Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Igor Peresson

Etna, pizza&bistro

Chef z neustavljivo domišljijo ustvarja pice, ki po kreativnosti prekašajo italijanske ter sezonske menije, všečne na okus in pogled.

O chefu

Kuhar z ustvarjalnimi idejami, picopek, ki se je učil v Italiji, vodja restavracije, učitelj na kuharskih tečajih in še kaj.

Da je Igor kuhar, so na neki način zaslužni njegovi starši. Kot otrok je namreč veliko časa preživel v hotelu v Lipici, kjer je bila njegova mama zaposlena kot gospodinja, tam pa si je kasneje prve kuharske izkušnje nabiral tudi sam. Všeč so mu izzivi in zahtevnost kuharskega poklica, ravno ti mu dajejo tudi motivacijo za dodatne projekte. Poleg svoje kuhinje v Divači vodi tudi kuharske tečaje in degustacije za slovenska in tuja podjetja.

Najljubša jed
Jedi z zgodbo

Rad ima vse jedi, ki izvirajo iz tradicije in imajo neko zgodbo.

Najljubša sestavina
Jajce

Ker je vsestransko uporabno, v vseh možnih oblikah in teksturah.

Takšen je tudi sam – vsestranski. Chef Igor Peresson se ne omejuje s specializacijo na določeno vrsto hrane. Zase pravi, da je trmast in da rad stopi iz okvirjev. Verjetno sta ravno to razloga, da danes uresničuje svojo kuharsko vizijo v lastni restavraciji. Pravzaprav je picerija, ki je že zdavnaj prerasla ponudbo picerije. V njej se odvija visoka kulinarika, degustacijski meniji s slovensko-italijanskimi okusi ter kuharski tečaji za vse, ki si želijo vedeti in predvsem znati več.

Chef Igor Peresson
Foto: arhiv Etna pizza&bistro
»Najboljši kuharji niso kuharji in najboljši slaščičarji niso slaščičarji.«

Dober kuhar je lahko vsak, ki je pripravljen trdo garati, žrtvovati družinsko življenje in biti vedno drugim na razpolago. Chef Igor meni, da kuharska šola ni pogoj: »Sicer je dobrodošla zaradi osnov, ampak verjamem, da vsak lahko razvije svojo kreativnost, ki je v šolah ne učijo. Mogoče so šole preveč ozko usmerjene in mladim kreativnim kuharjem postavljajo omejitve, ki jih drugi nimajo.«

tatar
Foto: arhiv Etna pizza&bistro

Ko kuhar izjavi, da vse zna, se je njegova rast končala

Pri vprašanju, ali je kuharstvo talent ali učenje, Igor ne okleva. »Mislim, da je potrebno oboje, če želiš biti na vrhu, vendar eno brez drugega ne gre. Sam talent brez garanja ne bo dovolj. Učenje pa nas, kuharje, spremlja vse življenje. Ko kuhar izjavi, da vse zna, se je njegova rast končala in takrat gre samo še navzdol.«

Učenje ima v kuharstvu več dimenzij in ena od njih je zagotovo odprtost do drugih mnenj in okusov. »Nove jedi za jedilnik, ki ga menjujemo glede na sezono, sestavimo z ekipo. Sam predstavim ideje, ki jih zbiram skozi vse leto, nato pa skupaj poskusimo in predebatiramo. Pomemben vidik prispevajo tudi dekleta iz strežbe, ki imajo neposreden stik z našimi gosti, zato vidijo jedi bolj skozi njihove oči in nam tako pomagajo pripraviti všečne krožnike. Vedno pa upoštevamo letni čas in lokalnost surovin. Ne zdi se mi smiselno uporabljati surovine iz drugega konca sveta, če imamo toliko dobrih surovin doma.«

»Ko se kakovost surovin pozna na jedeh, smo še toliko bolj zadovoljni,« pove in kot v potrditev mimogrede navrže skorajda vsakdanjo izkušnjo z Etne: »Zanimivo je na primer, da veliko italijanskih in drugih tujih gostov omeni, da v sosednji Italiji ne dobijo tako dobre pice kot pri nas, čeprav je Italija domovina pice.« In čeprav ne skriva, da je delo v gostinstvu naporno, je zanj ves trud poplačan, ko ga gost pokliče in pohvali jed.

Foto: arhiv Etna pizza&bistro

MICHELIN GUIDE 2023

Restavracija chefa

Etna, pizza&bistro

Inovativnost pri pici in drugih jedeh s slovensko-italijanskim podpisom.

Preberite več