Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Urh Kapelar

Restavracija Na Pul`

Iskalec popolnega okusa sledi pravilom klasične francoske kuhinje in načelu kakovosti »z njive na mizo«.

O chefu

Fascinira ga delo z ljudmi, tovarištvo v kuhinji in adrenalin ob večerih, ko je restavracija polna gostov.

Urh je s kulinariko tako rekoč odraščal, saj je bil njegov stric poklicni kuhar. Znanje je nabiral v Sloveniji in Angliji v vrhunskih hotelih in restavracijah z Michelinovimi zvezdami. Postopoma je razvil svoj unikatni slog ter spoštovanje do sestavin in tehnik. Njegovi krožniki so preprosti in okusni, a hkrati markantni in navdušujoči. Pravi, da v svojem poklicu uživa, rad dela z ljudmi in za ljudi. In ko dela dobro, se tudi počuti dobro.

Najljubša jed
Piščančja terina

Všeč mu je skromnost jedi na krožniku, čeprav njena priprava zahteva tri dni.

Najljubša sestavina
Listnato testo

Zavijati ga je naučil chef Oliver Lešnik. Od takrat mu je »fantastično«.

Za kuharstvo je pomembna želja, kajti z njo pride tudi motivacija za učenje in delo. Zgolj talent v tem poklicu ni dovolj. Kdor hoče biti dober ali celo odličen kuhar, mora slediti učni krivulji in iti čez celoten proces učenja. Podobno je v športu – nekdo je lahko velik talent, a veliko težje pride do vrha kot nekdo, ki je discipliniran in za svoj uspeh trdo dela.

Urh Kapelar
Foto: Jošt Gantar, arhiv Restavracija Na Pul'
»Kuhar mora biti v vsakem trenutku z glavo pri stvari in ne tri leta naprej pri karieri.«

Velik pečat je na Urhu pustil njegov mentor v Angliji, chef Oliver Lešnik, ki ga je hitro postavil na realna tla z razkritjem, da ne ubira bližnjic. Ni krajše poti do vrha in ne da se hitreje napredovati. Kuhar mora imeti dve pomembni lastnosti: organiziranost in konstantnost. »Konstantnost se kaže v tem, da vedno dostaviš popolnoma enak krožnik. To morda ovira kreativnost, a ohranja raven kakovosti, ki si jo vsak gost zasluži.« Urh na primer pripravlja samo sladkovodne ribe. »Ker z morskimi nimam dovolj izkušenj, ne bi mogel zagotavljati konstante.« Prepričan je, da lahko kuhar konstantnost doseže samo tako, da je organiziran, točen in ima čisto delovno postajo.

Kulinarika
Foto: Jošt Gantar, arhiv Restavracija Na Pul'

Jed mora biti okusna, zdaj se vedno preveč filozofira, pomembno pa je samo, da je okusna gostu.

Urh dela po smernicah klasične francoske kuhinje. Upošteva pravila in preverjena načela. Vedno najprej izhaja iz dveh živil, ki sta kompatibilni , na primer govedina in čebula (ali gobe, jajce, beluši …). To sta dve ključni sestavini, v naslednjem koraku pa, v skladu s pravili, kombinira naprej. Kaj paše s čebulo? Medtem si že v glavi nariše sliko, kako bo jed videti na krožniku. Idejo preslika na papir in skuha. Večkrat. Vsaj desetkrat. Šele takrat, ko je sam popolnoma zadovoljen, jo ponudi tudi gostu. Načeloma pa se drži pravila, da kuha tisto, kar tudi sam rad jé.
Navdih išče v okolici. Prihaja iz Zasavja, zato so mu blizu jedi s krompirjem, ocvirki, kislo smetano ali stročjim fižolom. Jedi posodablja, jim doda ščepec svetovljanskosti in tako staro slovensko kuhinjo spreminja v moderno. Podeželsko posestvo Pule, kjer prevladujejo spokojnost, mir in idilična narava, mu nudi novo inspiracijo. Na vrtu, v topli gredi, sadovnjaku ali čebelnjaku, kjer pridelujejo lasten med. »Če se le da, uporabljam lokalno. Ker je preprosto dobro. Pa tudi zato, ker sem lahko v stalnem stiku z dobavitelji, pot nabave pa je krajša.« Tako sledi svoji kuharski filozofiji sezonsko – lokalno – trajnostno.
Za chefa Urha pravijo, da ima markanten slog in da nenehno išče popoln okus. Pa vendar mu je najpomembnejše to, da gost uživa v izkušnji. »Na to kuharji prevečkrat pozabimo. Ker želimo biti inovativni ter provokativni.« Prvo pravilo je, da je hrana okusna. Gost v jedi uživa, ker je okusna in ne, ker je provokativna. »Včasih se zgodi, da so jedi predstavljene kot zelo zanimive, potem pa okus razočara. Preprosto ni dober.« Tega v svoji kuhinji ne želi.

Foto: Jošt Gantar, arhiv Restavracija Na Pul'

Restavracija chefa

Restavracija Na Pul`

Sanjsko posestvo za nepozabna (kulinarična) doživetja.

Preberite več