Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Božič z najboljšimi slovenskimi chefi: Uroš Fakuč, Hotel Dam

 

Letos je praznično vzdušje po vsem svetu drugačno, a tradicije ostajajo. Toplina doma, luči, ki simbolizirajo upanje, in dobra hrana na krožnikih. Vrhunski chef Uroš Fakuč ni čakal na Božička ali Dedka Mraza, ampak je mladostne sanje s strastjo in delom uresničil kar sam, ko je pred leti odprl butični hotel Dam. Ta nosi isto ime kot njegova z Michelinovo zvezdico nagrajena restavracija.

Chef Uroš Fakuč nam je zaupal, kaj mu pomenijo prazniki. »To je poseben čas. Čas veselja in snidenja vseh, ki jih imamo najraje. Ko pomislim na praznične dobrote, se vedno najprej spomnim na polenovko s polento. To je vedno na jedilniku, tradicionalno, že od mojega otroštva. Isto jed kuhamo tudi v restavraciji za božično kosilo.«

Uroš Fakuč
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Družinska božična tradicija Uroša Fakuča

Chefu restavracije Dam, kjer je telefon po podelitvi Michelinove zvezdice skoraj pregorel, so praznični obredi posebej pri srcu. Vedno praznuje z družino. »Doma se vedno zbere širša družina in skupaj praznujemo ob praznični večerji.« Družina, ljubezen in svoboda so vrednote, ki mu pomenijo največ. Uroš verjame, da potrebujemo več iskrenosti in potrpljenja, ne le med prazniki, temveč vsak dan. Verjame, da je božič tisti čarobni čas leta, ko ugotovimo, da smo drug drugemu največje darilo.

sladica Uroša Fakuča
Foto: Arhiv Restavracije Dam

Potica je kraljica prazničnih jedi

Potica je zagotovo najbolj znana tradicionalna slovenska sladica. Kot pravi chef Uroš Fakuč, bi jo priporočil vsakomur, ki obišče Slovenijo. »Zagotovo je potica najbolj tradicionalna in poznana praznična jed. Mi jo pripravljamo po lastnem receptu in smo jo tudi malo posodobili.« Tipična praznična sladica je polnjena z orehi, lešniki, pehtranom, makom, skuto ali mnogimi drugimi nadevi. V Sloveniji jo skoraj povsod pripravljamo na malo drugačen način. Ste se že ustavili na Bledu in odpeljali na blejski otok, kjer je Potičnica, prava zakladnica slovenskih potic?

Foto: Arhiv Restavracije Dam

Okolju prijazno božično slavje

Prazniki so za okolje zelo obremenjujoči, zato v zadnjem času spreminjamo navade in sprejemamo bolj trajnostne odločitve. Tudi z odgovornim in okolju prijaznejšim nakupovanjem. Pri darilih in božični dekoraciji nam vedno več pomenijo lokalni izdelki, naravni in trajnostni materiali. Uroš Fakuč ima svoj recept, kako praznike preživeti bolj zeleno: »Najbolj pomembno je, da ne pokamo petard in ne pademo v potrošniški ritem. Kupujmo samo tisto, kar zares potrebujemo. Tudi pri hrani se skušajmo izogibati kupovanju nenujnih stvari. Predvsem pa izbirajmo zdrave, lokalne sestavine.«

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več