Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Damjan Fink

Hiša Fink

Raziskovalec slovenske kulinarike prisega na znane okuse in lokalne sestavine. Klasiko, ki ji doda svoj pečat. Predvsem pa kuha z veseljem.

O chefu

Njegova kuhinja je tradicionalna slovenska, krožniki elegantni, njegov kuharski slog pa preprost, a okusen.

Damjan je kuhar, ker rad (o)srečuje ljudi. Rad vidi, da so ljudje okrog njega zadovoljni. S hrano se izraža in tako je že od malih nog, ko je s prvimi kuharskimi podvigi razvajal svoja starša. Doma se je nasploh vse vrtelo okrog hrane. Imeli so koline, pekli kruh in bili skoraj v celoti samooskrbna družina. To je postalo del njegove identitete, saj še danes izhaja iz lokalnih surovin. Mama Fink še vedno peče domači kruh.

Najljubša jed
Jagenjček na ražnju in surovi škampi

Najljubši jedi sta dve – ker ima rad morje in celino.

Najljubša sestavina
Oljčno olje

Je vsestransko. Lahko je začimba, povezovalec okusov in je zdravo živilo.

Značilne slovenske okuse je podrobneje raziskal pred leti, ko je vodil projekt Kulinarični zakladi Slovenije. V leto trajajočem projektu so z mladimi kuharji in natakarji iz vse Slovenije tradicionalne slovenske jedi uspešno nadgradili s svojo inovativnostjo. Recepte so izdali v kuharski knjigi za posebne okuse s pomenljivim naslovom: Igra okusov.

Tanja in Damjan Fink
Tanja in Damjan Fink
Foto: Dean Dubokovič
»Pozna se mi, da sem Dolenj'c.«

Damjanova hrana je klasična, ampak »za s kruhom pomazat«. Ne stremi k ekstremnosti, ampak se drži znanih okusov in nikoli ne gre čez rob. Izhaja iz svoje regije, zato rad pripravlja vse, kar je dimljeno: jagnje, prašička, ribe. Na njegovih krožnikih kraljujejo lokalne surovine, kot so krškopoljec, medvedov pršut in postrv s Krke ter vse, kar je pridelano doma. Solata z maminega ali taščinega vrta ima pač popolnoma drugačen okus. Čeprav se drži lokalne tradicije, rad spreminja recepte po svoje. Včasih pri sestavinah, včasih pri količini. Pomembno je, da doseže cilj – da nihče ne odide od njegove mize lačen.

Vrhunska kulinarika
Foto: Arhiv Hiša Fink

Dober kuhar se ne rodi, ampak naredi.

Dober kuhar pozna osnovne okuse, vendar na jedi pusti tudi svoj pečat. Pomembno je, da ima svoj slog: »Da se osebnostno izraža, da zna povezati okuse in je hrana jedljiva.« Zato potrebuje kombinacijo obojega – talenta in znanja. A samo talent ni dovolj.
Temu pritrjuje tudi Damjan, ki si je kuharske izkušnje nabiral na Gradu Otočec ter se izpopolnjeval pri Ani Roš v Hiši Franko in v Gostilni na Gradu, ki jo vodi še danes. V Hiši Fink, ki jo je odprl v domači Irči vasi pri Novem mestu, pa z ženo Tanjo nadaljujeta družinsko gostinsko tradicijo in pišeta svojo zgodbo.
Pri snovanju krožnika chef Damjan najprej določi namen: »Če imaš na primer regrat – kaj hočeš povedati z njim? Ali pripravljaš predjed, piknik, glavno jed, degustacijo ali večhodni meni?« Šele nato lahko glavno sestavino kombiniraš z drugimi. Zelo pomembno je tudi, za koga pripravljaš krožnik. Če gre za družine z otroki, se bo ta po sestavinah, okusu in videzu razlikoval od krožnika, ki je namenjen nekomu drugemu.
S ciljnimi skupinami Damjan nima težav, prav tako ne s številom gostov. Brez težav zadovolji mlad par na romantični večerji ali 3000 zaposlenih podjetja Revoz na pikniku. Ko pove, da so njegovi burgerji, jagenjčki in zrezki zadovoljili tako množico ljudi, lahko rečemo samo – poklon.

Foto: Arhiv Hiša Fink

Restavracija chefa

Hiša Fink

Preproste slovenske jedi za večhodno razvajanje sodobnih jedcev.

Preberite več