Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Med trto in oljkami, s pogledom na morje

 

Vinska klet, v osrčju Istre

Ime Santomas je posest dobila iz zapisa A. Juliena, potopisca iz časa Napoleona, ki je v knjigi Topographie de tous les vignobles iz leta 1832 napisal, da se najboljša vina v okolici Kopra imenujejo Santomas.

Družina Glavina je na kmetiji v Šmarjah, mali vasici, ki leži v zaledju Istre , prisotna od 19. stoletja. Z vinogradništvom se sedaj ukvarja že peta generacija. Imajo 24 hektarjev vinogradov in 5 hektarjev nasada oljk, ki v Istri omogočajo pridelavo oljčnega olja. Moto družine Glavina je: Semper memoriam refacit tempum – Spomin vedno obnavlja čas. Zavedajo se svojih korenin, prostora, iz katerega izhajajo, in družinske dediščine. Vse skupaj s predanim delom in vrhunskim znanjem se odraža v njihovih buteljkah vina.

V kleti Santomas letno pridelajo med 80.000 in 100.000 steklenic vina. Velika večina vinogradov je posajenih z lokalnima sortama refošk in istrsko malvazijo. Šestdeset odstotkov pridelave predstavljajo sveža vrhunska vina, za katere je značilno, da imajo jasno izraženo sortnost, sadnost in ne zorijo v lesenih posodah. Na voljo so malvazija, refošk, cabernet sauvignon in rosé. Novost je tudi syrah, ki v sončni Istri kaže odlične rezultate.

Štirideset odstotkov pridelave predstavljajo rdeča vina z izbranih leg, z zelo nizkimi donosi in staranjem v novih sodih barik iz francoskega lesa. Mezzo forte je zvrst refoška, merlota in cabernet sauvignona. Zahtevnejše vinske poznavalce bosta nedvomno navdušila cabernet sauvignon in refošk iz prestižne kolekcije Antonius, ki je poimenovana po dedku lastnika Ludvika Glavine, Antoniusu. Gre za polna, koncentrirana in kompleksna vina, z odličnim potencialom staranja, ki dve leti zorijo v novih francoskih barikih. Grand cuvée Certeze je najboljše vino kleti Santomas. Vsebuje samo lokalno sorto refošk in, odvisno od letnika, do pet odstotkov cabernet sauvignona. Grand cuvée je vino, ki ga je mogoče postaviti ob bok tudi najbolj prestižnim rdečinam iz Bordeauxa in kalifornijske doline Napa.

Ludvik Glavina
Ludvik Glavina
Foto: Jaka Ivančič, arhiv Santomas

Refošk – iz povprečja v Michelinove restavracije

Sorta istrskega polotoka, najbolj severnega dela sredozemskega morja.

Refošk je v Istri tradicionalno veljal za enostavno vino z visokimi kislinami in tanini. Vino, tako, bolj za sproti. Pri Santomasu pa so želeli pokazati, kaj lokalna sorta dejansko zmore. Rezultati govorijo sami zase. Refošk iz Santomasa se je znašel na vinskih listah svetovno znanih restavracij, tudi takih, ki jih vodita kulinarična guruja Alain Ducasse in Peter Kelly. Kvaliteta vin ni šla mimo ocen znamenitega vinskega ocenjevalca Roberta Parkerja, kjer so vsa rdeča vina dobila oceno vsaj 90 točk, grand cuvée Certeze pa celo 94+. Pri Santomasu ne skrivajo ambicije, da želijo v prihodnosti narediti vino, ki bo doseglo najvišjo oceno, 100 parkerjevih točk.

Na posesti Santomas se čas ustavi. Nežni vetrc z morja, oljke, trte in sonce. Bi prisegli večno ljubezen med oljkami? Bi se poročili v osrčju Istre? Na posestvu Santomas lahko doživite svojo poročno pravljico. Za vinoljube ponujajo tri vrste vinskih degustacij, z ogledom kleti in pokušino vin, ob spremljavi istrskega pršuta, lokalnih sirov in doma pečenega kruha. Njihova posebnost je tudi hišno, hladno stiskano ekstra deviško olje, ki ga pridelujejo iz ročno pobranih oljk avtohtone istrske vrste istrska belica (90%) in toskanska leccina (10%).

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več