Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Igor Jagodic

Strelec

Ljubitelj klasične francoske kuhinje z vonjem po slovenski tradiciji in okusom po lokalnih surovinah.

O chefu

O svojem delu ne filozofira. Kuha, kar mu je dobro. In po čemer sprašujejo stalni gostje restavracije na gradu.

Igor kuha v enem najbolj aristokratskih ambientov Ljubljane. Toda prastara graščina ne pogojuje avtorskih jedi, ki so posledica njegovega šolanja pri najbolj znanih mojstrih slovenske in globalne kulinarike ter vsakodnevnega stika z lokalnimi dobavitelji surovin. Ker mu je slednje pri ustvarjanju jedi eden ključnih elementov, je njegova vsakodnevna rutina obisk mestne tržnice ob vznožju grajskega griča. Navdihujejo ga pogovori z dobavitelji ter okušanje in vonjanje njihove ponudbe, predvsem sezonske zelenjave.

Najljubša jed
Vampi po tržaško

Klasika med domačimi jedmi, ki so redko na menijih.

Najljubša sestavina
Cvetača v vseh oblikah

Obožuje sezonsko zelenjavo, ker ga izziva in navdihuje.

Igorjeva posebnost je, da za posamezno jed uporabi le eno vrsto zelenjave, vendar pripravljeno na več načinov. Tudi za sladico postreže z bučo, rdečo peso, šparglji. »Pri sestavi jedilnih listov se najbolj obremenjujem s tem, katera sezonska zelenjava je primerna. O uporabi korenčka sem razmišljal cel teden. Res je velik izziv, kako jo pripraviti, da bomo z njo navdušili goste. To zahteva veliko truda, razmišljanja, poglabljanja. Tak izziv mi je všeč,« pravi Igor. Ko enkrat do potankosti izpili jed, je ne spreminja več. Nekaj jedi, kot so pečena in marinirana govedina, srna v divjačinski omaki s slanino ali na tri načine pripravljena cvetača z majonezo s tartufi, je pravih uspešnic, na njegovem jedilnem listu so že nekaj sezon. »Zakaj bi jih odstranil, če si jih gostje želijo in jih hvalijo? Izboljšati jih ne morem več, s spremembami bi jih le pokvaril.«

Igor Jagodic
Foto: Peter Irman, arhiv Strelec
Posebne zgodbe, zakaj sem kuhar, nimam. Tega sem si želel že kot otrok in še vedno je moj sanjski poklic.

Igor živi za kulinariko in svoje goste: »To je način življenja, ne poklic. Zavedam se, da dokler bom v pogonu in trendu, dokler bom dobro delal, ne bo počitka.« V Sloveniji ga cenijo tudi zato, ker svoje znanje nesebično podaja naprej. Poučuje na Srednji šoli za gastronomijo in turizem Ljubljana in v svojo kuhinjo redno sprejema mlade. »Vedno sem rad delal z njimi. Izziv in veselje mi jih je učiti, pripomoči k njihovemu znanju in izkušnjam. Če so ambiciozni, gredo naprej, popolnoma normalno je, da ne bodo večno ostali pri nas. V izjemno zadovoljstvo so mi vsi njihovi uspehi.«

Jed Igora Jagodica
Foto: Dean Dubokovič, arhiv Strelec

Ni imel nobenih kontaktov. Pa jim je pisal. In Noma se je odzvala prva

Igor se je po srednji in višji strokovni šoli zaposlil v protokolarnem servisu na Brdu pri Kranju, kjer je nad njim bdel Andrej Goljat, svojevrstna legenda slovenske kulinarike. V svoji dolgoletni karieri je bil mentor številnim kuharjem, na temo tradicionalnih slovenskih jedi je napisal različne knjige in izvedel delavnice.

Igor je zaradi marljivosti in talenta že v zgodnjih 20. letih postal vodja kuhinje hotela Astoria na Bledu, nato Grand hotela Toplice in Vile Bled. A ne mara se preveč hvaliti: »Raje imam, da o meni govorijo moji krožniki.«

Med letoma 2006 in 2010 je bil član slovenske kuharske reprezentance, ki je osvojila dve srebni medalji na kuharski olimpiadi leta 2008 v Erfurtu. Igor je tako potoval in pridobival znanje, ki ga je želel nadgraditi še z izkušnjami pri velikih kuharskih mojstrih visoke kulinarike in Michelinovih zvezdic. Najprej se je udeležil šolanja v znameniti šoli Alaina Ducassa v Parizu, potem pa je prošnjo za stažiranje poslal najboljšim restavracijam po Evropi. Prva se je odzvala Noma, kjer ga je navdušila filozofija priprave novih jedi, iskanja surovin in organizacija dela pod vodstvom chefa Renéja Redzepija. Najboljša izkušnja je bilo delo s chefom Nilsom Henklom v zdaj že zaprti Gourmetrestaurant Lerbach. Restavracija je imela tri Michelinove zvezdice, zato je bila kuhinja temu primerno zahtevna. »Zelo mi je bila všeč. Osnove so bile dokaj klasične, vendar so se spogledovali s trendi. Takoj so me vzeli za člana ekipe, po službi smo sedeli s chefom v pisarni in se pogovarjali o minulem dnevu,« se spominja Igor, ki je v novo odprto restavracijo Strelec prišel leta 2012 in ji ustvaril sloves med najboljšimi v Sloveniji.

Njegov princip dela sloni na osnovah klasične francoske kuhinje in preverjenih, preizkušenih receptih iz surovin lokalnega izvora. Poleg natančno naštudiranih uravnoteženih okusov mu je pomembna estetika avtorskih jedi, vendar pa poudarja, da »je na krožniku le tisto, kar prispeva k okusu, ne le njegovi barvitosti«. Za svoje delo je prejel naziv Gault&Millau chef leta2019. Igor sodeluje na različnih kulinaričnih delavnicah in doživljajskih večerjah, poleti kuha tudi na turistični ladjici, ki pljuje po reki Ljubljanici po središču slovenske prestolnice.

Foto: Dean Dubokovič, arhiv Strelec

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Strelec

Visoka kuhinja z najlepšim pogledom na Ljubljano.

Preberite več