Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Doživite idilo pastirskega življenja na planini

 

Okusno dvodnevno doživetje na pravljični Veliki planini

Odpravite se na edinstveno doživetje, ki vam odkriva bogato pastirsko dediščino Velike planine ter ponuja udoben oddih in sodobno kulinarično doživetje, podpisano s tradicijo ene najbolj ohranjenih pastirskih planin v Evropi.

Velika planina velja za eno najlepših slovenskih planin, kjer še vedno živi bogata pastirska tradicija. Na dvodnevnem doživetju lahko tudi sami izkusite idilo pastirskega življenja, spoznate običajen dan pastirjev na planini, čare bivanja v tradicionalnih kočah, preurejenih v sodobne nastanitve, in uživate v gastronomskem razvajanju z lokalnimi okusi, pripravljenimi na moderen in inovativen način.

Z lokalnim vodnikom se srečate  v turistično – informacijskem centru Kamnika, kjer najprej skozi avdio-vizualno doživetje spoznate nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti Velike planine. Ob tem vam postrežejo s pijačo dobrodošlice, to je tradicionalni Rušovec, sadno žganje z dodanimi vršički ruševja in medom.

krave na Veliki planini
Foto: arhiv Btravel

V višave

Z lokalnim vodnikom in enim od pastirjev se najprej z nihalko, nato pa še s sedežnico, povzpnete na planino, kjer vas na terasi s čudovitim razgledom že čaka pastirska malica: narezek sušenih mesnin in sirov lokalnih pridelovalcev ter tradicionalnih namazov, ki so značilni za to območje. Ne manjka tudi zvrhana košarica domačega dišečega kruha.

sedežnica
Foto: arhiv Btravel

Podkrepljeni se podate na ogled pastirske naselbine, ki velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Izstopa po svoji tipični arhitekturi, ki je simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko, skoraj do tal. V eni taki, pred kratkim povsem prenovljeni koči, se boste namestili. V tradicionalno pastirsko kočo so na moderen način vpletli tudi tradicijo in tradicionalne kravje zvonce predelali v luči.

Spoznali boste Preskarjev muzej, kjer je urejena razstava o pastirskem življenju, in sosednjo Zabrško bajto. Stavbi sta bili po drugi svetovni vojni zgrajeni v prvotnem slogu. Nedaleč stran si boste ogledali še stilsko kapelo Marije Snežne, za katero je prve načrte naredil znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. V pastirskem stanu se boste okrepčali z ajdovimi žganci z ocvirki ter kislim mlekom, tradicionalno malico pastirjev na Veliki planini.

Foto: arhiv Btravel

Zvečer vas v koči pričaka lokalni chef Primož Repnik, ki samo za vas pripravi okusno večerjo tradicionalnih okusov Velike planine. Ob božajoči svetlobi in toploti iz kamina vam chef postreže večhodni meni, ki se prične z jetrno pašteto lokalnih pridelovalcev z dodatkom kamniške gorčice in orehov. Sledi tatar lokalnega goveda z drobljencem, čipko črnega česna, lokalnim medom in penjenim maslom. Torteline pripravi z domačo skuto, lokalno nabranim čemažem in dodatkom tradicionalnega sira trniča, sledijo pa lička lokalnega goveda na grobi domači polenti z gomoljno zelenjavo. Ob večerji vam točijo vinsko spremljavo odličnih slovenskih vin.

večerja s chefom
Foto: arhiv Btravel

Ste že molzli kdaj kravo?

Pastirji in lokalni vodniki vam bodo zaupali, kako poteka tipičen pastirski dan in kaj so pastirji v planinah delali nekoč in danes. S košarico sezonskih dobrot za bogat zajtrk vas zjutraj prebudi pastir. Ker noben pastirski dan ne mine brez molže krav, je po zajtrku nujno, da tudi vas naučijo, kako se spoprijeti z vimeni.

molža krave
Foto: arhiv Btravel

Po uspešni molži boste iz svežega mleka pripravili svežo skuto, ki je osnova za sir trnič. Gre za trdi sir značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine iz skute, smetane in soli. To je sir z ljubezensko zgodbo, ki so ga nekdaj pastirji izdelovali v paru, torej dva sira hkrati. Enega so pastirji obdržali sami, drugega pa podarili svojim srčnim izbrankam.

Tudi vi se boste lotili njegovega izdelovanja, skrbno in z ročno izrezljanimi lesenimi pripomočki, ki jim pravimo pisave. Ker bo vaš izdelek še nekaj časa zorel na Veliki planini, vam ga kasneje pošljejo na dom.

izdelovanje trniča
Foto: arhiv Btravel

Dan na Veliki planini lahko zaključite v svojem tempu in se, ko boste pripravljeni zapustiti ta raj v višavah, sami spustite z gondolo in sedežnico v dolino.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več