Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Gregor Vračko

Hiša Denk

Vrhunski kulinarični upornik, ki ne išče razlogov, zakaj je drugačen. Raje dela. Trdo dela.

O chefu

Gregor je prekuhal svet, da lahko zdaj brez filozofiranja ustvarja tehnično popolne jedi izpiljenih okusov.

Rodil se je v družini z domačo gostilno. »Kuhanje ni nikakršno poslanstvo. Z gostinstvom sem odraščal in počasi padel noter. Klasična zgodba, ni nova, ne pretresljiva,« pove Gregor. Po gostinski šoli v sosednji Avstriji je že takoj na začetku 90. let izginil v svet in tam ostal vse do leta 2006. Med drugim je bil pri Thomasu Kellerju, vendar pa o svojih izkušnjah in nadrejenih ne govori veliko. »To ni bilo izpopolnjevanje, to je bilo trdo delo. Naučili so me garanja in discipline,« je vse, kar pove o dolgem obdobju, v katerem je do potankosti izpilil različne tehnike priprave živil in razvil talent, na čemer gradi vsak dan posebej.

Najljubša jed
Je nima

Danes bi umrl za špagete, jutri pico ali krvavice. Ni predalčkov, ni ovir.

Najljubša sestavina
Voda

Iz vode vse izvira in vse gre vanjo.

Gregor tudi ne mara preveč razpredati o sebi in svojih jedeh. O tem govori le s svojim bratom Davidom Vračkom, ki je prav tako vrhunski kuharski mojster. Izogiba se medijski pozornosti in družbenim omrežjem, bolj poredko se udeležuje profesionalnih srečanj in šovov. Ima težave z ocenjevalci svojega dela. »Pozitivno kritiko sprejmem, ne bom pa šel na kolena. Po katerih parametrih sploh sme nekdo soditi o delu drugega? Vsak zna odpreti konzervo špagetov in si jih pogreti.« Gregor je neposreden, brez cenzure na jeziku. Je upornik proti sistemu, ki slavi tiste, ki iz sebe delajo zvezdo. »Nisem tiho, saj nikomur ne dolgujem ničesar. Vsakdo gre rad tja, kjer se počuti dobro, kjer ga sprejmejo korektno, kjer je gost lahko gost. Kjer so odkriti stavki. Najboljši piar je trdo in korektno delo. Seveda je to dolgotrajen postopek, ampak prej ali slej se obrestuje – mnogo bolj kot lobiranje. Nagrade prejemam vsak dan – v obliki gostov z vseh koncev sveta.«

Gregor Vračko
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film
Najpomembnejši vzornik je tisti človek, ki nas zvečer gleda iz ogledala, ko si speremo masko dneva.

Gregorjevo življenjsko filozofijo najbolj povzema izjava slovenske zdravnice in humanitarke Ninne Kozorog. »Ker je globoka in ima težo in ker tako živimo tu. Kdor koli jo bo prebral, bo zarezalo vanj,« je prepričan. Poudarja pomembnost odkritosti do sebe in drugih in odgovornosti za svoj posel: »Če si gostinec, moraš biti doma, pozdraviti gosta in mu slediti. Ga postreči in mu pokazati, kje so toalete. In ja, tudi odnesti kovčke v sobo.« Goste ob prvem obisku Hiše Denk, restavracije in mini hotela, pogosto preseneti Gregorjeva hiperaktivnost, saj nikoli ne miruje in je lahko kuhar, natakar, sommelier, portir, receptor, concierge. A on ob tem le zamahne z roko: »Itak, da delam vse. Temu se reče gostinstvo in živeti za gostinstvo.«

Kulinarika
Foto: Luka Karlin

Nekdo mora vse vzrediti in pridelati. Zato so prave zvezde slovenske gastronomije kmetovalci

Gregorjev navdih so kmetje. Obišče jih vsak dan in na podlagi njihove ponudbe pripravi dnevni meni. »Na tem majhnem poligonu, ki se mu reče Slovenija, imamo vse, kar si srce poželi: gamse, jelene, košute, ribe, postrvi, smuče, mangalice. Nič nam ne manjka. Dobesedno živimo v pravljični deželi,« je prepričan. To se odraža tudi v njegovih jedeh, pri katerih pa se ne omejuje le na surovine iz okolice: »Če je na voljo sveži škamp iz Kvarnerja, ne vem, zakaj bi se mu odrekel. Naš poligon je cel svet – za trende, pristope do kuhanja, surovine. Treba je biti odprt za vse. Ne maram omejevanj.« Zato nima ne tipičnih ne značilnih krožnikov. Če zmanjka določene surovine, jo pač nadomesti z drugo ne glede na dnevno ponudbo. »Včasih kaj dodam, drugič odvzamem. Popolnega krožnika ni. Lahko ga pilite do konca življenja, da deloma pridete do nekega zaključka. Ampak do njega prav zares nikoli ne pridete. Tega ni.«

Gregor se ne omejuje niti pri spajanju vin s hrano po normativih sommelierstva, pa čeprav je njegova vinska klet odlično založena. »Ne maram profiliranja, kaj naj bi spadalo k določeni jedi. Ne marate belega vina, natakar pa vam ga ponuja k zlatovščici. Boste klecnili? Ne. Ne. Zaradi mene lahko pijete kavo ali sladko pijačo. Vem, gostinci in sommelierji me bodo raztrgali,« se navihano nasmehne, čeprav do vina goji spoštovanje. Konec koncev živi v vinorodni deželi Podravje odličnih in večkrat nagrajenih vin.

»Ljudje prepogosto tarnajo, da se nič več ne izplača. Toda prav vsi ti vinarji in kmetje dokazujejo prav nasprotno. So pravi entuziasti,« je prepričan Gregor, ki je tudi en velik entuziast. Do tal je podrl staro gostilno in leta 2015 odprl novo: sodobno, svetlo, v kombinaciji lesa in stekla. Pravo arhitekturno lepotico, ki je v njegovo malo Zgornjo Kungoto vnesla svežino in pripeljala nove goste. Omogoča jim estetske užitke in ugodje na različnih nivojih. Seveda je tvegal in še vedno tvega – brez leporečja in dolgih stavkov, z veliko trme in vztrajnosti. A se je s Hišo Denk uspel zarisati na globalni zemljevid top kulinaričnih destinacij, pa čeprav njegovi gostje kdaj ostanejo odprtih ust zaradi njegovih necenzuriranih besed. No, predvsem pa zaradi njegovega vsakodnevnega posvečanja izjemnim jedem, ustvarjenih s pomočjo odličnega poznavanja tehnik priprav in spajanja okusov. »Treba je iti naprej,« je prepričan, »kajti če ne greš s časom, greš sčasoma«.

Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Hiša Denk

Fine dining po slovensko.

Preberite več