Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Filip Matjaž

Restavracija COB

Raziskovalec kulinaričnih razsežnosti, ki iz lokalnih zgodb ustvarja nepričakovano interaktivno doživetje.

O chefu

Pomembno je razumevanje okolja. Vrhunski kuhar ne raziskuje samo gastronomske strani, ampak tudi lokalno.

Filipova pot v svet kulinarike je bila tako rekoč neizogibna, saj je z gostinstvom odraščal. Predstavlja peto generacijo gostincev v družini. Že zgodaj je spoznal vse strani poklica. Dobre, pa tudi slabe. Zato je najprej raje izbral gimnazijsko izobraževanje. Nekje vmes ga je oče prosil, naj pride pomagat v domačo restavracijo. Samo za dva meseca. In je ostal. Vendar pa se ni ustavil v družinskih okvirih, želel je več od klasike.

Najljubša jed
Goveji rep

Lahko bi ga jedel vsak dan, že od malih nog. Morda, ker je bil ljubitelj tudi njegov oče.

Najljubša sestavina
Sveža, lokalno pridelana zelenjava

Ker je pristaš lokalne pridelave, bo kmalu imel tudi svojo njivo.

Prve korake v svet visoke kulinarike je naredil pod vodstvom Emanuela Scarella, chefa restavracije Agli Amici v italijanskih Udinah. Še danes sodelujeta, Filip ceni njegovo mnenje. Tisto več, drugačno doživetje, ki premika meje kulinaričnih razsežnosti, pa je odkril v eni najboljših svetovnih restavracij, v londonskem The Fat Duck. Njen vodja, Heston Blumental, je zaslužen, da je Filip naredil korak dlje. V Portorožu je odprl svojo restavracijo in se lotil izziva: predstaviti klasične istrske jedi tako, da bodo izražale zgodbeno noto.

Chef Filip Matjaž
Foto: arhiv Restavracija COB
"Kuharjev je nešteto in vsi znajo kuhati po svoje. Če želiš, da si te ljudje zapomnijo, moraš narediti nekaj več."

Kulinarično doživetje po Filipovo pomeni, da gostu ponudi drugačen način uživanja v hrani in pijači. Takšen, ki preseneti. Navduši z zgodbo in predstavitvijo. Da gost začuti, kaj se dela in kako živi v Istri. »Fine dining v COB-u se začne z jutranjim make-upom v hotelski sobi in konča z umivanjem zob z zobno pasto iz sveže maline in kavnih zrnc ter osvežilno ustno vodico iz poprove mete,« pojasni kulinarični koncept, ki ga imenuje Dan v Istri. Vmes pa si sledijo okusna istrska doživetja, večhodna. Spreminjajo se glede na popotovanje, ki si ga gost izbere na meniju. Seveda to ni klasičen meni, kot smo ga vajeni, ampak zemljevid, ki ga razkrije šele pravilna toplotna obdelava.

ribja jed v restavraciji
Foto: arhiv Restavracija COB

Dober kuhar ima cilj. Da bi ga dosegel, potrebuje motivacijo. V tem je čar.

Nekdanji mladinski kulinarični reprezentant danes žanje uspehe in pohvale, tudi na mednarodni ravni, od tretjega najboljšega mladega kuharja Evrope na izboru European Young Chef Award 2017 do ambasadorja Slovenije – Evropske gastronomske regije 2021.

Filip je svoje poslanstvo našel v kuhanju izven okvirjev. Njegova restavracija COB (cooking outside the box) mu to omogoča. Tukaj spaja kuhanje z igro, domišljijo s presenečenjem, avtohtonost z ekstravaganco. Osnovna surovina krožnika je preprosta, drugi elementi, tisti, ki naredijo učinek »uau«, pa so zapleteni. Navdih za svoje kulinarične zgodbe išče v lokaciji, kulturi, življenju v Istri. Med obiranjem oljk razmišlja, kako lahko uporabi njen list. Njegovi gostje spoznavajo slovensko kulinariko na interaktiven način, ki ga do zdaj v Sloveniji niso bili vajeni. Vključeni so v kuharski proces, tako da jed dokončajo ali si jo celo sami pripravijo. Na primer juho iz morskega kamna. »Če juha ni v redu, ste sami krivi, saj ste jo vi skuhali,« se mladi chef nagajivo nasmeji.

»Zamisel o restavraciji se je rodila iz strasti do vrhunske kulinarike in želje, da bi dvignil raven slovenske kulinarične scene,« pravi Filip, ki ne skriva svojih ambicij, da bi COB popeljal med najboljše restavracije tega dela Evrope. Projekt podpirajo tudi velikani mednarodne kulinarične scene, kot sta nekdanji direktor Michelinovega vodnika za Italijo, g. Fausto Arrighi, in furlanski kulinarični mojster, g. Emanuele Scarello, lastnik dveh Michelinovih zvezd.

Foto: arhiv Restavracija COB

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Restavracija COB

Doživljajska restavracija vas skozi izjemen scenosled popelje po okusih slovenske Istre.

Preberite več