Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Svetozar Raspopović

Gostilna AS

Kultni in kulturni restavrater, ki prisega na lahko hrano, vonj po svežih začimbah in steklenico dobrega vina.

O chefu

Svetozar Raspopović – Pope obožuje ljudi in stik z njimi, zato je najbolj srečen, ko gost zapusti njegovo gostilno zadovoljen.

Gosta je treba animirati, se z njim pogovarjati, to pa je tisto, za kar chef nima časa. Zato Pope zase pravi, da ni kuhar, ampak restavrater, kar je nadgradnja kuharja. On je tisti, ki ima voljo in možnost potovati po svetu, širiti obzorja ter preizkušati kuhinje. Je tisti, ki oblikuje recept, nabavi surovine in nauči človeka, ki drži ponev v roki. Ne nazadnje pa je on tisti, ki pogleda gostu v oči in se mu zahvali.

Najljubša jed
Pašta Pope z malo inčunov na oljčnem olju

Ker je preprosta, cenovno ugodna in vsaka sestavina doda svoje.

Najljubša sestavina
Pehtran

Tipična slovenska dišavnica, ki je drugje v svetu ne poznajo.

Jed mora imeti štiri komponente – svežino, teksturo, aromo in telo. Če jih ima, potem je celota zaokrožena in jed dobra. Podobno je tudi pri vinu. Pope je že 45 let vinar in rad potegne vzporednico s tem področjem: »Moje vino ima primerno svežino, telo, teksturo in kraško aromo.«

Svetozar Raspopović
Foto: Arhiv Gostilna As
»Moja naloga je, da držim za roke kuharja in gosta in delam med njima povezavo.«

Pope ima neskončno znanj, njegovo bogastvo pa je »social touch« – to, da je lahko v stiku z največjimi svetovnimi voditelji, kot sta Vladimir Putin in Bill Clinton, in se jim zna prilagoditi. Tega kuharjev ne učijo in tega chef kuhinje ne zna. Pope pa je v tem odličen že vrsto let. Brez težav poklepeta z vsemi gosti restavracije, pa naj gre za predsednika ali prodajalko. Z veseljem tudi deli svoj recept za jed. Navrže ga kar tako, kot bi ga stresel iz rokava.

Jed z jajcem
Foto: Janez Pukšič, arhiv Gostilna AS

V restavracijo greš zato, da poskusiš tisto, česar doma ne moreš

Novih jedi si Pope ne izmisli: »Jed nekje vidim, jo doživim, potem pa jo prilagodim svojemu razmišljanju, okusu in gostu. Krožnik pred njim mora biti tako mamljiv, da ga takoj začne jesti – okusno in kulturno serviran. Ne pa nekakšno risanje, ko nekdo 15 minut packa po krožniku.«
70 let ima in že 45 let se uči v zvezi s hrano in vinom. Pravi, da je kuharstvo dar: »Najprej potrebuješ močno voljo in ljubezen do kuhanja. Potem pa je pomembno čim več potovati po svetu in si širiti obzorja. Denar ni vrednota, pomembna je širina duha.« Tega se drži od prvega dne njegove gostinske poti, ko je vsak ponedeljek šel raziskovat Italijo.
Sam kuha samo doma. Skromno pove, da kaj dobrega speče za prijatelje. Prisega na zdravo hrano in šteje kalorije na svojem krožniku ob vsakem obroku, kajti njegova filozofija je, da uspeh izhaja iz zdravega telesa in ravnovesja hormonov. Formula deluje, saj je Pope izredno vitalen, aktiven in brez težav dela od jutra do poznih večernih ur: »Obožujem življenje, ljudi in vedno iščem vrednote v majhnih stvareh, ki jih nadgradim, da postanejo velike.«

Foto: Janez Pukšič, arhiv Gostilna AS

MICHELIN GUIDE 2022

Restavracija chefa

Gostilna AS

Legendarna ljubljanska restavracija že desetletja razvaja z ambientom, gostoljubnostjo in odlično hrano.

Preberite več