Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Na večerjo 160 metrov pod zemljo

 

Spustite se v gastronomsko dogodivščino velenjskega rudnika

V svetu rudarjev, na eni od najdebelejših plasti premoga na svetu, vas pričakujejo večkrat nagrajeni chefi Vile Herberstein, ki bodo poskrbeli za vrhunsko gastronomsko izkušnjo. In kako priti tja? Z najstarejšim dvigalom v Sloveniji.

Temni rovi in edinstveno 5-zvezdično doživetje

Mesto Velenje je mlado. Nastalo in razvijalo se je zaradi pridobivanja premoga in dejavnost ima še danes močan vpliv na razvoj kraja in regije. Z opuščanjem rudniške aktivnosti so podzemlje odprli širši javnosti, ki tako lahko vidi avtohtone rudniške rove in izkusi vožnjo s pristnim rudniškim dvigalom in vlakom.

Vsak spust v rudnik se začne s »Srečno!« Tudi ta v Velenju, ki vas z najstarejšim dvigalom pri nas popelje v Muzej premogovništva Slovenije. A pred tem potrebujete obvezno opremo: zaščitno čelado, lučko, pijačo dobrodošlice in skok čez kožo. Knapovski pozdrav iz kuhinje so poimenovali po tradicionalnem sprejemu novincev med stare rudarje.

dvigalo k rudniku
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Po prvotnem običaju so morali mladi rudarji preskočiti rudniški jašek, ko so ti postali preveliki, pa je jašek zamenjala koža, ki jo je rudar imel pripasano čez zadnjo plat. Kos telečjega usnja z jermenom in pasovi so uporabljali za spuščanje po drčah, poleg tega pa je bila dodatna zaščita pred vlago.

Po spustu s slavnim dvigalom si z vodnikom ogledate najbolj atraktivne lokacije podzemlja in spoznate zgodbo o rudarjenju. Premogovnik Velenje se s še vedno aktivnimi, 55 kilometrov dolgimi rovi uvršča med enega redkih muzejev premogovništva v tem delu Evrope. Če bi ves lignit, nakopan v velenjskem rudniku, naložili na vagone, bi lahko z njim dvakrat obkrožili Zemljo.

velenje underground
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Srečno med rudarji, vrhunsko s chefi

Pogrnjena miza že čaka. Začenja se ”Štajgerjeva južna,” pojedina v najgloblje ležeči jedilnici v Evropi. Kdo je štajger, vprašate? To ni priimek kakega znanega kuharskega mojstra ali morda rudarja. Štajger je rudarski izraz za nadzornika v premogovniku.

Kulinarične dobrote skrbno pripravljajo v velenjski Vili Herberstein. Ta vrhunska restavracija je kot ena od trinajstih sodelovala pri pripravi največje francoske večerje na svetu, Goute de France, in je bila leta 2018 uvrščena med TOP 10 restavracij v regiji in elitni krog najboljših restavracij v Sloveniji – The Slovenia Restaurant Regional Top 2018.

Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Pojedino v štirih hodih prežemajo tradicija in rudarske domislice, oboje zavito v obleko sodobne in vrhunske gastronomije, s kančkom humorja. Gastronomsko razvajanje se začne  s chefovim hodom, kjer se vse vrti okoli rib, in nadaljuje z Ženinim vrtom. To je zabavno poimenovanje, ki nakazuje na uporabo sestavin iz domačega vrta, ki končajo v juhi. Poleg postrežejo pražene gobe mavrahe, ki rastejo v okolici, bob na maslu in ocvrtek telečjega priželjca. Slednji je skoraj neznana kulinarična specialiteta.

vrhunska kulinarika v rudniku
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Zadnja dva hoda se vračata v podzemlje, začenši s Krepko knapovsko jedjo v obliki pečene telečje krače in prilog. Sladica je ženskega spola in diši po čokoladi, meti, mandarinah in hruškah. Vse to, postreženo na izviren način, pod imenom: Rad te imam, sveta Barbara. In kako je ne bi imeli, saj je sveta Barbara zavetnica rudarjev.

Vsak hod ima odlično vinsko spremljavo. Večina vin je iz najbližje vinorodne dežele, Podravja, vmes pa preseneti še kakšno iz zahodne Slovenije. Celotnemu doživetju doda magičen pridih še glasbeno presenečenje.

vino v velenjskem rudniku
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Za slovo še kozarec penine

Po zaključku kulinaričnega razvajanja se obiskovalci v razburljivi vožnji z rudarskim vlakom, tako, kot je desetletja vozil rudarje, vrnejo k jamskemu dvigalu, s katerim se dvignejo na površje. Enako kot so rudarji delavnik zaključili v »črni« garderobi, kjer so odložili jamska delovna oblačila, se tam zaključuje tudi edinstveno doživetje Velenje Underground. A pred slovesom vas čaka še kozarec vrhunske penine in spominek presenečenja.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več