Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Božič z najboljšimi slovenskimi chefi: Ana Roš, Hiša Franko

 

Toplina v praznično okrašenem domu in ob bogato obloženi mizi Ani Roš pomeni največ. Vrhunska chefinja iz Hiše Franko, edine restavracije z dvema Michelinovima zvezdicama v Sloveniji in ene najboljših na svetu, nam je zaupala, da je božič zanjo nekaj posebnega.

»Božični prazniki so zame čas, ki ga preživiš z družino. Čas, ko pozabiš na kratke stike in zamere. Kar zares šteje, so dobra hrana, dolgi pogovori, otroci in dobra volja. Vsega tega nam v življenju velikokrat manjka, zato božič zame ostaja eden najljubših družinskih praznikov.«

Ana Roš
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Dan, ko ekipa Hiše Franko praznuje in ob hrani potuje okoli sveta

Božična tradicija Hiše Franko, ene najboljših restavracij na svetu (38. na seznamu 50 Best Restaurants), je posebna. Kot pove Ana, je restavracija na božični večer vedno zaprta. To je večer, ki ga preživi skupaj z družino. Ekipa Hiše Franko ima prost dan. Vsi se zberejo v kuhinji in skupaj pripravijo božično večerjo, miza pa je polna dobrot z različnih koncev sveta.

“Valter (partner Ane Roš) je veren in verjame v božično tradicijo. Naši sodelavci prihajajo iz mnogih držav in so za praznike daleč od svojih družin. Ker so z nami že toliko časa in nam veliko pomenijo, 24. december vedno preživimo skupaj. Ekipa na božični večer pripravi jedi vseh mogočih kuhinj sveta. Postavimo jih na sredino mize, vsi se slavnostno oblečemo, v kaminu prasketa ogenj in mi nazdravljamo z dobrim vinom. Večeru pravimo La Vigilia di Natale (božični večer v italijanščini), saj okolje Doline Soče zaznamuje veliko italijanskih tradicij. Dostikrat polnočnico obiščemo kar v sosednji Italiji, čisto blizu, v zelo mrzli jami, kjer je do -10 stopinj, a je vzdušje čudovito. Po polnoči si privoščimo posebno specialiteto, vampe. Za božični dan pa pademo nazaj v delovni ritem.«

Foto: Suzan Gabrijan

Postavljanje božičnega drevesa je za Ano čustveni obred

Pri božičnih tradicijah je najlepše, da so brezčasne in potujejo iz roda v rod. Mnogi se jih spomnijo že iz otroštva, tudi chefinja Ana Roš. »Postavljanje božičnega drevesca je bilo zame vedno emocionalno. Vsak okrasek me spomni na otroške želje in sanje. Te trenutke skušamo pričarati tudi v naši restavraciji, zato je praznična okrasitev za nas zelo pomembna. Vsako leto je Hiša Franko prelepo okrašena.«

Kobariški štruklji, Anina najljubša jed iz Doline Soče, so obvezni na praznični mizi

Stara slovenska tradicija narekuje, da mora biti praznična miza na božični dan tako polna, da nanjo ne moreš postaviti niti kozarca. Ani Roš so najljubši kobariški štruklji, testeni žepki, polnjeni s sladkim nadevom iz poparjenih orehov, rozin, drobtin in ruma. Včasih so jih v krajih okoli Kobarida delali prav na božični večer. Kobariške štruklje po receptu vrhunske mojstrice Ane Roš lahko pripravite tudi sami, saj jih lahko najdete na policah enega največjih slovenskih trgovcev, z osebnim podpisom chefinje.

kobariški štruklji
Foto: Suzan Gabrijan

V božičnem času Anina ustvarjalnost še bolj zažari. »Verjamem, da je kreativnost del moje osebnosti in to se vidi tudi med božičem. Praznični jedilniki so pri meni vsako leto drugačni. Če bi morala izpostaviti eno stvar, skupno vsem, je to priprava jedi, značilnih za ta čas. Ena izmed najboljših, ki jih mora poskusiti vsak ob obisku Slovenije, so kobariški štruklji. Narejeni so ročno in vsak je zaznamovan s prstnim odtisom gospodinje, ki ga je pripravila.«

sladica Ane Roš
Foto: Dean Dubokovič

Anin recept za popolne praznike so dolgi sprehodi v naravi

Prazniki so čas, ki bi ga morali preživljati zunaj, v naravi, in čas, ki bi si ga morali vzeti zase. »Zakaj na božično jutro ne bi šli na dolg sprehod, se sprostili in naredili prostor za božično pojedino? V naravi se ponuja čas za razmislek o novih željah in ciljih. Ko pridemo domov, je telo napolnjeno s svežim gorskim zrakom. Če imamo srečo, doživimo tudi sneg. Doživetje božiča je tako bolj avtentično, kot če ga preživljamo le doma in čakamo, da nas življenje prehiteva.«

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več