Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Piknik pri medvedu

 

Spoznajte medveda v njegovem življenjskem okolju

Vstopite v svet skrivnostnih kočevskih gozdov, kjer narava še vedno kaže svoj prvinski obraz. To je prostor z največjo gostoto rjavih medvedov in največjim številom pragozdnih ostankov v Evropi. Doživite pristnost starodavnega gozda in okusite dobrote, ki vam jih ponuja.

Celodnevna dogodivščina “Opazovanje in spoznavanje medveda v njegovem življenjskem okolju” obiskovalca, pod skrbnim vodstvom izkušenega lokalnega vodnika, vpelje v svet medvedov. Srečanje se začne v Kočevju. Natančneje v hostlu Bearlog, ki vam že z imenom sporoča, da ste v deželi medvedov. Največja evropska zver se pri nas dobro počuti in v zadnjih letih število rjavih medvedov narašča. Ravno tako narašča zanimanje za te mogočne, a ljubke kosmatince.

kočevski gozdovi iz zraka
Foto: Jošt Gantar

Pred vstopom v gozd se je treba pripraviti in razumeti pravila obnašanja na območju medveda, kar predstavi vodnik na začetku. Po kratki vožnji iz mesta v gozd je čas, da teorijo preizkusite v praksi. Globoko v osrčju kočevskih gozdov boste z lahkoto opazili sledi divjih živali. S pomočjo vodnika sledite živalim in raziskujete različne znake prisotnosti divjadi v njihovem naravnem okolju ter se skozi znake in zgodbe naučite veliko novih zanimivih in uporabnih informacij o njih. Ker pa vsako raziskovanje izlakoti, sledi …

gozdni piknik
Foto: Matevž Kostanjšek

Gozdni piknik!

Sredi gozda, na jasi, vas čaka gurmansko razvajanje iz košarice. V njej so izključno lokalne dobrote. Ne manjka domač kruh, ki je pravzaprav obvezna sestavina piknik košaric. V njej se skrivajo tudi ekološki mlečni izdelki, kot so različni siri, jogurt, in, prav primerno za piknik v divjini, divjačinska salama. Odžejali se boste lahko z naravnim jabolčnim sokom in posladkali s kočevskim gozdnim medom z zaščiteno označbo porekla, v košarici pa se bo našla še kakšna sezonska dobrota.

Prav posebna pa bo gozdna rižota, ki jo za obiskovalce pripravi vodnik, k okusnosti rižote pa bodo prispevali tudi ostali. K spoznavanju gozda namreč spada tudi spoznavanje tamkajšnjih zelišč, spotoma pa jih nekaj naberete za piknik. Gozdna rižota je vsakič edinstvena, saj je sestava odvisna od letnega časa, od travnika in navsezadnje od obiskovalcev. Pričakujete lahko navadni, srednji in širokolistni trpotec, navadno kislico, zajčjo deteljo, regačico, regrat, jajčar, marjetice …

Medvedu prijazno

Morda bi najraje zadremali na gozdni jasi polni dobrot, a dogodivščina teče dalje. Vznemirjenje se stopnjuje, saj prihaja večer in z njim srečanje z medvedom. V njegovem okolju. A brez osvežitve znanja o medvedu, predvsem pa poznavanju pravil o obnašanju na opazovalnici v času večernega opazovanja, ne gre. Tako je izkušnja opazovanja medveda kar najbolj prijetna za ljudi, obenem pa nemoteča za divjad.

V Medvedovi sobi se z različnimi didaktičnimi pripomočki lahko seznanijo in pozabavajo najmlajši, vodnik pa predstavi oznako »Medvedu prijazno, « ki je namenjena rejcem pašnih živali, čebelarjem, sadjarjem in drugim kmetijcem, kot tudi ponudnikom turističnih namestitev, podjetjem in obrtnikom, ki prispevajo k sobivanju človeka z medvedom bodisi skozi uporabo medvedu prijaznih praks bodisi skozi aktivno promocijo ohranjanja medveda v lokalnem okolju.

Foto: Marjan Artnak

Medvedi, volkovi, jelenjad, ptice …

Pred večernim opazovanjem je na sporedu še pozno kosilo v lokalni restavraciji, ki pripravlja odličen divjačinski golaž. Postrežejo vam ga s prilogo, upoštevajo tudi želje in morebitne preference gostov (vegetarijanci, vegani ipd.), vedno pa se potrudijo, da je hrana lokalna. Kmalu pride lovec, ki popelje goste na večerno opazovanje medveda iz varnega zavetja opazovalnice, sredi gostih kočevskih gozdov.

opazovalnica
Foto: Jošt Gantar

Na opazovalnici sedite v popolni tišini in se prepustite zvokom narave ter opazujete živali. Z malo sreče lahko opazujete volka, jelenjad, srnjad, gozdne ptice, sove, vodne ptice in tudi rjavega medveda pri njegovih večernih opravilih. Medvedi večinoma hodijo po ustaljenih poteh, zato je verjetnost, da ga boste ugledali, velika. Kljub temu pa se moramo zavedati, da je narava nepredvidljiva, a je kot takšna še bolj očarljiva. Nepredvidljivo pa ni darilce, ki ga dobite v vsakem primeru. Z vami bo odšel lesen medvedek za srečo in spomin, ročni izdelek lokalnega rokodelca.

Doživetje poteka v sozvočju s trajnostnim turizmom in z najmanjšim možnim vplivom na okolje, zlasti na prosto živeče živali.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več