Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Simon Bertoncelj

Restavracija Julijana

Kulinarični perfekcionist, ki klasično francosko kuhinjo izvrstno spaja z značilnimi slovenskimi surovinami.

O chefu

Na kuharski poti ga spremlja splet okoliščin in naključij, zvezdniških imen ter kuharskih izzivov, ki bogatijo njegovo znanje in življenje.

Simon je kuhar že od malih nog. Ne ve, od kod to navdušenje nad kuhanjem, saj nihče od staršev ni bil v tem poslu. Od nekdaj ga je pač zanimalo, zato se je vpisal na gostinsko šolo. Njegova pot pa je bila zapečatena, ko je začel delati v Restavraciji Julijana v Grand hotelu Toplice na Bledu, kjer se je še posebej navdušil nad svetom kulinarike. In je ostal. Danes zanj kuhanje ni več služba, ampak konjiček in način življenja.

Najljubša jed
Sladica z moussom

Rad ima sladko, naj gre za desert ali čokolado.

Najljubša sestavina
Brancin

Omogoča pripravo na več načinov – v formi kreme, fileja ali zvitka.

Verjame v smisel za kreacije in okuse: »Malo talenta mora biti, potem svoje znanje nadgrajuješ. Približno polovico predstavlja talent, drugo so izkušnje.« Simon si jih je nabiral v tujini, pri velikih kuharskih imenih, kot so Gordon Ramsay, Marc Meurin in Bobby Bräuer. Priznava, da se je ogromno naučil. In se še vedno, saj vsako leto opravlja »prakso« v priznanih restavracijah z Michelinovimi zvezdicami, kot so BMW-jeva EssZimmer v Münchnu, Le Meurin v Franciji in Petit Tirolia v Grand Tirolia hotelu v Kitzbühelu. V tujini spozna nove tehnike, s katerimi potem doma preureja slovenske tradicionalne recepte.

Simon Bertoncelj
Foto: Arhiv Restavracija Julijana, DD
»Hrana je hrana, in če je pire, naj bo pire.«

Ni ljubitelj molekularne kuhinje. Navdušuje ga klasična francoska kuhinja, ki temelji na krepkih fondih in redukcijah, osnova vsega pa je maslo. Všeč so mu močni in izraziti okusi v klasičnih kombinacijah, ki jih združuje s slovenskimi elementi, kot sta dimljena postrv in blejski sir. Poudarek je na vrhunskih surovinah z lokalnim pridihom: »Jastog pač ni slovenski. Gourmet je na primer slovenska zelenjava s testenino iz Tržiča.« Njegovi gostje so svetovljani in dobro poznajo visoko kulinariko, zato mora biti na tej ravni tudi njegova. S slovenskim priokusom seveda.

Kulinarika
Foto: Arhiv Restavracija Julijana, DD

Ogledalo dobre jedi so zadovoljni gosti. Za njo pa ne stoji samo chef, ampak vsa ekipa.

Dobra jed je sestavljena iz več komponent, pripravljena iz sezonskih surovin. Preden jo postrežejo gostu, jo poskusijo tudi ostali člani ekipe, šefi, namestniki, včasih tudi kakšen direktor. Predvsem pa Simon verjame v izkušnje: »Več izkušenj imaš, več veš – poznaš osnove, surovine in kako se kombinirajo med sabo.«
Izkušnje so neposredno povezane tudi z vztrajnostjo, ki je ključna lastnost dobrega kuharja. Včasih je težko, zahteva veliko ur. Delovnih in tistih, ki so v resnici namenjene prostemu času. Za 7-hodni meni porabi približno 14 dni, kar še zdaleč ni mačji kašelj. Kako mu uspe? »Kot pri vsaki stvari v življenju moraš imeti cilj. In konstantnost, da ne odstopaš od kakovosti, ki si si jo zastavil.«
Sicer pa ima Simon rad kuharske izzive. Uživa, ko dela za dogodke z izrazitimi posebnostmi, kot so protokolarne večerje in poroke iz drugih kultur. Porok gosti ogromno, približno 50 jih gostijo na leto. Kot prijeten izziv pa mu je v spominu ostala veganska poroka za 120 gostov. Tudi arabska poroka s 600 svati, za katere so restavracijo preuredili v rajski vrt. Zanje je skrbela 25-članska kuharska ekipa, Simonov kuharski maraton pa je trajal celih 48 ur.

Foto: Arhiv Restavracija Julijana, DD

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Restavracija Julijana

Ena najboljših slovenskih novodobnih gostiln, ki pogumno izstopa iz pričakovanih (gostilniških) okvirjev.

Preberite več