Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Na pivo med hmeljišča in v sobo pobega

 

Dvakrat prvi na svetu: fontana piv in pivovarska soba pobega

Nekje na polovici poti med Ljubljano in Mariborom se nahaja Meka za ljubitelje grenkega okusa po hmelju in vseh njegovih izpeljank. Govorimo seveda o pivu.

Celjska kotlina je z neštetimi hmeljniki in polji hmelja že na daleč videti kot regija s pivovarsko tradicijo. Pivovarstvo ima v tem delu Slovenije dolgo in bogato zgodovino, hkrati pa obiskovalcu ponuja sodobno in inovativno izkušnjo. Del te sta tudi fontana piva in pivska soba pobega.

kozolec med hmeljišči
Foto: Miran Orožim, ZKŠT Žalec

Simon Kukec v Žalcu in Laškem

Obe atrakciji najdemo v krajih z bogato pivovarsko tradicijo, fontano v Žalcu, sobo pobega pa v Laškem. Kraja povezuje Simon Kukec, ki ga imenujejo tudi oče laškega piva in velja za najpomembnejšega pivovarja v regiji. V drugi polovici 19. stoletja se je iz Primorske preselil v Žalec, kupil veliko posest s hmeljem in odprl svojo prvo pivovarno. Kukcu je posel cvetel, zato nekaj let kasneje kupi še pivovarno v Laškem.

fontana piva
Foto: Nea Culpa

Fontana piv

Prva fontana piv je nastala po srečnem naključju zmagovalne srečke igre na srečo v kombinaciji s tradicionalnim pivovarskim okoljem. Ko je njen občan zadel na loteriji, je tudi občina Žalec prejela del dobitka. Z njim so postavili izvirni tekoči spomenik pivu. V Žalcu, kraju, obdanem s polji hmelja, se nahaja mestni park. Ta je poln struktur, ki odsevajo tradicijo hmeljarstva pri nas. Tam je postavni »štangar« s »hmeljevko«, »maček« in »hmeljska kopica,« poleg pa je zrasla prva fontana piv na svetu.

mestni park v Žalcu
Foto: Anja Grabnar

Fontana piv Zeleno zlato deluje od aprila do konca oktobra. Tam si v vrčke priznanega slovenskega oblikovalca Oskarja Kogoja lahko natočite kar šest različnih piv. Piva menjajo, nekatera pogosteje, druga redkeje, vsa pa so varjena s štajerskim hmeljem. Ob fontani so informativne table, kjer je vsako pivo podrobno predstavljeno. Med okušanjem se lahko zleknete na enega od ležalnikov, ki pivopivce čakajo v senci parkovnih dreves.

Foto: Gašper Pinarič

Pobeg iz sobe

V bližnjem Laškem doživite zgodbo o nastajanju piva. Tokrat na zabaven in živahen  način. Z igro! Prvo sobo pobega na temo pivovarstva na svetu, so zastavili v uigrani ekipi Enigmariuma. Nahaja se v stavbi, kjer je bil zvarjen prvi vrček legendarnega laškega piva in nedaleč od pivovarne Laško.

»Escape Room« ali pobeg iz sobe je vznemirljiva resničnostna igra za dva do pet igralcev, ki morajo s skupnimi močmi v 60 minutah rešiti misijo. Odkriti skrivne predmete in namige, dešifrirati šifre, razrešiti uganke, predvsem pa logično razmišljati in sodelovati. Igra je primerna za vsakogar, v spremstvu odraslih so dobrodošli tudi otroci. Odprta je vsak dan od jutra do večera, nujna pa je predhodna rezervacija termina.

Enigmarium Laško
Foto: arhiv Enigmarium Laško

Vaša naloga bo najti pivovarjevo zlato, pot pa bo tesno povezana z resnično zgodovino pivovarstva in seveda s pivom. Naj vam namignemo, da bodo med igro na preizkušnji prav vsi vaši čuti.

Ležerno ob fontani v Žalcu in igrivo v Laškem vas spremljajo tradicija, zgodba in dober okus enega najbolj priljubljenih napitkov.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več