Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Tilen Župevec

Restavracija Kogo

Slovenija je njegovo vesolje. Do zvezd namerava priti z navdihi iz receptov prednikov.

O chefu

Zase pravi, da je kulinarični domoljub, ki prisega na proučevanje lokalnih pristopov h gastronomiji.

Tilnov temelj ustvarjalnosti je kulinarična dediščina Slovenije. V vsaki svoji delovni postojanki najprej razišče lokalne sestavine in stare recepte, ki jih posodablja z lastnim stilom. Slovensko raznolikost dopolnjuje s kančkom francoskega razkošja in pridihom skandinavske elegance.

Tilen sodobne trende razume kot nadgrajene ponavljanke zgodovinskih gastronomskih epizod. »Krvavice in gamberi skupaj? Nič novega,« je prepričan mojster, ki navdihe išče v starih kuharskih knjigah, pri istrskih nonah in babicah po Sloveniji. Vsaj 80 odstotkov sestavin najde v najbližjem lokalnem okolju, preostale pa izbira tako in zato, da le še poudarijo okus lokalne odličnosti.

Najljubša jed
Krompirjevi žganci

Jed, ki jo mama obogati z jajcem, jurčki in pregreto smetano Tilna spominja na otroštvo na Dolenjskem.

Najljubša sestavina
Maslo

Tisto pravo domače kmečko maslo s polnim vonjem in okusom je s ščepcem solnega cveta na kislem kruhu popolna jed

Ambiciozni chef, letnik 1993, je po zaključenem šolanju s področja gostinstva svojo kuharsko pot načrtno in disciplinirano usmeril v serijsko pridobivanje izkušenj in poglabljanja znanja. Leto za letom je izbiral delo v različnih slovenskih restavracijah, kjer so delovali njegovi izbrani kuharski »očetje«. Ljubezen ga je naposled pripeljala na slovensko obalo in v Istro ter do vloge chefa v restavraciji, ki je zelo hitro dosegla Michelinovo priporočilo. »Že kot otrok sem govoril, da bom kuhar, a mi takrat še niso verjeli. No, zdaj se ve, da sem na pravi poti,« se nasmeje Tilen, ki načrtuje, da bo do zvezdice svetovno priznanega kulinaričnega vodnika slej ko prej prišel v lastni butični restavraciji.

Chef Tilen Župevec
Foto: arhiv Restavracija Kogo
»S svojimi krožniki rad premagujem predsodke. Marsikatero sestavino, ki je ljudje nimajo za prvorazredno, lahko spremenimo v presenetljivo vrhunsko jed.«

Ob morju gostje stavijo na odlične ribe s pripisano večjo vrednostjo, Tilen pa v svoje jedi rad vključuje dostopnejše in po njegovem mnenju kulinarično bolj zanimive ribe, kot so skuše ali ciplji. »Morje ponuja veliko več kot le brancine ali orade, le predsodkov se moramo znebiti,«  pravi kuhar, ki ga navdušuje tudi užitnost samoniklih in divje rastočih rastlin, pri svojem delu pa ceni istrsko oljčno olje izbranih oljarjev, solni cvet z bližnjih solin, pridelke lokalnih kmetov in seveda vino, pridelano na istrskih legah. »Ponavadi vino izbiramo k jedi, meni pa je všeč tudi obratna pot: da lahko v sodelovanju s sommelierjem ustvarim jed, ki se prilega k vnaprej določenemu vinu in še dodatno poudari njegov značaj.«

jed s škampi in testeninami
Foto: arhiv Restavracija Kogo

Pomembno je biti vodnjak

Delo v restavraciji, ki po eni strani vsak dan ponuja dostopne malice in kosila, po drugi strani pa zahtevne goste navdušuje z a la carte stvaritvami odličnega chefa, je poseben izziv. V takih okoliščinah je nujno biti dober organizator in motivator ter predvsem človek, ki ima rad svoje delo in se v kuhinjo zaradi navdiha ali drugih razlogov zlahka odpravi tudi v urah pred delovnim časom.

Izkušnje z delom v različnih restavracijah so ga naučile, da je kolegialnost pomembna vrednota in da je znanje lepo deliti. »Mislim, da sem tak klasičen vodnjak, iz katerega lahko marsikaj potegneš z vedrom na vrvi. Ali moja ekipa, pomočniki in praktikanti vedro tudi uporabljajo, pa je stvar njihove odločitve,« še pove Tilen, ki namerava vse svoje drzne cilje za prihodnost uresničiti v Slovenji. »Svetovno znanje je zdaj dostopno na daljavo, kulinarično razkošje, vredno raziskovanja, imam pa tu vselej pred nosom.«

Foto: Jaka Ivančič, arhiv Restavracija Kogo

MICHELIN GUIDE 2023

Restavracija chefa

Restavracija Kogo

Kdor želi gostom pričarati pravi značaj lokalnega okolja, mora najprej ustvariti živ prostor bližnjih ljudi.

Preberite več