Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Po jutru se dan pozna, po zajtrku pa mesto prepozna

 

Dobimo se na plac'

Spoznajte utrip ljubljanske tržnice, poskusite sveže sezonske dobrote in se okrepčajte s pravim Ljubljanskim zajtrkom na vodenem doživetju »Dobimo se na plac'.«

Glavna ljubljanska tržnica ni le prostor svežih dobrot, ampak tradicionalno kraj, kjer se Ljubljančani srečujejo in družijo. Poleg tržnega prostora so tu še gostinski lokali in kioski z ulično prehrano. Celotno tržnico pa domišljeno povezuje arkadno stebrišče pokritih tržnic ob reki, delo slavnega arhitekta Jožeta Plečnika.

Ljubljanska tržnica
Foto: Marco Coppo

Pisan mozaik ljubljanske tržnice

Sprehod po tržnici vam bo razkril, da je ta pravzaprav pisan mozaik različnih delov. Od svežega sezonskega sadja in zelenjave, do sadik, mimo suhe robe, mlekomata in kontrolne tehtnice z obveznim postankom pri stojnici s cizo, ob kateri vodnik predstavi okoliške vrtove, ki so nekdaj oskrbovali Ljubljančane.

Pot vodi skozi ribarnico k stojnici z medom, kjer boste slišali več o slovenski čebeli, tradiciji in pomenu medu v Sloveniji. Na tržnici je več pitnikov, kjer lahko preverite, zakaj Ljubljana velja za eno od mest z najbolj čisto in neoporečno vodo.

Spoznali boste tudi projekt Zelene nabavne verige, ki povezuje lokalne pridelovalce hrane z restavracijami in hoteli ter na krožnike ljubljanskih jedcev prinaša kakovostne, lokalne, okusne in okolju prijazne sestavine.

jabolka na tržnici
Foto: Matic Bajželj

Po najbolj dišeči ljubljanski ulici do različnih dobrot

Po najbolj dišeči ulici v mestu, ker je naprodaj rezano cvetje, se odpravite k stojnicam nabiralcev gob, borovnic, robid, gozdnih jagod in mnogih drugih divjih plodov. Poleg so stojnice tradicionalnega suhega cvetja in okrasja, kjer si lahko izdelate svoj šopek in prejmete recept, katerega sestavine so prilagojene sezoni in celo sestavinam, ki so na voljo v določeni državi.

Del doživetja so tudi degustacije. Pri sirarstvu Pustotnik poskusite različne vrste sira (kravji, kozji, ovčji), pri stojnici s kruhom pa ob razlagi tradicije kruha v Sloveniji tudi različne vrste kruha.

Pri stojnici kmetije Janežič vas čakajo salame: od medvedove, jelenove do špehovke in zmajeve salame iz svinjskega mesa z dodatkom čilija. Zadnja se navezuje na zmaja, ki je simbol mesta Ljubljane.

Obeta se vam tudi pokušina sezonske zelenjave, svežih jabolk in suhih jabolčnih krhljev, tradicionalnega sladkega prigrizka teh krajev. Na stojnici z zeljem spoznate pomen te tipične slovenske sestavine, tisti, ki to želijo, pa ljubljansko kislo zelje in repo tudi poskusijo.

Foto: Matevž Kostanjšek

Ljubljanski zajtrk

Po prijetnem sprehodu vas čaka le še sklepno dejanje, Ljubljanski zajtrk, ki vam ga postrežejo v bistroju ob reki. Ljubljanski zajtrk je okusna posledica Zelenih nabavnih verig. Vsebuje pridelke in izdelke lokalnih kmetov, sadje iz sadovnjakov ter zelenjavo z njiv in rastlinjakov Ljubljane z okolico. Izbor jedi iz sezonskih in lokalnih sestavin je raznovrsten. Lahko so sodobne ali tradicionalne, kreativno nadgrajene ali takšne, kot so jih pripravljale naše babice.

Glede na sezono so na voljo različne kombinacije. Poleti na primer domača granola s svežim sadjem, jajčna omleta s kozjim sirom in pehtranom, domač kruh, maslo, med, kava ali čaj. Na voljo je tudi veganski jedilnik: domača granola s sojinim mlekom in javorjevim sirupom, sendvič z domačim kimčijem, rdečo peso in šampinjoni, domača sadna marmelada, kava ali čaj.

Na vodenem ogledu Dobimo se na plac’ boste začutili pravi utrip največje in najbolj priljubljene ljubljanske tržnice in spoznali mnoge tradicije naše dežele.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več