Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

S starodobnikom v zgodbo o istrskih oljkah

 

Vintage Gourmet Tour

Slovenska Istra v svetu velja za sinonim vrhunskih olj, njena skrivnost pa je v legi. Na nostalgičnem popotovanju s starodobnim vozilom boste odkrili slikovite nasade oljk, v katere vas popelje izkušen oljar družine Lisjak, ter se podučili o pridelavi in predelavi oljčnega olja.

s starodobnikom med oljke
Foto: Jaka Ivančič, oljarna Lisjak

Vožnja po slovenski rivieri v stilu

Pot vas bo vodila po obalni cesti, mimo vinogradov, skozi oljčnike, pa vse do razgledne točke Belvedere nad ribiškim mestom Izola. V legendarnih kombijih znamke Fiat in Zastava bo vožnja preko precejšnjega dela slovenske obale zagotovo minila prehitro. A časa za občudovanje unikatno obnovljenih starodobnikov, kjer so lastniki, predani pridelavi oljčnega olja, domiselno uporabili tudi les iz starih oljk, bo dovolj.

Ti kombiji so zaznamovali Primorsko v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih. Uporabljali so jih za vse, bili so tako družinska prevozna sredstva kot vozila za delo na njivi. V družini Lisjak so prvega kupili leta 2017, ko se je rodil sin Oliver, zato vsi kombiji nosijo registrsko oznako Oliver, ločijo se po oznaki različnih slovenskih mest in barvi.

izlet s starodobniki
Foto: arhiv Oljarna Lisjak

Razgled z najvišjega flišnega klifa na Jadranski obali

Lisjakovi imajo nasade oljk skoraj po vsej obali, skupaj več kot tisoč dreves, a prvega, ki ga spoznate na tem edinstvenem doživetju, verjetno ne boste zlahka pozabili. Na robu čudovitega klifa, v strunjanskem naravnem rezervatu in s pogledom daleč po Tržaškem zalivu. Na sprehodu skozi oljčni nasad največje družinske oljarne vas bo vodil član družine.

Predelajo nekaj čez milijon kilogramov oljk letno in imajo kar 27 različnih sort. Na prvem mestu je avtohtona in najbolj tipična sorta Slovenske Istre, istrska belica. Kar 70 odstotkov je je na celem območju in je hkrati najdonosnejša sorta pri nas, tako po debelini ploda kot po odstotku olja. Njeno olje je izjemne kakovosti, je aromatično in ima intenzivno grenkobo. Pri Lisjakovih poleg nje prevladujejo še sorte leccino, maurino in itrana, imajo pa tudi nekaj manj znanih sort, kot so črnica, buga, frantoio, pendolino, mata, ascolana, piranska buga, štorta itn.

Foto: arhiv Oljarna Lisjak

Rdeče in belo skupaj?

Razgled, olepšan z mnogimi zgodbami, pa bo še boljši ob prigrizku. Razvajali vas bodo z degustacijo istrskega pršuta in hišne penine s skoraj neverjetno zgodbo.

Matejev nono, dedek, je imel gostilno, v kateri so si gostje radi mešali pol belega in pol rdečega vina. Nedavno so obudili »nonotovo« tradicijo ter jo predrugačili. Nastala je penina mezallana, za katero so skupaj stisnili dve najbolj tipični sorti tega območja, refošk in istrsko malvazijo. Brut zero penino so naredili po klasični metodi. Ker je pitna in osvežilna, je postala prava uspešnica.

degustacija v oljčniku
Foto: arhiv Oljarna Lisjak

Po prigrizku prigrizek! Bobiči in fuži.

Težko je slovo od slikovitega koščka Zemlje, a pogledi vas bodo očarali tudi med vožnjo po obalni cesti mimo Izole do hišne oljarne Lisjak v istrski vasi Šalara. Tam vas pričakajo s prigrizkom odličnih tradicionalnih istrskih jedi, najprej bobiči, nato fuži. »Bobiči« so enolončnica iz fižola, koruze, krompirja in svinjskega mesa, ki se pripravlja en dan vnaprej, postregli pa jo bodo v posodi iz oljčnega lesa in z žlico iz oljčnega lesa. Nekaj posebnega so po istrsko oblikovane testenine fuži s tartufi po hišni recepturi, ki lahko, glede na letni čas, vsebuje črne ali bele tartufe. Poleg bo še nekaj istrskega narezka in sladica.

Gastronomsko in izobraževalno popotovanje po sledeh avtohtonih sort oljk se nadaljuje v samo srce pridelave olja, kjer v živo spoznate delovanje oljarne in načine pridelave olja. Seznanijo vas o široki uporabnosti oljke v industriji in kozmetiki, testirali pa boste tudi njihovo luksuzno kozmetično linijo, ki temelji na oljčnem olju, je veganska in brez silikonov ali barvil.

Foto: Matia Ščukovt, Oljarna Lisjak

Istrsko zeleno zlato

Grande finale zgodbe o oljčnem olju je vodena degustacija več vrst hišnega olja. Vključuje sortno olje iz zgoraj opevane istrske belice ter nekaj mešanic, od take bolj blagega okusa, za k lahkim jedem, do olja intenzivnejšega okusa, ki pristoji bolj krepki hrani. Poskusili boste aromatizirana olja, v katera Lisjakovi ne dodajajo izvlečkov, ampak oljke stiskajo skupaj s sestavinami. Skupaj s pravimi, ekološkimi pomarančami in limonami in s slovenskim česnom. Med bolj priljubljenima sta olje s čilijem in olje s tartufi.

Slovenska Istra v svetu velja za sinonim vrhunskih olj, njena skrivnost pa se skriva v legi. Oljčniki v Istri ležijo na skrajnem severu Sredozemlja, kjer jih zimski mraz oplazi ravno toliko, da olju poveča hranilno vrednost. Olja družine Lisjak so prejela številne domače in mednarodne nagrade. Uporabljajo jih najboljše restavracije doma in v več kot tridesetih tujih državah.

V slabih treh urah se boste naučili prepoznati kakovostno oljčno olje, poskusili nekaj tradicionalnih istrskih jedi, spoznali prednosti uporabe oljčnega olja v kozmetiki, se sprehodili med slikovito pokrajino in od blizu videli postopek pridelave oljčnega olja. Za konec zgodbe o oljčnem olju vas v unikatno obnovljenih legendarnih vozilih zapeljejo na izhodiščno mesto.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več