Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Božič z najboljšimi slovenskimi chefi: Uroš Štefelin, Vila Podvin

 

Uroš Štefelin, z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuharski mojster restavracije Vila Podvin s sončne strani Alp, verjame, da je božič eden najbolj posebnih družinskih praznikov. To je čas obujanja tradicij – tako doma kot v kuhinji.

»Ponosen sem, da sem že pri 14 letih spoznal, kako pomembno je pri mojem delu slediti tradiciji. Trudim se ustvarjati tradicionalne jedi, ki jim dodam sodoben pridih in jih tako naredim edinstvene. Na božični večer in silvestrovo najdem navdih v lokalnem okolju in sestavinah iz Radovljice ter Gorenjske.« Ni presenetljivo, da je Uroš Štefelin letošnji prejemnik nagrade Chef tradicije 2020 po izboru kulinaričnega vodnika Gault & Millau.

Uroš Štelefin
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Stare slovenske tradicije naredijo praznike Uroša Štefelina posebne

V Sloveniji ohranjamo številne praznične običaje. Tako je tudi pri Štefelinovih. »Smo tradicionalna družina, zato negujemo posebne navade, ki se prenašajo iz roda v rod. Vsako leto pride na božični večer moj oče v našo hišo s kadilnico in jo blagoslovi, preden sedemo k večerji. Zbere se vsa družina: moji starši, žena in otroci, tudi brat. Ob tradicionalni božični večerji popijemo kozarec vina in preživimo miren, sproščujoč večer. Kasneje se z ženo odpraviva do mestnega jedra Radolce, kjer ob kuhanem vinu pričakava polnočnico. Zame je 24. december dan, ki ga vedno preživim z družino, zato je restavracija ta večer zaprta. Delovni dan se za našo kuharsko ekipo v Vili Podvin konča ob treh popoldne, potem si naredimo tatarski biftek, se še malo podružimo in odhitimo vsak k svoji družini.«

jed Uroša Štefelina
Foto: Arhiv Vile Podvin

Okus tradicije v Vili Podvin

Praznični navdih za ustvarjanje se napaja iz otroštva chefa Uroša Štefelina, ko je bila družinska kuhinja polna slovenskih tradicionalnih jedi. Na njegovo kuhinjo pomembno vplivajo lokalno okolje, gorenjske planine in doline. V Vili Podvin tako lahko okusite jedi s tipičnimi alpskimi sestavinami. »25. december je za nas delovni dan. Vsako leto v restavraciji pripravimo praznični božični jedilnik. Na našo regijo in Radolco sem zelo navezan, zato ne smejo manjkati jedi iz lokalnega okolja. Obvezno je na praznični mizi gorenjski želodec, to je želodec s kašo, ki mora biti tako za božič kot za novo leto na mizi. Gre za edinstveno slovensko jed, ki v svetu nima primerjave. To je ta naša tradicija, ki jo moramo negovati in ohranjati.«

 

Foto: Arhiv Vile Podvin

Nakupovalne mrzlice ni v DNK-ju družine Štefelin

V Sloveniji smo vse bolj trajnostni in od nekdaj navezani na našo naravno dediščino. Ohranjanje narave in gozdov je pomembno vse leto, tudi med prazniki, ko nas lahko hitro zgrabi nakupovalna mrzlica. »Potrošniške vročice v našem DNK-ju ni. Mislim, da bi morali več časa nameniti drug drugemu in raje iti na kakšen izlet, namesto da si podarjamo nepotrebna darila. Kakšno presenečenje pod božičnim drevesom za otroke mora biti, a ne pretiravamo. Onesnaževanja, ki ga povzroča pirotehnika, ne potrebujemo. Lahko bi se mu preprosto izognili.« Chef Uroš Štefelin ima prav. Ognjemeti v srcih so lepši od tistih na nebu.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več