Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.
Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info
Privoščite si večerjo pod milijoni zvezd na idilični alpski planini v zavetju gora. Da bo izkušnja še bolj posebna, vas lahko tja zapelje pilot s helikopterjem.
Odleteli boste iz Tržiča, mesta z zgodovinskim mestnim jedrom in pestro obrtniško tradicijo. Leži pod južnim vznožjem gorske verige Karavanke, zato bo let na Planšarijo Dolga njiva še toliko bolj slikovit. Opazovali boste najvišje vrhove Karavank, prelaz Ljubelj, Planšarije na planini Kofce, Košuto, ki je najdaljši greben v Sloveniji … Pogled preko gora in gozdov vas bo vodil k pravljični hiški in omizjem z rdečimi prti, ki bodo čakala svoje goste.
Na večerjo se lahko odpeljete tudi z avtomobilom. Od urejenega parkirišča vas bo vodila lepa petnajstminutna planšarska pot.
Kočo na planini Dolga njiva že leta upravlja družina Kleindienst. Oče Matjaž je pastir na planšariji, ki skrbi za živino in okolico koče ter glavni kuhar za planšarske jedi. Njegov sin Matic je, poleg drugih zadolžitev, glavni kuhar za Večerjo pod zvezdami. Pomaga mu svak Andrej, ki je glavni kuhar Nežkinih štrukljev. Za vsakodnevna opravila je tu še Andrejeva žena Teja, verjetno pa se vsi že sprašujete po komu so poimenovani štruklji. Glavna izdelovalka in razvijalka receptov za tradicionalne štruklje na Dolgi njivi je babica Nežka.
Srčna, talentirana in idej polna družina, ki si iz leta v leto prizadeva svojim gostom pokazati nekaj novega. Bodisi je to Gujsa bar, nov okus slovitih Nežkinih štrukljev ali povsem neobičajen zasuk tradicionalnih žgancev. V letu 2020 je bila to Večerja pod zvezdami, leta 2021 pa so ji dodali še helikopterski polet. Kot pravijo, jih ženejo pristni odzivi ljudi, ki s planine odidejo srečni, nasmejani in popolnoma umirjeni, kar je njihov glavni cilj.
Ob pristanku vas bo najprej pogrel aperitiv, medtem ko boste s polnimi pljuči zadihali svež gorski zrak. Gostje se najbolj navdušujejo nad domačim smrekovčkom, grenkim košutnikom, sladkim ruševčkom ali likerjem iz materine dušice. Tiste, ki ne pijejo alkohola, pa osveži domači jabolčni sok. Ko se boste usedli za mizo, bo sledilo pet hodov, pet okusnih jedi, pripravljenih iz domačih in lokalnih sestavin. Od hladne predjedi, juhe in tople predjedi, do glavne jedi in sladice vas bo peljala kulinarična planšarska pot.
Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva
Izbirate lahko med mesnim ali vegetarijanskim menijem, hrana pa se menja glede na letni čas. Za lažjo predstavo smo pokukali v pozno poletni meni. Pripravili so pekljan telečji jezik s fino krompirjevo solato in bučnim oljem ter skutin mousse s porom in bučnim oljem za vegetarijance. Skuhali so kremno ohrovtovo in gamsovo juho ter rižoto s piro in jurčki.
Na krožnike glavne jedi so položili nadevano svinjsko ribico s pastirsko skuto in muškatno bučo ali nadevane bučke z zorjenim sirom in čičerikino pasto, oboje pospremljeno s pečeno vrtno zelenjavo. Po planšarsko, a s pridihom modernosti. Gostje so se posladkali s hruškovo pito in domačim sladoledom.
Da se nahajate na planini, v osrčju gora, vas bodo tekom večerje spominjali simpatični oslički, pomirjujoče žvenketanje kravjih zvoncev, soj sveč in na tisoče zvezd. Med odmori pa vas bodo razvajali odlični slovenski glasbeniki.
Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.
Preberite večV planinskih kočah pripravljajo odlične enolončnice, razvajajo s štruklji in značilnimi lokalnimi jedmi.
Na tržnicah izbiramo domače, na prireditvah uživamo v tradicionalnih okusih, na kosilo hodimo tudi v hribe.
Šparglji, tartufi, gozdni sadeži, zelišča in super solata kar s travnika so divja plat slovenske kulinarike.
Dobrodošlice v Sloveniji izrekamo tudi z žganji, kot so brinjevec, slivovec, sadjevec, in z zanimivimi likerji.
Očarljiva je jesen, tako v naravi kot tudi na krožniku.
Droži so bile nekoč nepogrešljive v kuhinjah naših prababic, danes pa ne smejo manjkati na mizah vrhunskih restavracij.