Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Ana Roš

Hiša Franko

Nesojena diplomatinja se je razvila v svetovno kulinarično zvezdnico, ki širi glas Slovenije in njene gastronomije onkraj njenih meja.

O chefinji

Ana Roš je zaradi ljubezni obesila kariero v diplomaciji na klin in se preselila v Kobarid, kjer je začela pisati svojo zgodbo o uspehu.

Iz Hiše Franko, nekdanje vaške gostilne Franka Kramarja, je Roševa s partnerjem Valterjem Kramarjem zgradila kulinarično institucijo, eno najboljših restavracij na svetu, ki je mednarodno proslavila Slovenijo, slovensko gastronomijo pa povzdignila v višave.

Najljubša jed
Solata in radič kleti Atelier Kramar

Roševa ljubi solate vseh vrst, od doma pa ne gre nikamor brez vrečke suhega čilija, s katerim začinja vse.

Najljubša sestavina
Fermentirana albuminska skuta

Stranski produkt sirne industrije, zvezda menija Hiše Franko.

Filozofija kuhinje Ane Roš je, da s svojimi krožniki gosta popelje po Posočju in njegovi ne predaleč oddaljeni okolici. Skuta in tolminski sir s planin nad Tolminom, kozliček iz Drežnice, soška postrv, čompe, kuhane v sosedovem senu, divje zeli in cvetje iz okoliških gozdov in travnikov. Ana ne uporablja klasičnih luksuznih sestavin – namesto po kaviarju poseže po postrvjih ikrah, namesto po lososu pa po sardeli. A tudi najbolj skromne sestavine se izpod Aninih prstov spremenijo v sofisticirane kreacije nepričakovanih kombinacij, pri čemer se kuharska mojstrica močno naslanja na združevanje morske hrane z mesom.

Ana Roš
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film
V mojih očeh je kuhinja simbioza treh elementov – okolice, letnih časov in kuharjeve osebnosti.

Kuhinja Ane Roš, kuharice samoukinje, je izrazito vezana ne samo na letne čase, ampak na sezone posameznih rastlin v Posočju – tako denimo krožnik z akacijo roma z menija isti dan, ko odcveti akacija, ali pa se določen krožnik spremeni, ko Drežnici zmanjka kozličkov. Težko je tudi najti kuhinjo, ki bi bila tako osebna, kot je Anina, pogosto vezana na spomine in okuse iz otroštva, hkrati pa izrazito drzna in divja.

Kulinarika
Foto: Suzan Gabrijan

Roševa v svoji kuhinji prisega na trajnost in ekološko noto – uporabi vse dele živali, vinska karta pa sloni na sonaravno pridelanih vinih

Ana Roš se je med največje izstrelila, ko so jo povabili na Cook it Raw, dogodek, ki je na Poljskem združil najboljše kuharske mojstre sveta. Kljub temu, da je bila takrat Roševa v družbi takih kulinaričnih prvokategornikov, kot Rene Redzepi in Magnuss Nilsson, ji je uspelo s svojo jedjo več kot samo opozoriti nase. Bila je tudi edina ženska v fantovskem klubu. Sledila je serija mednarodnih dogodkov, s katerimi je Slovenka utrdila svoj položaj v gastronomskem vrhu. Svetovno slavo ji je dokončno prinesla serija Chef’s Table na Netflixu leta 2016. Serija, zaradi katere se je na milijone ljudi, ki si jo je ogledalo, zaljubilo v zeleno Posočje in turkizno Sočo ter si rožnato restavracijo v Starem Selu zadalo kot eno svojih sanjskih (gastronomskih) destinacij. Chef’s Table je leto dni kasneje sledil naziv najboljše kuharske mojstrice sveta po izboru World’s 50 Best Restaurant, Hiša Franko pa se je prvič zavihtela na prestižni seznam 50 najboljših restavracij sveta. Ana je postala ambasadorka gastronomije – in to še preden so ji Združeni narodi leta 2019 tudi uradno podelili ta naziv.

Foto: Suzan Gabrijan, arhiv Hiša Franko

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Hiša Franko

Hiša Franko se uvršča med top 50 restavracij na svetu, chefinja Ana Roš pa je ena izmed najboljših svetovnih chefinj.

Preberite več