Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Nejc Ban

Restavracija Grad Otočec

Sproščen in motiviran kuhar, ki se ne boji izzivov. Njegova kulinarična filozofija je ohraniti okuse mesa in zelenjave čim bolj naravne – takšne, kot so.

O chefu

Ker je vsaka jed boljša, če je pripravljena z ljubeznijo ter kančkom dobre volje, ni skrbi, da pri Banu na vsakega gosta ne bi čakal vrhunski krožnik.

Kuhar je postal iz samega veselja do kuhanja, ker rad dela z ljudmi in predvsem zanje – ker jim s svojimi idejami in znanjem polepša trenutek ali kar ves dan. Kuhanje je zanj svojevrstno »izražanje«, zato s svojimi meniji skuša pokazati del sebe: »Želim, da gost začuti moje veselje do dela, jedi, okusov.« Ob tem pa se loteva še raznoraznih izzivov, saj trdi, da noben izziv ni prevelik ali prezahteven, če za teboj stoji dobro uigrana ekipa.

Najljubša jed
Pica

Že od malih nog jo obožuje, tako kot domače enolončnice in suhomesnate izdelke, ki so mu blizu zaradi odraščanja na vasi.

Najljubša sestavina
Sveža zelišča

Posebno rožmarin in timijan, ki v pravi meri še dodatno »dvigneta« jed.

Chef Ban meni, da je dober kuhar tisti, ki zna iz preproste sestavine pričarati odlično jed, z okusom, ki ostane v spominu. Tisti, ki se stalno uči, sledi trendom v kulinariki in predvsem spoštuje svojega gosta. »Dober kuhar mora dobro poznati različne surovine, teksture, recepte, jih na pravi način povezati v celoto. Poznati mora čim več osnovnih okusov zelenjave, mesa, zelišč …, da jih lahko nato že v mislih poveže v celoto in si ustvari sliko kulinarične kreacije.«

Nejc Ban
Foto: arhiv Grad Otočec
»Kuharstvo je talent, ki ga z učenjem razvijaš, nadgrajuješ, brusiš.«

Slediti trendom v sodobni kuhinji ni preprosto. Sam kulinarični navdih išče v lokalnih in sezonskih okusih domače okolice. Ne mara posnemanja, zato rad preizkuša vedno nove tehnike priprave jedi ter išče drugačne načine predstavljanja jedi na krožnikih. Ob tem se trudi ostati zvest sebi in notranjemu glasu.

Vrhunska kulinarika na Gradu Otočec
Foto: arhiv Grad Otočec

Pri vseh jedeh je nadvse pomembna sezonskost, da so sestavine sveže in čim manj pripravljene vnaprej

»S tako filozofijo se na Gradu Otočec trudimo kakovostne lokalne in sezonske sestavine predstaviti na sodoben način. Z raznovrstnimi teksturami in domišljeno predstavitvijo jih pletemo v posebno kulinarično grajsko zgodbo.« Chef Ban v kulinarični proces na določeni točki vključi več ljudi – za poizkušanje in komentiranje. Tako lahko dobi pomembne povratne informacije: »Nikoli ne poslušam samo svojega mnenja in ne vztrajam brezglavo pri svojem. Če ekipa ne »začuti« jedi, potem nima smisla delati na njej.«

V njegovi kuhinji vlada sproščeno vzdušje, saj je chef Ban optimist, znan po svoji dobri volji. Ekipo skuša nenehno in na različne načine motivirati, da je ta pri svojem delu čim bolj natančna. Slednje se mu pogosto obrestuje, še posebej, ker se ga menda drži »tortno prekletstvo«: »Ničkolikokrat se mi je že zgodilo, da sem med prenašanjem kakšno podrsal in uničil umetniški vtis. Skoraj. Na srečo so naši domiselni slaščičarski mojstri situacijo vedno uspešno rešili – pa čeprav v zadnjih sekundah. Na primer, ko smo na pomembnem dogodku gostili okrog tisoč ljudi in svečano torto skoraj prevrnili na tla zaradi kolesa, ki je ob prihodu na glavno prizorišče nesrečno odpadlo.«

Nejc Ban pravi, da je najbolj srečen, če so srečni ljudje za »njegovo« mizo. Zato tako v kuhinji kot restavraciji poskrbi za nič manj kot vrhunsko razpoloženje in hrano. Vnaprej pripravljenih industrijskih živil oziroma jedi namreč ne uporablja, ampak predpripravo z ekipo delajo sami. To pomeni višjo kakovost živil in boljši okus pripravljenih jedi. Zato sploh ni presenečenje, da je restavracija Gradu Otočec s chefom Nejcem Banom na čelu prejela vrhunsko kulinarično nagrado Micheinovega vodnika za leti 2020 in 2021.

Foto: arhiv Grad Otočec

Restavracija chefa

Restavracija Grad Otočec

Že prvi pogled na Grad Otočec obiskovalca popelje v pravljico. Na otočku sredi reke Krke in obdan z neokrnjeno naravo obljublja kulinarično doživetje, ki ga zlepa ne boste pozabili.

Preberite več