Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

S helikopterjem na Večerjo pod zvezdami

 

Po planšarsko, a s pridihom modernosti

Privoščite si večerjo pod milijoni zvezd na idilični alpski planini v zavetju gora. Da bo izkušnja še bolj posebna, vas lahko tja zapelje pilot s helikopterjem.

Odleteli boste iz Tržiča, mesta z zgodovinskim mestnim jedrom in pestro obrtniško tradicijo. Leži pod južnim vznožjem gorske verige Karavanke, zato bo let na Planšarijo Dolga njiva še toliko bolj slikovit. Opazovali boste najvišje vrhove Karavank, prelaz Ljubelj, Planšarije na planini Kofce, Košuto, ki je najdaljši greben v Sloveniji … Pogled preko gora in gozdov vas bo vodil k pravljični hiški in omizjem z rdečimi prti, ki bodo čakala svoje goste.

Na večerjo se lahko odpeljete tudi z avtomobilom. Od urejenega parkirišča vas bo vodila lepa petnajstminutna planšarska pot.

prihod na večerjo s helikopterjem
Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva

Inovativne ideje na planini

Kočo na planini Dolga njiva že leta upravlja družina Kleindienst. Oče Matjaž je pastir na planšariji, ki skrbi za živino in okolico koče ter glavni kuhar za planšarske jedi. Njegov sin Matic je, poleg drugih zadolžitev, glavni kuhar za Večerjo pod zvezdami. Pomaga mu svak Andrej, ki je glavni kuhar Nežkinih štrukljev. Za vsakodnevna opravila je tu še Andrejeva žena Teja, verjetno pa se vsi že sprašujete po komu so poimenovani štruklji. Glavna izdelovalka in razvijalka receptov za tradicionalne štruklje na Dolgi njivi je babica Nežka.

večerja pod zvezdami
Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva

Srčna, talentirana in idej polna družina, ki si iz leta v leto prizadeva svojim gostom pokazati nekaj novega. Bodisi je to Gujsa bar, nov okus slovitih Nežkinih štrukljev ali povsem neobičajen zasuk tradicionalnih žgancev. V letu 2020 je bila to Večerja pod zvezdami, leta 2021 pa so ji dodali še helikopterski polet. Kot pravijo, jih ženejo pristni odzivi ljudi, ki s planine odidejo srečni, nasmejani in popolnoma umirjeni, kar je njihov glavni cilj.

pristna slovenska hrana s pridihom modernosti
Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva

Kulinarika nad 1400 metrov

Ob pristanku vas bo najprej pogrel aperitiv, medtem ko boste s polnimi pljuči zadihali svež gorski zrak. Gostje se najbolj navdušujejo nad domačim smrekovčkom, grenkim košutnikom, sladkim ruševčkom ali likerjem iz materine dušice. Tiste, ki ne pijejo alkohola, pa osveži domači jabolčni sok. Ko se boste usedli za mizo, bo sledilo pet hodov, pet okusnih jedi, pripravljenih iz domačih in lokalnih sestavin. Od hladne predjedi, juhe in tople predjedi, do glavne jedi in sladice vas bo peljala kulinarična planšarska pot.

Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva

Izbirate lahko med mesnim ali vegetarijanskim menijem, hrana pa se menja glede na letni čas. Za lažjo predstavo smo pokukali v pozno poletni meni. Pripravili so pekljan telečji jezik s fino krompirjevo solato in bučnim oljem ter skutin mousse s porom in bučnim oljem za vegetarijance. Skuhali so kremno ohrovtovo in gamsovo juho ter rižoto s piro in jurčki.

slovenska kulinarika
Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva

Na krožnike glavne jedi so položili nadevano svinjsko ribico s pastirsko skuto in muškatno bučo ali nadevane bučke z zorjenim sirom in čičerikino pasto, oboje pospremljeno s pečeno vrtno zelenjavo. Po planšarsko, a s pridihom modernosti. Gostje so se posladkali s hruškovo pito in domačim sladoledom.

oslički na planini
Foto: arhiv Planšarija Dolga njiva

Da se nahajate na planini, v osrčju gora, vas bodo tekom večerje spominjali simpatični oslički, pomirjujoče žvenketanje kravjih zvoncev, soj sveč in na tisoče zvezd. Med odmori pa vas bodo razvajali odlični slovenski glasbeniki.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več