Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Luka Gmajner

Galerija okusov

Ustvarjalec odličnih krožnikov in vzdušja, ki želi z najboljšimi sestavinami presenečati – goste in sebe.

O chefu

Za Luko so kuharstvo ideje, spomini, ki ti ostanejo v zavesti, in izkušnje. Kombinacija vsega.

Lukova stara mama Anica je bila kuharica, in ker je kot otrok pri njej preživel veliko časa, ji je pomagal kuhati. Spominja se, da je najraje pekel torte. Sicer pa je ljubitelj kuhanja že v drugem razredu osnovne šole odločno najavil, da bo kuhar, ko odraste, in tako je bilo. Danes skupaj z Markom Magajnom, s katerim sta prijateljske vezi stkala že na celjski srednji gostinski šoli, in ekipo ustvarja v Galeriji okusov.

Najljubša jed
Pečena domača kokoš z grahom na svinjski masti in meto

To je jed iz otroštva, okus, ki ga ne more pozabiti. Pomembna je samo dobra sestavina.

Najljubša sestavina
Surovo maslo

Surovo maslo gradi lokalno zgodbo, še posebej, če ga narediš sam.

Luka ves čas razmišlja o kulinariki, ustvarja in raziskuje. Pravi, da to ni težko, saj ima doma kmetijo: »Čar vsega je, da prisluhnem okolju in to predstavim na krožniku. Z domačim kruhom iz moke, po katero sem šel zjutraj v mlin, s svežimi zelišči, ki sem jih nabral v naravi, s sirom, o katerem sem poklepetal s pridelovalcem ob dostavi … Šele ko začneš delati in vidiš, kaj so dejansko kakovostne sestavine, spoznaš, kaj je kulinarika. Pristni, kakovostni in sveži okusi.« Prizna, da je tudi nekaj adrenalina v tem, da kakovostne sestavine na koncu ne uničiš, ampak jo obdelaš tako, da ostane pristna. Tako ima stalno vklopljene vse čute, saj v njegovem delu ni prostora za robotiko.

Chefi Galerije okusov
Chefi Galerije okusov
Foto: Arhiv Galerija okusov
»Jedi ni treba znati jesti, v jedi je treba uživati.«

Verjame, da je okus najbolj pomemben, zato veliko dela na okusu, užitku. Šele potem pride na vrsto videz. »Umetelne kreacije na krožniku je sicer lepo videti, ampak v osnovi pride gost nekaj dobrega pojest. Tega me je naučila že stara mama.« Da gost lahko v jedeh uživa, pa ne sme biti vsaka jed močna, polna in nasitna. Med jedmi mora obstajati neko ravnovesje in v skladu z njim si morajo slediti. »Tako ima gost ves čas željo po še, ne da je tako sit, da ne more zaužiti niti grižljaja več.«

Kulinarika
Foto: Arhiv Galerija okusov

Kuharju je najlepše, ko gre ven prvi ali drugi hod in vidi, da je v restavraciji energija

Dober kuhar je natančen in hiter, njegovi krožniki pa so kakovostni in konstantni. To pomeni, da se mora znati živila prav lotiti in ga vseeno pripraviti v pravem času. Zato je zelo pomembno, da zna sodelovati z drugimi: »Sam ne moreš nič. Ekipa je celota, zato mora biti usklajena. Pri nas lahko vsak član ekipe predstavi idejo. Potem se o njej skupaj pogovorimo,« pove Luka.
V takem duhu »vzgaja« tudi mlade kuharje in jim svetuje: »Kradi znanje!« Malo za šalo, da jih sprosti, v osnovi pa zares. Zato mora imeti vsak nov kuhar v Lukovi ekipi vsak dan v zvezku napisano vsaj eno novo stvar, ki se jo je naučil.
Poučuje pa tudi goste oziroma bolje – širi jim kulinarična obzorja in jim odkriva nove okuse znanih sestavin. Goste vedno vpraša, ali česa ne jejo. Potem jih povabi, da poskusijo ravno to. Rdeča pesa, pečena v zemlji ali grobi soli z veliko zelišč, s kremo iz ajdove kaše ter smrekovi vršički, fermentirani z borovnicami, se sliši popolnoma drugače, kajne?
Lukova neustavljiva radovednost pritegne: »Preprosto moram ustvarjati. Ves čas. Tako odkrivam nove sestavine in tehnike. Vse moje jedi so avtorske. In sploh ni težko sestaviti novega krožnika, ker imamo v Sloveniji v naravi toliko kakovostnih sestavin. Včasih mi je kakšna jed celo tako všeč, da spremenimo celoten meni, da je uravnotežena z drugimi jedmi. Če bi imeli v Galeriji okusov na razpolago štiri ali pet sezonskih menijev, bi se mi zmešalo,« je odkrit.

Foto: Arhiv Galerija okusov

Restavracija chefa

Galerija okusov

Najbolje jo opiše kar njeno ime – Galerija okusov. Drzni, drugačni, sveži in opojni se vrstijo eden za drugim ter vabijo k uživanju.

Preberite več