Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Kraški unikat

 

Želite nekaj unikatnega? Pristnega? Naravnega?

Zapeljite se k Loredani in Sebastijanu Štemberger v Šepulje na Kras. Na kmetiji s 350-letno tradicijo vas čaka dogodivščina, ki je ne boste nikoli pozabili.

Ko se boste pripeljali na dvorišče domačije Štemberger, boste skočili v drugo stoletje. Značilna kraška arhitektura, ki temelji na lokalnem kamnu, kopica starin, ki jih boste opazili na dvorišču, vas bo navdala z občutkom, da pred vami ni samo še ena običajna vinska pokušina. Sprejela vas bosta nasmejana lastnika Loredana in Sebastijan.

Domačija Štemberger se razprostira na 56 hektarjih na vzhodnem delu čarobnega Krasa . Kras je tudi ime primorskega vinorodnega okoliša, ki slovi po rdeči prsti, terra rossi. Planota, ki je ujeta med Jadransko morje in Alpe, kjer vrhovi dosegajo skoraj 3000 metrov, je vedno izpostavljena vetru, hladni burji. Redki so dnevi, ko vas na Krasu ne bo prepihalo. Na osmih hektarjih vinogradov pri Štembergerjih gojijo predvsem avtohtone in lokalne sorte . Največ je belih sort vitovske, istrske malvazije in zelena. Med rdečimi kraljuje kraški teran, ki ga pridelujejo iz sorte refošk. Nekaj malega boste našli tudi mednarodnih cabernet sauvignona in merlota, ampak tega bo vedno manj, pravi Sebastijan Štemberger, ker se bodo v prihodnosti še bolj osredotočili na lokalne sorte, ki so unikatne, drugačne in lahko na Krasu ponudijo največ.

Pri Štembergerjih so zavezani sonaravni pridelavi, imajo tudi ekološki certifikat. Ne zanima jih samo, kaj je v kozarcu, temveč celosten in trajnosten odnos do trte, narave, vina in ljudi. Pri njih sintetičnih herbicidov in pesticidov ne boste našli. Preparate za škropljenje iz gline, kopriv in kamilic pripravlja kar Sebastijan. Grozdje je potrgano ročno. Vsa vina so fermentirana z avtohtonimi kvasovkami in brez kontrolirane temperature vretja. Dejstvo, da na osmih hektarjih letno pridelajo zgolj med 25.000 in 30.000 buteljkami vina, priča, da so obremenitve trte zelo nizke in s tem dosegajo visoko kvaliteto grozdja. Vsa vina vsaj nekaj časa odležijo v lesenih sodih ali v betonskih jajcih.

Vina so karakterna, precizna, harmonična, mineralna in živahna. Vsa imajo odličen potencial za staranje. Za pokušino sta obvezni lokalni beli posebnosti vitovska in istrska malvazija . Rdeča vina niso prezrela, alkohola polna, ampak so elegantna vina, z zmernim telesom, alkoholom in tanini ter značilno kraško svežino. So zelo sadna, z dolgim pookusom. Štemberger pa skriva še en adut v rokavu. Edini v Sloveniji prideluje vino z biološko oksidacijo, torej načinom, po katerem je pridelan

Z vrta na krožnik, z ljubeznijo

Na kmetiji redijo prašiče in piščance ter pridelujejo ajdo in pšenico. Imajo trto, staro 250 let.

Pri Štembergerjih se boste počutili domače in dobrodošlo. Poleg vina z veseljem ponudijo še kopico domačih specialitet. Kmetija je tako rekoč samozadostna, saj na posesti redijo prašiče in piščance, imajo velik zelenjavni vrt in polje z žitaricami. Kaj pa je najbolje pri tem? Vsi ti ekološko pridelani izdelki pri Štembergerjih čakajo na krožniku! Odlične mesnine pridelajo iz krškopoljcev, slovenske avtohtone pasme prašiča, ki jih redijo na posesti. Pršut starajo vsaj dve leti, da popolnoma dozori. Družbo mesninam delajo siri, ki jih dobijo od lokalnih kraških kmetov. Loredana peče kruh iz ajdove in pšenične moke, ki jo na ekološki način pridelajo sami. Če vas na Krasu preveč prepiha burja, pa dobro pogreje krožnik kraške jote, enolončnice iz repe, fižola in krompirja.

Na Krasu, kamor so pred skoraj dva tisoč leti vinogradništvo pripeljali Rimljani, obstaja dolga vinska tradicija. Pri Štembergovih se tradicije in dediščine še posebej zavedajo. So ponosni skrbniki najstarejše trte v zahodni Sloveniji, stare več kot 250 let. Vrsta trte je refošk, ki s tremi četrtinami vseh posejanih vinogradov na Krasu še vedno kraljuje.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več