Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Pivsko-kulinarični potep svobode

 

Spoznajte slovensko prestolnico butičnih piv na športno-kulinarični poti

Pivoljubi, pozor, vabljeni ste na lažji športni pohod, začinjen s pivom, pivovarji in pivskimi zgodbami. Sprehodili se boste po srednjeveških ulicah Kamnika, se podali v njegovo zaledje, medtem pa okušali piva lokalnih butičnih pivovarn s prigrizki.

Srečanje ne bi moglo biti na bolj primernem kraju. Vodnik vas namreč pričaka na Trgu svobode v središču Kamnika.

ogled pivovarn v Kamniku
Foto: Nina Medved, arhiv Pot piva Slovenija

Svoboda je rdeča nit tematskega vodenja, na katerem vas čaka, poleg drugih, tudi navdihujoč in skrivnosten vrček Piva svobode. O mitičnem pivu, ki je dalo doživetju ime, boste slišali marsikaj, tudi pripoved o Nikoli Tesli in Gustavu Eifflu. Mnogo zgodb, pa tudi zgodovinskih dejstev in skrivnosti, ki si jih upajo šepetati le redki.

Na sprehodu skozi mestno jedro boste spoznali zgodbe o svobodi, v njegovem zaledju pa videli, ob pravem letnem času, vse štiri sestavine piva.

piv svobode
Foto: Žiga Čebašek, arhiv Pot piva Slovenija

Barut in Maister

Na štirih postankih za degustacije piva vseh kamniških pivovarjev vas čaka tudi odlična sodobna poulična kulinarika.

Pivovarna Barut je znana po kislih pivih. Bili so eni prvih v Sloveniji, ki so se specializirali nanje.

Ustvarili so jo študentje znanstveniki, ki so pisali doktorate in magisterije o kvasovkah in se odločili narediti svoje pivo iz lastnih, divjih kvasovk. Zato vse kvasovke najdejo sami v naravi – tam naberejo lubje, travo, žuželke …  V laboratoriju nato ločijo dobre seve kvasovk in jih razmnožujejo naprej. Nekatera njihova piva so starana v starih vinskih sodih in enega takega boste na doživetju tudi poskusili. Za spajanje s hrano jih uporablja več znanih chefov, kot sta na primer Jorg Zupan in Janez Bratovž. V gostilnici Pri podkvi pa boste pivo spajali s pulled pork burgerjem.

Foto: Nina Medved, arhiv Pot piva Slovenija

Karizmatičnega Janeza, lastnika in pivovarja pivovarne Maister, obiščete na delovnem mestu. Med ogledom pivovarne vam odpre srce proizvodnje in postreže z različnimi pivi, ki nastajajo v sodih. Število vzorcev je v pivovarni vedno nepredvidljivo in hkrati vedno zadovoljivo. Pričakujte znane Slovence, kot so general Maister, Jurij Vega, Lili Novy ali Jakob Petelin Gallus. Če je pravi čas, pride na vrsto tudi katero od sadno kislih piv, na primer z mangom ali malino, ali pa kaj popolnoma drugačnega. Poleg vam postrežejo kamniško kajzerico, ki je del Okusov Kamnika. Polobarjena klobasa temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška.

ogled pivovarne
Foto: Nina Medved, arhiv Pot piva Slovenija

Menin’c, Mali grad in presenečenje

Na poti poskusite rdeče pivo pivovarne Menin’c. Gre za lahkotno pivo, ki ga proizvajajo v butični pivovarni kakih dvajset kilometrov od središča Kamnika, v zelenem okolju pod Menino planino.  Zato uporabljajo hmelj izključno štajerskih sort, ki ga gojijo sami pred pivovarno. Jesensko obarvano pitno pivo igra na note ljubiteljev nežnejših okusov.

spoznavanje piva Menin'c
Foto: Nina Medved, arhiv Pot piva Slovenija

S pico se boste okrepčali v točilnici in piceriji Mali grad, ob tem pa okušali njihov lager, pale ale in ipo. Mali grad že v imenu razkriva lokalno pripadnost, saj se imenuje po razvalinah gradu, ki se dvigajo nad srednjeveškim centrom Kamnika, hkrati pa veljajo za prvo butično pivovarno v mestu. Ne eno, ampak vsaj dve presenečenji vas še čakata na poti. Na primer kultni kamniški prostor, ki ga vodnik odpre le za vas, in pa fermentirana pijača na malo drugačen način.

pulled pork burger
Foto: Žiga Čebašek, arhiv Pot piva Slovenija

Nezahteven pohod po mestu in okolici je primeren za vsakogar, ki ga veseli hoja in spoznavanje lokalnega piva. Da pot kljub vsemu ni predolga, poskrbijo štirje postanki, in piva odličnih kamniških pivovarjev z odličnimi jedmi lokalnih ponudnikov sodobne ulične prehrane.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več