Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Na otok na srečanje s potico

 

Topel vonj po potici na eni najbolj fotografiranih točk v Sloveniji

Na najbolj slavni slovenski otok, Blejski otok, se lahko odpravite tudi zaradi okusne slovenske posebnosti, potice! Obisk otoka je bil in je še danes pravzaprav praznik in k večini slovenskih praznikov se poda tudi potica, kraljica slovenske gastronomije. Na otoku se boste lahko preizkusili tudi v njeni pripravi.

Že pot na otok se vam bo vtisnila v spomin. Pripluli boste po mirni gladini modrega jezera. Lahko z modernejšo električno ladjico ali s tradicionalno pletno, ročno izdelanim lesenim čolnom na vesla. Pravica za njihovo vožnjo že več kot dvesto let, od časov Marije Terezije, pripada le triindvajsetim blejskim družinam.

Blejski otok
Foto: arhiv Potičnica

Po pristanku sledi vzpon po devetindevetdesetih stopnicah, starih skoraj štiristo let. Mimo Marijine kapelice in razvejanega figovega drevesa na vrh, kjer se znajdete pred tipično gorenjsko hišo. Ta ima portale in okenske podboje iz lokalnega zelenega peračiškega tufa, vinsko trto, ki se pne po fasadi, in obarvane vogale, imenovane tudi šivani robovi. Iz hiše pa prihaja topel vonj po praznikih. No, potici.

V Potičnici, kot so jo poimenovali, vsak dan pečejo potice različnih sladkih in slanih okusov. Vseh skupaj, a ne vsak dan, pripravljajo več kot 50 različnih. Tudi veganske, z drožmi in take brez glutena. Vse pa pečejo izključno v lončenih okroglih modelih, potičnicah. Pravijo, da je v Sloveniji toliko receptov za potico, kot je pekovskih mojstric in mojstrov. Skrivnosti priprave gredo navadno iz roda v rod, a v Potičnici z veseljem delijo svoje recepture.

Foto: Tomo Jeseničnik, arhiv Potičnica

Na otoku za vnaprej najavljene skupine ponujajo več aktivnosti. Krajša možnost je polurni ogled priprave in peke potice z degustacijo. Sami pa priporočajo delavnico. Lahko eno uro in pol dolgo delavnico priprave in peke potice, kjer udeleženci sestavijo potico iz predhodno pripravljenega testa in nadevov, še raje pa kar delavnico samostojne priprave in peke potice, ki traja tri ure.

priprava potice
Foto: Tomo Jeseničnik, arhiv Potičnica

Ko je pri obeh delavnicah potica v pečici, gostitelji popeljejo na voden ogled blejskega otoka z obiskom baročne cerkve Marijinega vnebovzetja, kjer boste lahko pozvonili na pol tisočletja star zvon želja. Povzpeli se boste na 52 metrov visok samostoječ zvonik, ki je v tem prostoru arhitekturna posebnost, kjer si boste ogledali mehansko nihajno stolpno uro. Spotoma vam pokažejo še baročni kip Marije Magdalene in izjemne poglede skozi krošnje dreves na osupljivo okolico. Tudi na najstarejši grad, po pisni omembi, v Sloveniji.

Udeleženci obeh delavnic poskusijo spečene potice in s seboj odnesejo svojo malo potico v majhni glineni potičnici.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več