Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Nova vinska smer v osrčju Dolenjske

 

Pri Jerneju Žarenu, ustvarjalcu prihodnosti

Z griči posejani vinorodni okoliš Dolenjska je eden najbolj simpatičnih okolišev v Sloveniji.

Na Dolenjskem je na vsega 1.580 hektarjih kar 7.500 pridelovalcev vina. V veliki večini gre za mikro vinograde, vsak ima svojo malo zidanico, leseno ali zidano hiško, kjer Dolenjci kletarijo, sušijo salame, predvsem pa se družijo in veselijo. Vinogradništvo ni toliko gospodarska dejavnost, temveč je način življenja. Vino pridelujejo za dušo, družino in prijatelje. Nikar ne zamudite te edinstvene izkušnje, ko boste lahko z dobrohotnimi in hudomušnimi Dolenjci primerjali vino, od zidanice do zidanice.

Da ne bo pomote, obstaja tudi nekaj vinarjev, ki se s tem profesionalno ukvarjajo in dosegajo odlične rezultate. Med njimi izstopa vinska klet Albiana, ki je ime dobila po Ani in Albinu Žaren, ki sta posestvo kupila leta 1936. Samo deset minut vožnje z avtoceste in pot vas bo peljala v osrčje slikovite pokrajine, v Nemško vas, kjer so doma Žarenovi. Danes obdelujejo dvajset hektarjev in pridelajo 250.000 litrov vina.

Danes kmetijo vodi Jernej Žaren, ki želi pokazati, kakšen potencial ima okoliš Dolenjska, ki drugače ni bila nikoli v vrhu slovenske vinske popularnosti. Je eden od glavnih ustvarjalcev Dolenjske vinske prihodnosti. Bil je tudi pobudnik projekta, pri katerem so na Dolenjsko povabili Caroline Gilby, Master of Wine, eno vodilnih poznavalk vin Srednje in Vzhodne Evrope, da jim je svetovala, katere korake je potrebno narediti za razvoj regije.

Albiana
Foto: Arhiv Albiana

Sortna bela vina, modra frankinja, peneče vino in cviček

Odlično počutje, izjemna vina in idilična lokacija.

Večino pridelka predstavlja lokalni cviček, dolenjska posebnost, ki je izven Slovenije zlepa ne boste dobili. Cviček je lahkotno rdečkasto vino, suho, z obilico svežine. Po zakonu ne sme vsebovati več kot deset odstotkov alkohola. Je ena redkih kombinacij belih in rdečih sort. Med rdečimi prevladujeta žametna črnina in modra frankinja. Pri belih pa kraljevina in laški rizling. Njihov cviček že leta velja za enega od boljših. Ko boste kakšnega vročega poletnega dne spili kozarček tega osvežujočega vina, boste razumeli, zakaj se toliko govori o njem. O cvičku je že v 17. stoletju pisal slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor v svoji znameniti knjigi Slava vojvodine kranjske.

Pri Albiani, kot je značilno na Dolenjskem, je cviček vinski delovni konj. Ponujajo pa še mnogo več. Na primer dobra sortna sveža bela vina, ki jih delajo iz zelenega silvanca, laškega rizlinga, sauvignona in rumenega muškata. Vedno več poudarka dajejo avtohtoni slovenski rdeči sorti – modri frankinji, ki v vinorodni deželi Posavje daje vedno boljše rezultate. Njihova prestižna linija Modra frankinja Alto vsebuje popolno dozorelo grozdje z izbranih leg ter se osemnajst mesecev stara v barik sodih iz francoskega in slavonskega lesa.

Pri Albiani so tudi v vrhu penečega preporoda, ki ga Dolenjska doživlja v zadnjem času. Najhladnejši vinorodni okoliš v Sloveniji ima odlične pogoje za pridelavo penečih vin. Albiana Brut je penina, narejena po klasični metodi. Zvrst chardonnaya in lokalne kraljevine odleži vsaj 18 mesecev na kvasovkah. Elegantna penina s finimi mehurčki in izvrstno izpeljano kombinacijo sadnosti in značilnih arom skorje kruha in brioša.

Pri Žarenovih nikoli ne počivajo in imajo vedno kakšno novost v pripravi. Pričakali vas bodo v novem, modernem in z občutkom urejenim degustacijskem prostoru, ki sprejme do 70 ljudi. Pri njih se boste počutili domače, kot da ste na obisku pri kakšnih sorodnikih. Odlično počutje, izjemna vina in idilična lokacija so očitno razlogi, da se ljudje k Žarenom vedno z veseljem vračajo. Na posestvu so uredili prenočišča, kjer lahko svoj izlet, s prelepim pogledom na Krško dolino s Krakovskim gozdom in Gorjanci, podaljšate za nekaj dni.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več