Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Jorg Zupan

Restavracija Atelje

Kulinarični popotnik, ki tehnike z različnih koncev sveta združuje z okusi slovenskih sestavin.

O chefu

Jorg je eden tistih chefov, ki kuhajo s srcem, saj ga vodi brezmejna strast do tehnik, okusov in sestavin.

Tako iz leta v leto na novo odkriva svojo ljubezen do kuhanja. Že med šolanjem na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru je odkril, da je kuharstvo lep in kreativen poklic, v katerem lahko uspeš, predvsem pa, da so možnosti neskončne. Za njim je bogata kuharska kilometrina, kot otrok pa si je želel postati pek. Vsaj tako pravi mama. Njegove sanje so se sicer razvile v veliko več, a kruh iz kislega kvasnega nastavka je še danes njegov največji ponos.

Najljubša jed
Pohane šnite

Ocvrte kruhove rezine so spomin na otroštvo, ko mu je to jed pripravljala mama.

Najljubša sestavina
Sol

Ker je pomembna. Tako zelo, da jo dodaja tudi v sladice.

Chef Jorg pravi, da ljudje nagonsko iščemo ravnovesje v »slanih« jedeh in za primer postreže s sladicami, v katerih se skrivajo slani arašidi, pistacije in celo solni cvet. »Ni ga čez dober sladoled iz temne čokolade s solnim cvetom,« je prepričan. In ker verjame, da je za dobro jed ključna dobra sestavina, jih skrbno izbira – glede na sezono, kakovost in svežino. Sam nabira zelišča, fermentira, pripravlja sojine omake, miso, jogurte, peče kruh in kuha marmelade. Rad ima klasično francosko kuhinjo, navdihuje pa ga azijska.

Jorg Zupan
Foto: Arhiv Restavracije Atelje
Moja naloga je, da gostu ponudim zdravo in uravnoteženo hrano.

Pri kreiranju novih jedi Jorga vodijo sestavine: »Treba je jesti uravnoteženo, zato tudi za svoje goste pripravljam tako hrano. V degustacijskih menijih na primer ne morejo biti v vsakem hodu za prilogo ogljikovi hidrati.« Zato je zelo pomembno, da kuhar pozna različne tehnike ter da ve, kako sestavino obdelati, da pride do določenega okusa. Več ko ima kuhar izkušenj, več ima idej.

Kretivna kulinarika
Foto: Suzan Gabrijan, arhiv Restavracija Atelje

Če se priprave penic naučiš iz knjige, te nimajo okusa

Jorgova kuharska pot je pestra – po izkušnjah in kilometrih. Iz Slovenije je odšel na Irsko, pa v Avstralijo in Veliko Britanijo. V njegovem kuharskem življenjepisu so tudi tri restavracije z Michelinovimi zvezdami: londonski Pied à Terre in Bloomenthalov The Fat Duck ter norveški Maaemo.

Spoznal je različne kuhinje, načine dela, ljudi in ne nazadnje principe, po katerih deluje kuhinja. Najbolj zahtevna izkušnja ga je čakala v že omenjeni londonski restavraciji Pied à Terre, kjer je v kletni kuhinji brez oken eno leto delal kar 16 ur dnevno in spal zgolj štiri ure. Delavniki so bili v znamenju neprestane akcije in sporazumevanja s kričanjem. Pravi, da je bila to vojaška vzgoja, a se je največ naučil: »Če se hočeš naučiti, moraš delati pod pritiskom in se naučiti osnov. To je temelj vsega.«

Zdaj ustvarja v restavraciji Atelje, nekdanjem Smrekarjevem hramu v središču Ljubljane. Pravi, da se degustacijski meniji umikajo v ozadje, saj si ljudje želijo ponudbe à la carte, krožnikov, ki si jih lahko delijo, in sproščenega vzdušja. Tega pod Jorgovo taktirko nikoli ne zmanjka in marsikdo je prijetno presenečen, ko ga v Ateljeju pozdravijo mize brez prtov, pridušena jazz ali hip hop glasba, natakarji z zavihanimi rokavi ter drugačna zasnova postrežbe. Takšna, s kakršno se njegovi gostje lahko poistovetijo.

In če smo že pri gostih … med njimi so tudi znana imena hollywoodske scene, kot sta Bill Murray in John Malkowich. Za Jorga pa je zagotovo največja zvezda kapitan neke ladje, Švicar po rodu, ki restavracijo obišče vsako leto na silvestrovo in vsako leto rezervira mizo za prihodnje silvestrovo. In tako že vse od odprtja restavracije.

Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Restavracija chefa

Restavracija Atelje

Bistrojski ambient in izjemna kuhinja v strogem centru Ljubljane. Preprosto, a dovršeno v vseh pogledih.

Preberite več