Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Tadej Gašparin

Pikol

Strokovnjak za surove jedi slovi po pripravi morskih specialitet in kultnem Pikolovem brancinovem karpaču, ki ga pripravi pred gostom.

O chefu

Veliki chef je tudi velik ljubitelj pic iz vzhajanega testa, brez paradižnika in z različnimi sestavinami. Drugačnih. Takšnih, kot je tudi sam.

Kuharstvo ima v genih. Že prababica je bila chefinja kuhinje na avstrijskem dvoru Marije Terezije, obe babici, po očetovi in mamini strani, sta bili gostinki, njegov oče in stric pa sta leta 1980 z ženama prevzela Pikol. Zdaj ga vodi Tadej z bratom, s katerim skupaj nadaljujeta družinsko tradicijo. Mama pa je še danes vedno nekje v bližini, pripravljena, da priskoči na pomoč.

Najljubša jed
Različni kosi cenenega kuhanega mesa z dodatki, kot sta hren in koleraba

Ker ima rad čiste okuse in kuhano meso.

Najljubša sestavina
Sol

Brez soli kuhinje ni, sol je alfa in omega kuhinje.

Gašparinovi so tudi pomemben del vinarske scene Goriških brd. Proizvajajo vina in penine blagovne znamke Silveri, Blanc de Blancs je bila izbrana tudi za naj penino Portoroža 2019. Vina Silveri odlično dopolnjujejo morske specialitete in ribje jedi, na katerih temelji ponudba restavracije Pikol. Tadej je ohranil kar nekaj jedi iz časa svojih staršev, saj se rad obrača k tradicionalnim receptom, lokalnim sestavinam in tudi lokalnim pridelovalcem.

Družin Gašparin
Tadej s staršema in bratom
Foto: Arhiv Pikol
»Napaka pri novih kuharjih je, da začnejo kariero na Špiku, dva metra pod vrhom, spodaj pa je praznina.«

Tadej pravi, da mora imeti dober kuhar spoštovanje do tradicije in obvladati osnove kuhinje, ki je reprezentativna za njegov kraj. Začeti mora pri tradicionalnih receptih in lokalnih sestavinah ter od tam graditi naprej. Potem štejejo izkušnje. Zase pravi, da je bil od nekdaj radoveden. Z radovednostjo pa pride tudi želja po učenju. Še ena stvar je pomembna – poseben občutek: »Drugače si stroj in kuhaš samo po receptu.« Sam nikoli ne dela po enem receptu. Vedno prebere tri ali štiri in jih združi. »Če kuhaš po enem receptu, je to kopija, kuhinja pa mora biti avtentična,« pravi chef Tadej, ki ne želi biti isti kot drugi. Želi biti drugačen.

Kulinarika
Foto: Arhiv Pikol

Večina okusov je znanih, zasidranih v spomin. Ko jih zložiš skupaj, veš, da mora biti pravo.

Kulinariko si lahko zapleteš ali poenostaviš. Tadej si jo poenostavi. Ne želi komplicirati s sestavinami, ne mara kaosa na krožniku. Bližje mu je načelo jin in jang ter manj je več. Veliko dela na surovih jedeh, pripravlja različne karpače in tatarske bifteke, večinoma na ribji osnovi. Rad pripravi tudi surovo soško postrv, ki jo marinira v soli in sladkorju ter rahlo zadimi s češnjevim lesom. Zraven priloži paštetko iz jeter ter zalije z juho iz fermentirane čebule.
Sicer pa Pikolo že več kot 30 let slovi po brancinovem karpaču. Pripravljal ga je že Tadejev oče in še vedno ga pripravljajo po enakem receptu. Kar je bil nekoč tabu, je danes zaželena specialiteta. Bistvo jedi je, da se cel karpačo pripravi pri mizi, pred gostovimi očmi. Pomembne so vse sestavine, od soka agrumov, kostanjevega medu, oljčnega olja do mešanice dvajsetih poprov in sočnih pešk granatnega jabolka, vendar je ključna riba. Sveža riba. Vrednost jedi so prepoznali tudi v izdaji italijanskega kulinaričnega vodnika Best Gourmet in jo razglasili za najboljši krožnik v regiji Alpe Adria 2018, ki zajema države Italije, Avstrije, Slovenije in Hrvaške.
Ne le stroka, gostje so tisti, ki iz dneva v dan prepoznavajo vrednost jedi iz kuhinje chefa Tadeja. Dogaja se, da se gostje iz južne Italije v Palermu vkrcajo na letalo do Trsta, kjer vzamejo taksi in se pripeljejo v Pikol na kosilo. Ko pojedo, se vrnejo domov. Presenetljivo, ampak resnično. »Kuhinja je le del trenutka, pomemben je tudi pozdrav in topel sprejem, ambient, postrežba,« pravi Tadej, ki verjame, da je za uspešno zgodbo potrebna celota – trdo delo, ekipa in infrastruktura.

Foto: Arhiv Pikol

MICHELIN GUIDE 2023

Restavracija chefa

Pikol

V Pikolu diši po morju, domačem oljčnem olju in vinu.

Preberite več