Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Čuječe okušanje

 

Začutite moč briške zemlje z najsevernejšimi nasadi oljk v Sredozemlju, z avtohtonimi vinskimi sortami, in spoznajte skoraj pozabljeno obredno vino, navdahnjeno po izročilu starovercev.

Obisk Goriških brd je vedno posebna izkušnja, ne glede na to, ali se tja pripeljete po cesti, ki prečka Italijo, ali se do Brd povzpnete po lokalni vijugasti cesti, in ne glede na to, kaj boste v slovenski Toskani počeli. Če si zaželite začutiti Brda z vsemi čuti, potem je doživetje Intiniti Wine Bliss prava izbira.

Intiniti Wine Bliss
Foto: Marko Mladovan

Motnik – obredno vino starovercev

Srečanje se začne v baročnem dvorcu Dobrovo iz 17. stoletja. Ob vodenju strokovnjakinje za čuječnost in psihoterapevtsko znanost boste začutili prastare korenine in v sebi prebudili čute s pomočjo obrednega vina, ki so ga uporabljali že staroverci. Iz skorajšnje pozabe so Motnik rešili pred kratkim. Nonoti, kot v tistih krajih rečejo starim staršem, so vino pridelovali po prav posebnem postopku iz najbolj dozorelega grozdja avtohtone sorte Goriških brd, rebule. Vino, kateremu so rekli Motnik, so pridelovali v sodih iz češnjevega lesa, ki so jih predhodno dimili s šopkom lokalnih zdravilnih zelišč, kot so rožmarin, lovor, šetraj, timijan in žajbelj. Vsa kletarska dela so opravili ob stari luni ali vetrovnem vremenu.

Foto: Damijan Simčič

Oljčno olje s severa

Ob zgodbah nekdanjega življenja briških kmetov sledi čuječe spoznavanje lokalnih izdelkov, med katerimi nikoli ne manjka lokalno oljčno olje. Tega pridobivajo iz najsevernejših nasadov oljk v Sredozemlju. Lega vpliva na izraziti in specifični okus plodov in tudi olja, ki ga stisnejo iz njih. Udeleženci po stari briški navadi odnesejo košare z lokalnimi pridelki v vinograd, kjer vodeno spoznavajo trte, oljke in zemljo skozi prakso čuječnosti.

Praksa čuječnosti kot voden stik s samim seboj je vseskozi prepletena s predstavitvijo lokalnih zgodb. Skozi vseh pet čutil se ozavesti prostor tukaj in zdaj, načrtno se usmerja k zavedanju lastnih korenin s spoznavanjem celoletnega cikla trte. V košari je še sveže sezonsko sadje in njegove izpeljanke v obliki suhih krhljev ali marmelad. Čuječa degustacija izdelkov lokalnih ponudnikov in sezonskega sadja poteka ob starih igrah in glasbi.

Klet de Baguer in zelišča
Foto: Damijan Simčič

Sezonsko in lokalno

Poleg okušanja vina, oljčnega olja, sadja in drugih dobrot vas čaka tudi čuječa degustacija tipičnih briških jedi, na tipičen briški način. Tako boste polento rezali z vrvico in jo pomakali v toč s pršutom. Postrežena bo tudi pogača in briška frtalja, prav posebna briška omleta z mnogimi dišavnicami.

Prelepo okolje Goriških brd, izjemni gastronomski izdelki in zanimive stare zgodbe na čuječ način vas bodo popeljali do večje povezanosti s samimi seboj, drugimi in okolico. Spoznali boste še, zakaj je pri tem tako pomembno biti polno prisoten tukaj in zdaj. Vsrkajte vase briško tradicijo in ljubezen do zemlje. Privoščite svojim čutom poglobljeno potovanje, kjer se prepletajo moč narave, umetnosti in znanosti.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več