Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Ko v kozarcu rebule spregovori vinograd

 

»Narava sama govori tistemu, ki jo zna slišati.« Edi Simčič

Ni veliko vinskih hiš, kjer vas bo sprejel lastnik posestva. Še manj je takšnih, kjer se bo lastnik pisal enako kot ime njegove hiše. Posebna čast pa je, če se lahko na dvorišču rokuješ z gospodom, katerega ime in priimek sta na etiketi.

Edi Simčič ob prihodu skupaj s sosedom zatopljeno brklja po dvorišču. Vedno je čast srečati legendo, človeka, ki je pričel uspešno zgodbo. Človeka, ki je leta 1989 napolnil prvih 3000 steklenic. Kljub častitljivi starosti, šteje 86 let, se ne da, še vedno je aktiven. »Še vedno vozi traktor«, se na široko zasmeje Aleks Simčič, njegov sin, glava in motor posestva.

V zadnjih mesecih se je tod marsikaj spremenilo. Na dvorišču je zrastel moderen, ravno prav velik in lično urejen degustacijski prostor, tudi klet je mnogo večja. »Delo je sedaj mnogo lažje, več je prostora,« med obhodom po kleti omeni Aleks. V kleti Edi Simčič vina zorijo samo v lesenih sodih, klasične linije s svežimi vini ni.

Klet je pomembna, a vinogradi so bili pri Simčičevih vedno v središču pozornosti. Zaradi natančnega opazovanje mikroklime, tal, rodnosti, bujnosti in seveda kakovosti grozdja, opravila v vinogradu sproti prilagajajo. Za vsak vinograd posebej. Pozorno opazovanje je privedlo do spoznanja, da se chardonnay iz vinograda Kozana še posebej dobro obnese, da je polnejšega okusa, vino pa odlično in uravnoteženo. Leta 2005 so ga prvič napolnili, chardonnay Kozana 2005 pa ima med vinoljubi skoraj mitski status.

»Skrb za naravo, opazovanje trte in vsega, kar jo obkroža, izobraževanje, samokritičnost, predvsem pa spoštovanje do naših kupcev, so mogoče opisi, ki nas najbolj determinirajo,« hišo opiše Aleks.

Pri Simčičevih ne prehitevajo. Za korak se odločijo, ko so vanj prepričani. Leta 2019, po daljšem preučevanju, nikakor zato, ker je to danes v modi, so izdali novo serijo vin iz posameznih vinogradov: rebula Fojana, sauvignon Fojana ter merlot Kozana. Lahko verjamete, vina Edi Simčič iz posameznih vinogradov so dovolj velik razlog, da se odpravite na pot in si omislite njihovo premium pokušino.

Vina Edi Simčič
Foto: Dean Dubokovič, arhiv Edi Simčič

Degustacijski prostor z razgledom

Prostor za pokušino je odprt, svetel, moderno opremljen, z lepim pogledom na Brda . »Zgodi se, da se v degustacijskem prostoru najde prav pisana druščina Nemcev, Južnih Korejcev, Američanov, Slovencev …, pravi Babilon, « se zasmeje Aleks in natoči vino v izbrane kozarce. znamke Riedl.

V kozarcu se zalesketa rebula zlatorumene barve …

»Naša rebula iz donegovane linije je odlična, a tista iz Fojane je še bolj fokusirana, umirjena, natančnejša, bolj okusna,« meni Aleks in doda: »Vina iz posameznih vinogradov imajo v sebi maksimalno iskrenost, saj jih za razliko od vin iz več vinogradov ni mogoče dodatno regulirati. Saj veste, kako gre – en vinograd prinese zrelost, drugi svežino, tretji strukturo. Vino iz enega vinograda unikatno odraža poreklo, prostor, kos zemlje.«

Degustacijske sobe znajo biti malce stroge, celo uniformirane, pri Ediju Simčiču pa prostor deluje sproščeno, skorajda klubsko, prijateljsko. Večino zaslug za to ima gotovo Martina Alma, ki pri Ediju Simčiču skrbi za podobo hiše v javnosti. Martina je obenem gospodarica luksuzne Alma Vista , ki stoji neposredno ob posestvu Edi Simčič.

Alma Vista
Foto: Marjan Močivnik, arhiv Alma Vista

Alma Vista – luksuzna vila v Brdih

Iz Alma Viste, kot napove že ime, (vista-razgled), se ponuja lep razgled na bližnje vinograde, Vilo Vipolže, hotel Gredič, posestvo Movia, ter vinogradniške vasi Ceglo, Medana. »V lepem vremenu se vidi tudi morje – Tržaški zaliv in pa Alpe«, zatrdi Martina.
V Alma Visti se lahko razvajate v savni, masažnem bazenu, zunanjem bazenu in si po trdnem spancu v tihoti Goriških Brd zjutraj po dogovoru z Martino omislite odličen zajtrk. Na voljo so trije. Zajtrk Mojca, bo slovensko obarvan, zajtrk Alma, po imenu Martinine none, bo briški. Zajtrk Vida, po Martinini mami, pa pomeni zdrav zajtrk. V dogovoru z Martino ali Aleksom si lahko sestavite program, ki lahko vključuje tudi ogled kleti ali celo vinsko šolo s priznano someljejko Miro Šemič. Če ste nekoliko umetniška duša, povprašajte Martino, ali vam lahko uredi druženje z umetnikom, ki vključuje delavnico in ogled Galerije Alma v Medani.

Ob koncu obiska se klepetu pridruži starejši sin Jure, pravkar je prišel iz vinograda: »Obrezujemo«, pove in navdušeno pojasni novo tehniko rezi, ki trti omogoča boljši pretok sokov. Zapleteno! Za nasledstvo, kontinuiteto kakovosti in skrb do narave je v hiši Edi Simčič dobro poskrbljeno. Moto Edija Simčiča: »Narava sama govori tistemu, ki jo zna slišati,« vsi člani družine zelo dobro razumejo.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več