Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dalibor Janačković

Restavracija Calypso

Ljubitelj lokalne soške postrvi, ki dokazuje, da so tudi hotelske restavracije prostor za visoko kuhinjo.

O chefu

Da je Dalibor danes chef, je v veliki meri zaslužna mama, ki ga je kot otroka 'silila', da ji je pomagal v kuhinji.

Začel je pripravljati jajčka, potem testenine in napredoval do rižot. Ob vpisu na srednjo šolo je še kolebal med natakarstvom in kuharstvom, a ga je slednje kmalu tako pritegnilo, da je postalo njegova življenjska pot. Danes chef Restavracije Calypso do kuhanja čuti čisto ljubezen: »Rad imam ustvarjalnost, ideje, živila in umetnost tega, kako zložiti skupaj dober krožnik.«

Najljubša jed
Frtalja s koromačem in srčnim zeljem

Lokalna jed, ki jo lahko kombiniraš z mesom ali z ribo, ješ hladno ali toplo, sestavine zanjo pa so poceni.

Najljubša sestavina
Soška postrv

Že mama je pripravljala sladkovodne ribe in ta okus mu je ostal.

Dalibor je pristaš filozofije o ustvarjanju dobrih jedi iz cenovno ugodnih surovin. Prisega na lokalno zelenjavo, postrvi iz domače Soče in meso. Lokalnost je še posebej izrazita v njegovih degustacijskih menijih, s katerimi navdušuje goste restavracije Calypso, ki si vzamejo čas za uživanje v dobri hrani. Restavracija je sicer del središča igre in zabave Perla s prestižno hotelsko, igralniško in gastronomsko ponudbo. Zahtevnejši gostje, ki so v času svojega obiska osredotočeni na igralništvo, se v pomanjkanju časa pogosteje odločajo za ponudbo à la carte morskih jedi, kot so jastog in škampi. V Daliborjevi kuhinji sicer pripravijo kar 80 % morskih in ribjih jedi, ki pa jim v manjšem obsegu sledijo tudi mesne in vegetarijanske.

Chef Dalibor Janačković
Foto: Arhiv Restavracija Calypso
»Če je jed lepa na videz, a ni okusna, zame ne pomeni popolnoma nič.«

Kako zelo pomemben je za Daliborja sam okus, priča tudi njegov proces ustvarjanja jedi, ki se začne z dvema sestavinama na žlici. Če v okusu med njima začuti harmonijo, jima doda novo sestavino. Koščku zelenega jabolka in postrvi se tako na žlici pridružita hren in koromač. In tako dalje, dokler ne odkrije tistega, kar išče. Veliko mu pomeni, da so sestavine sezonske in lokalne, stremi pa tudi k zmanjšanju škrobnih živil: »Ko poješ jed brez škroba, se bolje počutita telo in um, zato človek lažje dela.«

Kulinarika
Foto: Arhiv Restavracija Calypso

Vesel sem, da sem lahko sodeloval s priznanimi italijanskimi chefi, katerih restavracije so prejele več Michelinovih zvezdic

V okviru projekta Glocal gourmet so spomladi 2019 Slovenijo obiskala velika imena italijanske kuhinje, kot so Emanuelle Scarello (Agli Amici), Francesco Sposito (Taverna Estia) in Pino Cuttaia (Ristorante La Madia), katerih restavracije so prejele po dve Michelinovi zvezdici, ter Bobo Cerea iz znamenite Da Vittorio, ki se ponaša kar s tremi Michelinovimi zvezdicami. Skupaj so iz lokalnih sezonskih pridelkov ustvarili 6-hodni meni in se ob tem učili drug od drugega. Restavracija je bila vnaprej razprodana, navdušenje gostov pa ogromno.
Pa vendar je Dalibor skromen, mladim (bodočim) kuharjem svetuje, naj ohranjajo voljo do dela ter zanimanje do učenja. »Kopirajte dobre kuharje. Povlecite jih za rokav in sprašujte, da se čim več naučite od njih. Šele potem začnite sami. Preskušajte, poskušajte, ustvarjajte. Nič hudega, če gre kdaj narobe – tako se učimo,« pravi chef, ki sicer neskromno obvlada vse delovne procese in ves repertoar, od hladnih in toplih predjedi do sladic.
Daliborjevo strast do svežih surovin ter skrbno pripravljenega in dobrega obroka so opazili tudi pri Michelinu in mu podelili znak »The Plate Michelin«. Gre za izjemno priznanje, ki se ga z Daliborjem veseli njegova ožja ekipa, ki ga vsakodnevno spremlja v kuhinji, ter celotno Hitovo gostinstvo.

Foto: Arhiv Restavracija Calypso

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Restavracija Calypso

Sveži okusi morja in vrhunska vina spodnesejo tla pod nogami tudi največjim gurmanom. Za najzahtevnejše!

Preberite več