Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Božič z najboljšimi slovenskimi chefi: Jorg Zupan, Atelje

 

Letos za božič ne bo velikih praznovanj in druženj. A božični duh ostaja v naših srcih in na naših krožnikih, tudi pri Jorgu Zupanu, chefu restavracije Atelje z Michelinovo zvezdico, ki te dni ne glede na zaprtje restavracij po Sloveniji, kuha dobrote za prevzem ali dostavo na dom, ljubljanski dobrojedci pa so tega nadvse veseli.

Zanj sta v prazničnem času najbolj pomembna družina in dobra hrana. “Vsako leto se zbere vsa družina. Včasih smo se dobili pri mami, zadnja leta pa se srečujemo pri meni v Šiški. Da gostitelja nisva pod prevelikim pritiskom, si delo v kuhinji razdelimo, tako da vsak družinski član prinese kakšno jed. Najbolj pomembno je to, da smo vsi skupaj,” pravi chef Jorg Zupan.

Jorg Zupan
Foto: Arhiv Restavracije Atelje

Božič je čas za družino in tradicionalne obrede

V Sloveniji ni običaj, da bi družine praznovale božič v restavraciji, a je Atelje kljub temu zadnja leta odprt vso praznično sezono, predvsem za mednarodne goste. “Mislim, da Slovenci za božič radi ostanejo doma. Naša družina nima posebnih običajev, praznujemo precej klasično. Praznični večerji sledi obdarovanje.”

Preprostost je ključ do dobrega krožnika in srca

V Ateljeju preproste jedi, ki se navdihujejo v tradicionalni slovenski kulinariki, nadgrajujejo v elegantne in izpopolnjene krožnike. Svetovljanski chef iz prestolnice na podoben način išče navdih tudi pri ustvarjanju božičnega jedilnika za svojo družino. “Naš meni je vsako leto malo drugačen, a dokaj preprost. Po navadi pripravim piščanca ali ribo, na jedilniku pa se rada znajdeta tudi puran ali goveja pečenka Wellington. Za prilogo rad pripravim z medom glazirano korenje in gratiniran brstični ohrovt, manjkati ne sme niti domača goveja ali bučna juha, ki ustvari zares domače vzdušje.” O predjedi ni potrebno razmišljati, na meniju so večne klasike: pršut, tatarski biftek, bakala in mamina francoska solata.

Jed Jorga Zupana
Foto: Arhiv Restavracije Atelje

Chef Jorg Zupan priporoča tradicionalne jedi s sodobnim pridihom

Veseli december je v Sloveniji povezan z bogato kulinarično tradicijo. A najboljši dogodki so tisti, ki izzivajo tradicijo, da se iz nje rodijo inovativne ideje. Jorg Zupan je z nami delil skrivnost sladke tradicionalne specialitete, ki jo je pred nedavnim začel uživati v nenavadni kombinaciji. “Vsakemu, ki pride na obisk v Slovenijo, bi priporočil potico. Sam imam najraje makovo, sem pa pred kratkim odkril njeno novo uporabo – ponekod jo jedo kar namesto kruha. Sem poskusil tudi sam in lahko vam povem, da je z malo šunke zares vrhunska. Odlična kombinacija sladkega in slanega.”

Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Ob praznikih podarjajmo veselje, ne daril

Božični čas je idealna priložnost, da podarimo veselje, srečo in ljubezen. Včasih lahko hitro pozabimo, koliko bolj dragoceni so kot darila. “Z družino smo prišli do spoznanja, da je kupovanje daril precej stresno in tudi finančno zahtevno, zato smo pred nekaj leti uvedli ‘skrivnega Božička’. Namesto da kupujemo številna darila za vse družinske člane, vsak dobi samo eno. Obdarovanca izžrebamo na dan obdarovanja, tako da mora biti darilo dovolj univerzalno, da je všeč komurkoli. Ravno zato je obdarovanje še bolj zabavno.”

Jorg Zupan prihaja v Atelje
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Zeleno božično drevo z recikliranimi okraski

Številne slovenske restavracije sledijo filozofiji trajnosti. V Ateljeju uporabljajo lokalne sestavine, veliko skušajo izdelati tudi sami. Še posebej je chefu Jorgu Zupanu pomembno, da med prazniki zavržemo kar najmanj hrane. Čeprav smo Slovenci v zadnjih letih postali bolj trajnostno naravnani in okolju prijazni, chef opozarja tudi na problem odpadkov. Z družino so pred nekaj leti zato prišli na idejo, da jih bodo uporabili za unikatno božično dekoracijo. “Doma imamo že kar tradicijo, da izdelamo božično drevo iz odpadnih materialov. Partnerka Sanja se potrudi in ustvari res zeleno jelko z rolicami toaletnega papirja, ostanki cevi ali palet. Letos smo tekmo z županom sicer izgubili, a včasih takšno domačo jelko postavimo pred tisto na Prešernovem trgu. Res pa je, da naša v vsej svoji lepoti stoji precej dlje, mislim, da je najdlje zdržala celo do aprila.”

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več