Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Na Kras v gostoljubne vasi in kleti

 

Vinsko-kulinarična doživetja

Kraški pršut in temno rubinasto vino teran nista edina razloga za potep po območju terra rose – rdeče zemlje. Vodena doživetja vas vabijo na marmeladno akademijo, na trgatve v vinograde, na degustacije vin, suhih mesnin, žganja, na obiske čebelarjev in še marsikam.

Prvinska narava na Krasu ponuja neskončne priložnosti za pohajkovanja in raziskovanja, za aktivnost, za radovednost ali počitek. Karkoli že, povsod vas bo spremljalo pristno kraško gostoljubje. Ob kozarcu domačega vina ali žganja in ob okušanju odličnih lokalnih jedi boste začutili dušo našega sveta. Kras je slikovit. Doživite vse njegove odtenke.

Kraška pokrajina z vinogradom
Foto: Vid Ponikvar, Sportida d.o.o.

Prefinjeni okusi Krasa na sivkinih poljih

Doživetje je plod sodelovanja dveh izjemnih domačiji. Bučeva domačija je znana po sivkinih poljih, ki jih v okolici Ivanjega Grada obdeluje, in druga, Špacapanova hiša, po odličnih, izvirnih jedeh,  pripravljenih iz domačih in lokalnih sestavin. Dan boste začeli z ogledom sivkinih polj in spoznavanjem različnih vrst sivke in nadaljevali s predstavitvijo procesa destilacije ter predavanjem o eteričnih oljih ter hidrolatih. Ogledu Bučeve domačije sledi Špacapanov obrok, naj si bo zajtrk, kosilo ali večerja, postrežen v objemu vonja sivke kar na sivkinem polju.

polje sivke
Foto: Marijan Močivnik

Zavonjajte in okušajte Kras

Dan na Krasu boste preživeli v družbi zelišč. Začeli boste na krasoslovni in naravoslovni učni poti Risnik in nadaljevali na zeliščnem vrtu Belajeve domačije v Kačičah. Kraška zelišča boste spoznavali v spremstvu biologa in lokalnega turističnega vodnika Bogdana Macarola. Doživetje se nadaljuje z zelišči na krožniku. Sledi namreč degustacijsko kosilo v Gostilni Mahorčič v Rodiku, ki je v letih 2021 in 2022 prejela Michelinovi priznanji Bib Gourmand in zeleno zvezdico za trajnost. Doživetje zaključite z degustacijo gina.

Foto: Dean Dubokovič

KrasPass degustacije in doživetja

Na Krasu in Brkinih od junija do septembra obiskovalce gosti gastronomska družina KrasPass Gourmet. Za polne mize vas vabijo priznani kraški vinarji, vrhunski kuharski mojstri, gostinci s tradicijo in gostoljubne turistične kmetije. Ti obiskovalce razvajajo z izvirnimi jedmi, izjemnimi vini in na burji sušenimi mesninami po enotnih cenah. Naj si bo večer vrhunske kulinarike ali degustacija vin, suhih mesnin ali drugih lokalnih dobrot.

Ne le gastronomija, tudi lokalno okolje in tradicija sta del festivala, zato vas vabijo na kreativne delavnice ali na vodena doživetja. Kamnoseški mojstri Krasa imajo izjemen občutek za detajle. Tradicija gre tu z roko v roki s sodobnim oblikovanjem. Skupaj lahko iz ostre kamene gmote ustvarite svoj unikaten izdelek, z lokalnimi vodniki pa se podate med očarljive kraške vasice, prekrasne razglede, brkinske griče, lipicance in sodobne muzeje, ki jim v Evropi ni para.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več