Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Božič z najboljšimi slovenskimi chefi: Gregor Vračko, Hiša Denk

 

Vsako leto toplina božičnega časa poveže slovenske družine. V ljudeh se prebudita otroško veselje in radovednost, pričakovanje in upanje. Vrhunski chef Gregor Vračko iz Hiše Denk z Michelinovo zvezdico razkriva, kaj mu božični čas pomeni in kako ga najraje preživlja.

“Vedno znova mi božični dnevi zbudijo lepe spomine na brezskrbne čase, trenutke nedolžne radovednosti in pričakovanja, ki sem jih doživljal kot otrok. Vse skupaj diši po cimetu. Spokojnost, veselje in zavedanje minljivosti trenutka – vse to se mi prepleta v mislih, ko preživljam čas s svojo družino. Upam, da bomo to vzdušje prenesli tudi na naslednje generacije.”

Gregor Vračko
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Na božični dan je slovenska miza polna dobrot

Po vsej Sloveniji za praznike napolnimo mize do zadnjega kotička. Ob slastnih dobrotah človek pozabi na strah, da bi za praznike pojedel preveč. Po večerji se vedno najde prostor še za kakšno sladico, med katerimi je najbolj slavna potica, ki ne sme manjkati ob večjih praznikih. Chef Gregor Vračko iz Hiše Denk pravi, da morajo biti na praznični mizi obvezno tipične slovenske mesnine: “Pri pripravi božičnega jedilnika bi se držal tradicije in ponudil prašiča v vseh možnih oblikah – od kolin in špehovke do pečenih krvavic. Za sladek zaključek pridejo na mizo potica in sadni kruhi. Upam, da ljudje še znajo ceniti dobre stare praznične jedi.”

jed Gregorja Vračka
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Božična tradicija v družinskem krogu

V sodobnem času je božič med redkimi trenutki v letu, ko se ob praznični mizi zbere vsa družina, da uživa v trenutkih veselja in smeha, pomešanih z dobro hrano. “Tradicija se začne in zaokroži znotraj družine. Zaustaviti je treba čas in ga pokloniti družinskim članom,” je prepričan Gregor Vračko. V vsakem domu skozi čas razvijejo svojo božično mitologijo in ko ga povprašamo, katere praznične tradicije ohranjajo v restavraciji na štajerskem podeželju in doma, ostaja skrivnosten. “Seveda jih imamo, a naj ostanejo samo naše, družinske.”

Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Ekološka osveščenost naj bo vsakodnevna mantra

Zaščitniški odnos do okolja in trajnostni način življenja sta del slovenske identitete. Gregor je malce pesimističen in verjame, da moramo za trajnost še veliko narediti, a ima nekaj preprostih idej, kako lahko že z malimi dejanji pripomoremo k varovanju narave. “Lahko za začetek, ne glede na to, ali so prazniki ali ne, po nakupih odidemo z vrečkami za večkratno uporabo. Na praznični mizi raje postrezimo lokalne izdelke namesto brusnic iz Peruja. Naj bo vsak dan zelen, kolikor je mogoče.”

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več