Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Matija Lelas

Restavracija Sophia

Chef, ki se ne boji nenavadnih kombinacij sestavin.

O chefu

Odkriva nove surovine, povezuje tradicionalno z modernim in postreže klasične jedi na lokalen način.

Matija uživa v pripravah klasičnih lokalnih jedi na popolnoma nov način. Kombinira elemente in surovine, ki jih v Sloveniji uporabljamo veliko, a jih navadno ne najdemo skupaj. Pravi, da se s sestavinami igra. V kostanjevih svaljkih z ragujem rakovice, oljem dimljenih škampovih glav in špinačo je tako združil okusa, ki ju resnično ne bi pričakovali na istem krožniku – kostanj in rakovico.

Najljubša jed
Pica

Ne more se je naveličati, ker je preprosta in jo lahko pripraviš na tisoč in en način.

Najljubša sestavina
Grenivka

Z malo domišljije jo lahko kombinira s čimerkoli.

Mlad chef ima za sabo že kar nekaj izkušenj. Pred delom v hotelih Kempinski je bil vodja kuhinje v Termah Dobrna, v hotelu Best Western v Kranjski Gori, v hotelu Metropol v Portorožu in tudi vodja kuhinje Casa Nostromo v Piranu. Je sommelier 2. stopnje po WSET, ima pa tudi priznanje Master of Coffee, ki ga je dobil na univerzi kave Illy v Trstu.

Chef Matija Lelas
Foto: arhiv Restavracija Sophia
»Manj je več.«

Na začetku kariere je Matija Lelas mislil, da bo goste navdušil z dobro tehniko, a je kasneje ugotovil, da nič ne preseže dobrih surovin, ki jih ni treba pretirano predelovati.

jed v restavraciji Sophia
Foto: arhiv Restavracija Sophia

Vsestransko nadarjeni chef

Odkriva kombinacije in spaja tradicijo s sodobnostjo. Tako je tolminsko friko obogatil s sladoledom iz bivolje mocarele, s fermentiranimi jagodami in s paradižnikovim gelom. Všeč mu je tudi ideja klasičnih jedi, pripravljenih na lokalen način in z uporabo lokalnih sestavin. Tak primer je bolonjez hobotnice in domače testenine ”fettucine,” kjer namesto mletega mesa uporabi hobotnico, dodal pa ji je še bakalar, še eno lokalno delikateso, in pinjenec. Klasična italijanska omaka s preobratom.

Ob vodenju kuhinje restavracije Sophia študira dietetiko na Fakulteti za vede o zdravju, Univerze na Primorskem, v Izoli. Sam zase pravi, da je strasten kolesar, pa tudi nadarjen slikar. S slikanjem se ukvarja že od mladih nog, zato tudi pravi, da je poklic kuharja pravzaprav presenečenje. Po drugi strani pa doda, da je kuhanje blizu umetnosti, saj tako, kot je priznana umetnina, je uspeh jedi odvisen od tehničnih sposobnosti, domišljije in razgledanosti, sredstva za ustvarjanje in kombinacije so pa skoraj neomejena.

Foto: arhiv Restavracija Sophia

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Restavracija Sophia

Na ravni prestižnega hotela s petimi zvezdicami in pol.

Preberite več