Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Božič z najboljšimi slovenskimi chefi: Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu

 

Večina Slovencev božični večer preživi z družino. Tomaž Kavčič, vrhunski chef restavracije pri Lojzetu, nagrajene z Michelino zvezdico, božič praznuje tudi z ekipo in gosti. Nekateri tradicionalno, skoraj kot del razširjene družine, prihajajo za božične praznike v njegovo restavracijo.

Letošnje leto bo zaradi svetovne pandemije za Tomaža Kavčiča in najbližje precej drugačno. Eden izmed 100 najboljših kuharskih mojstrov (The Best Chef Award) nam je zaupal, kaj bo najbolj pogrešal med letošnjimi prazniki: “Vse svoje življenje sem praznike preživel v gostilni. Letošnji božič bo žal, tako kot velika noč, prvi v življenju, ki ga bom praznoval drugače. Ne v restavraciji, skupaj z vso družino in gosti. Prvič v 100-letni zgodovini gostilne bo božič potekal le v ožjem družinskem krogu. Najbolj bom pogrešal praznično vzdušje in sprejem gostov.”

Tomaž Kavčič
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Gostilna pri Lojzetu med božičnimi prazniki postane dom

Tomaž Kavčič dela s srcem. Njegove jedi so vedno pripravljene skrbno in z veliko mero kreativnosti. Strast do dela v Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono v Vipavski dolini prevlada tudi med božičnimi prazniki. 24. december je edini dan v letu, ko je gostilna zaprta. A zvečer pripravijo posebno slavje. »Na božični večer se zberemo v gostilni, naša družina in člani ekipe, ki za praznike ne odidejo domov. Praznujemo skupaj, saj smo si  najbližje. Pripravimo tradicionalne jedi, med katerimi ne sme manjkati marinirana postrv iz Vipavske doline, polenovka, pa seveda potica in italijanski praznični kolač panettone. To je naš poseben obred, kjer se združita gostilna in dom. V naši restavraciji preživimo največ časa in doživimo toliko vsega, da pogosto postane celo prvi dom in kuharska ekipa prva družina.«

Tomaž drži panettone
Foto: Arhiv Gostilna pri Lojzetu

Božični panettone Tomažu Kavčiču diši po otroštvu in ima posebno mesto v spominih

Slasten italijanski božični kruh, poln rozin in kandiranega sadja, je obvezna sladica v božičnem času. Panettone Tomaža Kavčiča ponese v otroštvo. »Kot otrok se spominjam stalnih gostov, to so bile tri ali štiri družine iz Benetk, Gorice in Trsta, ki so v predbožičnem času prinesle v dar panettone. Vedno sem ga gledal z velikimi očmi, saj se ga v takratni Jugoslaviji ni dalo kupiti.

Komaj sem čakal trenutek, ko smo jih lahko končno odvili. To je bil zame pomemben dogodek, doživljal sem ga zelo slavnostno.

Letos sem se zato odločil, da pripravim svoj panettone, ki ga bo mogoče kupiti. Ko ga boste odvili doma, upam, da boste podoživeli nekaj mojega otroškega veselja. Ker sem ga želel pripraviti čisto po svoje, sem tradicionalnemu receptu dodal brinje in kandirane olive.«

panettone
Foto: Arhiv Gostilna pri Lojzetu

Tomaž Kavčič božič praznuje ob tradicionalnih jedeh

Praznični jedilnik zbuja občutke hvaležnosti, veselja in topline. Jedi so pogosto tradicionalne, zato dišijo po nostalgiji. V Sloveniji na praznični mizi ne sme manjkati potica. Tradicija pomembno začini tudi praznike Tomaža Kavčiča. »Ko pripravljam božični jedilnik, sledim tradiciji. Na njem je vedno tretjina strogo tradicionalnih jedi, dve tretjini pa posvetim tradiciji, ki jo interpretiram na sodoben način. Tako se vsako leto poklonim božičnemu času. Težko bi izpostavil samo eno jed, h kateri se vračam med prazniki, saj jih je res veliko in vsako leto prihajajo nove. V osnovi so to tradicionalne jedi Vipavske doline, značilne za božični čas, a z inovativnim pridihom.«

Kisla repa in leča za srečo

V Sloveniji gre ljubezen skozi želodec v vseh 24 gastronomskih regijah. Tomaž gostom, ki obiščejo Slovenijo, priporoča lokalne praznične jedi, značilne za Vipavsko dolino. »Slovenija je resda majhna, a zelo raznolika. Tu se srečajo vplivi Balkana, Alp in Mediterana – germanski, romanski in slovanski svet. Vipavska dolina je stičišče vseh treh, v njej je le nekoliko bolj izrazit italijanski vpliv. Zato sta na našem jedilniku v prazničnem času vedno klobasa kožarica oz. krotegina in repa tropinovka, torej repa, fermentirana v grozdnih tropina, kar ji daje prefinjen okus. Ta jed je tipična tako za božič kot silvestrovo. Kisla repa in podobne sestavine so tradicionalna in trajnostna oblika konzerviranja pridelkov. Leča na jedilniku pa mora biti za srečo! Med posebnostmi naših krajev je tudi goriška roža. Ta goriški siljeni radič, ki mu domačini pravimo solkanski regut, je najboljši surov, pripravljen kot zimska solata, v kateri ne smejo manjkati fižol, ocvirki in naribano kuhano jajce.«

Foto: Arhiv Gostilna Pri Lojzetu

Podpirajmo lokalno in se veselimo majhnih stvari

Naš življenjski slog ima velik vpliv na podnebje in okolje, zato je prav, da iščemo čim več lokalnih in sezonskih izdelkov, še posebej med prazniki. Na ta način pomagamo tudi lokalnim kmetom in drugim pridelovalcem. »Hrana, ki jo uživamo, naj sloni na lokalnih in sezonskih sestavinah. Med prazniki podprimo lokalne pridelovalce in jim pokažimo, kako so pomembni pri tem, kar delamo in kako živimo. Najbolj zeleno in okolju prijazno pa lahko živimo, če smo pošteni, odgovorni do drugih in samih sebe. Tako se lahko najlepše veselimo drobnih stvari.«

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več