je vedno imel željo in veselje pripravljati hrano, tudi jesti. To je bila njegova prva izbira in drugo ga niti ni zanimalo.

To je njegov poklic, veselje in ne predstavlja si, da bi delal kaj drugega. Pravi, da chefovstvo še zdaleč ni preprosto, saj trpi tudi zasebno življenje. Veliko jih obupa, večina zato, ker ne začnejo od začetka. »Vsi bi radi bili medijsko izpostavljeni. Vendar en dober krožnik še ne pomeni, da boš temu izpostavljen vse življenje. Treba se je stalno izobraževati in napredovati.«

Najljubša jed
Enolončnice

Mnogo okusov, zanje uporabiš vse, kar je na vrtu, pripravljene pa so hitro in brez kompliciranja.

Najljubša sestavina
Maslo

Povsod pride prav – v predjedeh, glavnih jedeh in sladicah.

Alešu je blizu mediteranska kuhinja, saj je močno povezan s Španijo in Italijo. Zato ne preseneča dejstvo, da je v meniju Hiše Krasna, kjer vihti svojo kuhalnico, kar nekaj jedi iz Španije, pa tudi tehnik. Sicer pa veliko dela na domačih testeninah: »Uporabljam lokalne sestavine, kot so kozja skuta in kozji sir, kravji sir jamar, ter v jeseni bučo in kostanj in z njimi nadevam domače raviole.« Zanima ga tudi Skandinavija, vendar je še ni imel priložnosti raziskati iz kulinaričnega vidika.

Chef Aleš Širca
Foto: Arhiv Hiša Krasna
»Kako veš, da je kuhar dober? Ker uživa v tem, kar počne in ne stagnira.«

Ko govori o kuhanju, se mu iskrijo oči. »Ni vse samo ustvarjanje v kuhinji, v ozadju je še veliko drugih stvari. Govorim o potovanjih in izobraževanjih. Vedno je treba biti pozoren, iskati nove recepte in ideje zanje. Samo branje ni dovolj. Treba je biti v stiku z drugimi kuharji, poskušati in poslušati.«

Kulinarika Slovenija Hiša Krasna
Foto: Arhiv Hiša Krasna

Pomembno je, kakšen občutek pričara jed, ko jo daš v usta. To je pomembneje od samega videza krožnika

Zanj je kuharstvo talent in učenje. »Če nimaš talenta, hitro obupaš, samo talent pa tudi ni dovolj. Dogajanje na kulinaričnem področju je treba stalno spremljati, da ostaneš na tekočem. In več kot vidiš, več veš, če je zraven prisoten še talent, pa je kombinacija zmagovalna.« Talent je v kuharstvu subjektivni pojem. Aleš ga vidi v tem, kako kuhar kombinira sestavine, kako prepozna, katere se ujemajo med sabo. »Sam imam neki poseben občutek za hrano. Verjamem, da ga ima vsak dober kuhar. Ko začutim, da je nov krožnik dokončan, sem devetindevetdeset odstotno prepričan, da bo všeč tudi drugim. Kdaj pa se mora seveda tudi kaj najprej ponesrečiti, da potem uspe,« se nagajivo nasmehne.
V kuhinji Hiše Krasna ima chef Aleš svoj sistem dela, ki je prilagojen konceptu rezervacij in kot tak deluje. Ekipa je pomembna, pa naj gre za veliko ali majhno kuhinjo: »Da vse poteka, kot je treba in da je gost zadovoljen, moraš imeti ob sebi osebo, ki ji zaupaš. To pomeni, da se z natakarjem samo spogledaš in točno veš, kako in kaj.«
Včasih pa se zanimive vezi in novi odnosi spletejo tudi izven kuhinje, z gosti. Tako je pred leti spoznal Španca, kuharja, ki je v gostilno prišel popolnoma po naključju. Postala sta prijatelja in še danes se obiskujeta. Alešu je Španija zelo pri srcu, tudi v kulinaričnem smislu. Predvsem Madrid, ki je skupek vsega: »V Madridu se povežejo vse regije. Drugače pa je podobno kot drugje – v krajih, ki so bližje morju, je večji poudarek na morskih jedeh, v notranjosti pa je glavna svinjina. Meni je sicer dobro oboje, a če bi moral izbirati, bi izbral meso pred ribo. Tudi svinjski uhelj, kar sodi v zero waste koncept (da se porabijo vsi deli živali ali zelenjave), ki je trenutno zelo popularen v Sloveniji, v Španiji pa je prisoten že kar nekaj časa.«

Foto: Arhiv Hiša Krasna

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Hiša Krasna

Butični družinski hotel z vrhunsko restavracijo in pristnim vinskim hramom.

Preberite več