Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Peter Kovač

Restavracija Maxim

Kulinarični umetnik, iskalec pristnih okusov in ustvarjalec visoke kulinarike, ki jo ljudje razumejo.

O chefu

Po izobrazbi je sanitarni inženir. Sam pravi, da je to opaziti tudi v njegovi najljubši kuharski tehniki.

Peter je eden tistih chefov, ki mu je bilo kuhanje položeno že v zibko. Izhaja namreč iz gostinske družine, zato je s kuhanjem odraščal. Pri dvanajstih letih je v domači gostilni pomival posodo, pri petnajstih pa je že kuhal. Zato kuharstvo zanj nikoli ni bilo poklic, ampak način življenja. Samoumevno je bilo, da mu bo sledil tudi profesionalno.

Najljubša jed
Enolončnice vseh vrst

Rad ima preprosto narejene jedi na žlico.

Najljubša sestavina
Domač telečji rep ali goveji bočnik

Kakovostna slovenska surovina, meso, ki po dolgem kuhanju postane zelo mehko.

Najljubša kuharska tehnika chefa Petra je sous-vide: »Počasno kuhanje v vakuumu ima veliko prednosti. Zaradi nižje temperature dobimo več okusov, svežine in sočnosti, ker ni oksidacije, pa surovina ohrani barvo in arome.« S tehniko sous-vide Peter pripravlja vse, od čvrstega telečjega repa do sladke marelične marmelade, za katero pri temperaturi 65 stopinj potrebuje zgolj eno uro.

Peter Kovač
Foto: Arhiv Restavracija Maxim
»Nikoli ne reci, da znaš vse.«

Dober kuhar je samokritičen. Svet kulinarike se ves čas razvija, tehnike in postopki se spreminjajo, odkrivajo se nove kombinacije surovin, in če hočeš temu slediti, moraš biti ves čas prisoten. Zato Peter pozorno spremlja vse, kar se dogaja, hodi na izobraževanja in veliko bere. Verjame, da je za kuharstvo potreben tudi talent: »Talent je ujemanje živil, da znaš sestaviti skupaj prave okuse in teksture.«

Kulinarika
Foto: arhiv Restavracija Maxim

Z degustacijskim menijem se najbolj izkažeš, saj gostu ponudiš več jedi

Kreiranje nove jedi je zahteven proces, neke vrste umetnost, za katero Peter včasih potrebuje tudi celo leto. O njem ves čas intenzivno razmišlja, tudi doma v svojem prostem času. Potem pride na vrsto sestavljanje krožnika. Še posebej mu je zanimiva kombinacija mesa in zelenjave, le da se meso pogosto umika v ozadje in je glavna jed zelenjava, ker imamo na voljo res kakovostne sestavine. Sicer pa se chef Peter rad dokazuje z degustacijskim menijem, kjer ima na voljo številne možnosti in kombinacij. Skupino gostov, ki se mu je popolnoma prepustila pri izbiri, je nekoč nagradil (in navdušil) s štirinajstimi hodi.
Sam pa se odkrito navdušuje nad sladicami. Ko doživeto pripoveduje o moussu iz kumare, popečenega ananasa, kisle smetane in z dodatkom različnih poprov, tudi najbolj »nejevernemu Tomažu« vzbudi skomine. Največje plačilo za trud je zadoščenje ob zadovoljstvu gosta: »Zgodilo se je že, da je gost naročil za predjed kombinacijo pečenih gosjih jeter z ravioli z albuminsko skuto in marelicami ter bil tako navdušen, da jih je namesto sladice naročil še enkrat.«
Peter Kovač je bil štiri leta pomočnik velikega kuharskega mojstra Andreja Kuharja v elitni ljubljanski restavraciji Maxim. Od njega se je veliko naučil in tudi nasledil chefovsko mesto. V Maximu danes udejanja svojo kuharsko filozofijo – ustvarjati visoko kuhinjo, ki gostov ne prestraši, ampak jo razumejo. Pri tem stremi k uporabi doma pridelanih sestavin oziroma tistih z najkrajšo potjo do kuhinje ter k pristnosti okusov.

Foto: arhiv Restavracija Maxim

Restavracija chefa

Restavracija Maxim

Visoka kuhinja v središču Ljubljane.

Preberite več