Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Na večerjo 160 metrov pod zemljo

 

Spustite se v gastronomsko dogodivščino velenjskega rudnika

V svetu rudarjev, na eni od najdebelejših plasti premoga na svetu, vas pričakuje vrhunska gastronomska izkušnja s hudomušno rudarsko tematiko. In kako priti tja? Z najstarejšim dvigalom v Sloveniji.

Edinstveno 5-zvezdično doživetje v temi rudnika

Mesto Velenje je mlado. Nastalo in razvijalo se je zaradi pridobivanja premoga in dejavnost ima še danes močan vpliv na razvoj kraja in regije. Z opuščanjem rudniške aktivnosti so podzemlje odprli širši javnosti, ki tako lahko vidi avtohtone rudniške rove in izkusi vožnjo s pristnim rudniškim dvigalom in vlakom.

Vsak spust v rudnik se začne s »Srečno!« Tudi ta v Velenju, ki vas z najstarejšim dvigalom pri nas popelje v Muzej premogovništva Slovenije. A pred tem potrebujete obvezno opremo: zaščitno čelado, lučko, pijačo dobrodošlice in skok čez kožo. Knapovski pozdrav iz kuhinje so poimenovali po tradicionalnem sprejemu novincev med stare rudarje.

dvigalo k rudniku
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Po prvotnem običaju so morali mladi rudarji preskočiti rudniški jašek, ko so ti postali preveliki, pa je jašek zamenjala koža, ki jo je rudar imel pripasano čez zadnjo plat. Kos telečjega usnja z jermenom in pasovi so uporabljali za spuščanje po drčah, poleg tega pa je bila dodatna zaščita pred vlago.

Po spustu s slavnim dvigalom si z vodnikom ogledate najbolj atraktivne lokacije podzemlja in spoznate zgodbo o rudarjenju. Premogovnik Velenje se s še vedno aktivnimi, 55 kilometrov dolgimi rovi uvršča med enega redkih muzejev premogovništva v tem delu Evrope. Če bi ves lignit, nakopan v velenjskem rudniku, naložili na vagone, bi lahko z njim dvakrat obkrožili Zemljo.

velenje underground
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Srečno med rudarji, vrhunsko s chefi

Pogrnjena miza že čaka. Začenja se ”Štajgerjeva južna,” pojedina v najgloblje ležeči jedilnici v Evropi. Kdo je štajger, vprašate? To ni priimek kakega znanega kuharskega mojstra ali morda rudarja. Štajger je rudarski izraz za nadzornika v premogovniku.

Kulinarične dobrote skrbno pripravljajo v velenjskem gostinstvu Gorenje. Njihovi izkušeni mojstri sicer skrbijo za ponudbo v podjetjih, Hotelu Paka, treh restavracijah in še na pogostitvah. Kulinarike se lotevajo z veliko ustvarjalnosti, predvsem pa z izjemnim spoštovanjem do narave in tradicionalnih sestavin iz Šaleške doline.

Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Pojedino v štirih hodih prežemajo tradicija in rudarske domislice, zavite v obleko sodobne in vrhunske gastronomije, s kančkom humorja. Gostje lahko izbirajo med tremi meniji, med katerimi je en mesni, en ribji in en vegetarijanski, vsi pa se poigravajo s tradicijo rudarstva in poudarjajo lokalne sestavine.

Gastronomsko razvajanje se začne z »župo« – juho, ki je lahko krompirjeva, zelenjavna ali pa korenjeva. Sledijo ji okusne jedi z zagonetnimi imeni. Grenadirmarš so tradicionalne zasavske testenine, za imenom “krumpentoč” se skriva prav tako tradicionalen krompirjev polpet, zadišijo pa tudi »nudlni« z jurčki.

vrhunska kulinarika v rudniku
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Naslednji hod postreže s telečjo zarebrnico v žajbljevi omaki z rozinami in Rizlingom, krompirjevim narastkom, Špegljevo postrvjo, špinačnim moussom, sezonsko zelenjavo z ajdovo kašo in mladim sirom, mavrično polento in drugimi dobrotami. Piko na i naredi sladica, ki diši po jabolkih, poimenovali pa so jo po sveti Barbari, zavetnici rudarjev.

Vsak hod ima odlično vinsko spremljavo. Večina vin je iz najbližje vinorodne dežele, Podravja, vmes pa preseneti še kakšno iz zahodne Slovenije. Celotnemu doživetju doda magičen pridih še glasbeno presenečenje.

vino v velenjskem rudniku
Foto: Aljoša Videtič, arhiv Zavod za turizem Šaleške doline

Za slovo še kozarec penine

Po zaključku kulinaričnega razvajanja se obiskovalci v razburljivi vožnji z rudarskim vlakom, tako, kot je desetletja vozil rudarje, vrnejo k jamskemu dvigalu, s katerim se dvignejo na površje. Enako kot so rudarji delavnik zaključili v »črni« garderobi, kjer so odložili jamska delovna oblačila, se tam zaključuje tudi edinstveno doživetje Velenje Underground. A pred slovesom vas čaka še kozarec vrhunske penine in spominek presenečenja.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več