Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Uroš Fakuč

Restavracija Dam

Kuharski vizionar ustvarja celovito izkušnjo. Navdih išče v mediteranski kulinariki, izziv pa v vrhunskih sestavinah in njihovem drznem kombiniranju.

O chefu

Ima kreativne ideje, s katerimi iz jedi ustvarja poželenje, izkušnje, ki mu dovoljujejo eksperimentiranje z okusi in sestavinami, ter lastnosti, zaradi katerih je Chef z veliko začetnico

V mladosti je treniral nogomet in pravi, da mu veliko stvari iz tistega časa pride prav: »Znam zmagati, izgubiti, vztrajati in sodelovati z ekipo. Predvsem pa velja, da več kot vadiš, boljši si.« Tako kot v kuharstvu. Več se učiš, več znaš, večkrat preizkusiš, bolje ti gre. Zato je pomembno, da so kuharji odprte glave in odprti za svet okrog sebe. Mladim bodočim chefom svetuje, naj veliko potujejo in se učijo v tujini.

Najljubša jed
Riba

Za fantastičen okus sta dovolj že oljčno olje in solni cvet.

Najljubša sestavina
Solni cvet

Odličen za piko na i, saj je tako droben in rahel, da se na ribi kar stopi.

Kuharstvo je bila njegova najstniška strast. Poslovno pot je sicer začel drugače, v hotelirstvu, potem pa ga je kuhinja popolnoma prevzela. Ali bolje rečeno: Uroš je prevzel kuhinjo. Tam, kjer so imeli njegovi starši nekoč mesnico z delikateso in barom, je odprl restavracijo. In petnajst let kasneje še manjši butični hotel. Kar so bile nekoč Uroševe sanje, je danes njegovo življenje – delo, zabava in hkrati prosti čas.

Uroš Fakuč
Največ sem se naučil od Marchesija, prvega kuharja v Italiji, ki je dobil tri Michelinove zvezdice.

Sloviti Gaultiero Marchesi velja za utemeljitelja sodobne italijanske kulinarike. Njegova kuhinja je na Uroša naredila tako velik vtis, da je postala osnova njegove restavracije. Govorimo o čistih okusih, visokokakovostnih svežih sestavinah in mediteranskem temperamentu. Moderna mediteranska hrana je ključno vodilo njegove kuhinje: »Preoblikovan kuhan krompir postane krompir, polnjen s krompirjevo kremo in tartufom,« razloži svoj pogled na tradicionalno, ki z različnimi tehnikami in surovinami postane sodobno.

Restavracija Dam
Foto: Arhiv Restavracija Dam

Biti mora strast in čas, da ti ni treba gledati na uro.

Dolgoletni član prestižnega združenja JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe), organizacije, ki združuje 350 mladih chefov iz vse Evrope, pravi, da dobrega kuharja označuje skupek lastnosti: »Ključne so skrb za higieno, kreativnost, točnost in organiziranost. Pa vztrajnost in strast do tega, kar dela. Dobro je, da je tudi vizionar, ampak to ne more biti vsak. Talent sicer ne škodi, vendar za to, da se naučiš, potrebuješ izkušnje.«

Zelo pomembno vlogo ima tudi podpora družine. Z Uroševim chefovstvom in njegovo strastjo do kuhanja živijo vsak dan, tudi na dopustu. Veliko namreč potujejo, destinacijo pa izberejo glede na tipično kuhinjo, ki tam prevladuje in jih zanima. »Otroci in žena so najboljši kritiki. Še posebej otroci, ki vedno povejo tako, kot čutijo v tistem trenutku,« pravi chef, ki novo jed vedno ponudi najprej družini.

Uroš je vizionar, ki premika meje – s krožniki, ki odražajo njegovo domišljijo in drznost, s kakovostjo surovin, po katere gre do bližnjega kmeta ali v Neapelj, ter s projekti in idejami, ki temeljijo na zadovoljstvu njegovih gostov. Ena takih je na primer zajtrk. Polovico si ga gostje izberejo iz bifeja, polovico pa lahko naročijo à la carte. Temu se reče nova raven razvajanja. Uroševa raven.

Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Restavracija chefa

Restavracija Dam

Majhna restavracija velikih razsežnosti, kjer okusi poskrbijo za nepozabno plovbo po razburkanem morju užitkov.

Preberite več