Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

S(p)anje na seniku

 

Preživite noč na domačiji, kjer raste najbolj slavna slovenska hruška

Doživite spanje v razkošni postelji iz sena in slame z zaščito pred insekti, v neposredni bližini slavnih hrušk.

Vse pa se začne z gostoljubnim sprejemom v štüblu. Tam vas bo sprejel mladi gospodar Bojan Firbas in vam, poleg toplega: Dober dan!« in kakšne šale, postregel tudi s kulinarično dobrodošlico. Prigrizek dobrot s kmetije, viljamovka in slavni gosti hruškov sok. Da, slavni. Domačija Firbas je namreč znana po odličnem domačem soku iz hrušk viljamovk, ki rastejo ob hiši in seniku.

Tam se nahaja tudi seneni apartma. Na lesenem seniku nad hlevom.

Bojan Firbas
Foto: Marijan Močivnik, arhiv Domačija Firbas

Domačija Firbas

A ne le hruške, ki krasijo Firbasovo posest in jedilnik, začutili boste utrip živali in svežino zelenja, kmetsko estetiko in mojstrovine ročnega dela, vključno s skrbjo za rože in živali. Spoznali boste urejenost vrta in njive, od koder izvirajo okusi doma pridelane hrane ter igrišča, glamping hiške z lastnim bazenom, ročno izdelane kadi za čebranje na prostem in dedkovo muzejsko kolarsko delavnico. Vohali boste zelišča na zeliščnem vrtu in pozdravili številne živali.

Domačija leži na severovzhodnem koncu države, v Slovenskih goricah. To je območje mehko zaobljenih nizkih vrhov, na katerih zelo dobro uspeva vinska trta, nedaleč od avstrijske in hrvaške meje. Obiskovalci pripovedujejo, da so Firbasovi predani, prijazni, izjemno pozitivni in zabavni. Njihova domačija je pridobila tudi dva znaka: »Družinam z otroki prijazna turistična kmetija« in »Kolesarjem prijazna turistična kmetija«, in je del skupine Gourmet over Mura.

gostje za mizo
Foto: arhiv Domačija Firbas

Sveže in domače

Za večerjo iz domačih dobrot bo poskrbela mama Marjana. V tradicionalno slovenskih treh hodih, torej obvezna juha, glavna jed s solato in sladica, se bodo zvrstile sveže jedi z lastnega vrta, sadovnjaka in hleva. Slovenci juhe obožujemo in skozi leto se zvrsti cela paleta različnih sezonskih juh. Prav nič drugače ni pri Firbasih. Podobno je s solato, ki je vedno sveža in obvezno sezonska. Za sladico radi postrežejo t. i. Firbasovo gibanico iz vlečenega testa in skute. Ta je sicer zelo podobna bolj znani prleški gibanici, ampak je v osnovi slovenskogoriška. Saj veste, Slovenija je dežela pestrosti s kar 24 gastronomskimi regijami.

V hiši, ki spada v evropsko mrežo hiš s tradicijo, boste lahko okusili vrsto dobrot, tudi nekaj nagrajenih s priznanjem Dobrote slovenskih kmetij. Te so štajerska kisla juha z ajdovimi žganci in ocvirki, koline in pečenke, pujček, knedlji, če jih naštejemo le nekaj.

Marjana Firbas dela gibanico
Foto: arhiv Domačija Firbas

Kopanje na prostem in spanje na seniku

Po večerji sledi nočno kopanje na prostem. Da, prav ste prebrali, pod svetlobo tisočerih zvezd, ki izven mest lepo zažarijo, se boste namakali v lesenem čebru. Ogenj za vročo vodo si boste lahko zakurili sami, nato pa le še uživali in se sproščali.

Preostane vam le še, da zlezete na senik, v seneni apartma z zasebnimi sanitarijami in lastnim balkonom, kjer boste noč preživeli na popolnoma naravni, a razkošni postelji iz sena, posušene trave, oblikovani v slamnate preproge in kopice. Udobna senena postelja ima tudi zaščito pred insekti.

Foto: Nejc Pernek, arhiv Domačija Firbas

Kdaj ste nazadnje sami nabrali jajca za zajtrk?

Dan se na kmetiji začne s krmljenjem domačih živali in s pobiranjem svežih jajc, kamor so povabljeni tudi gosti. A ne le najmlajši, ki takega povabila nikoli ne zavrnejo, radi se odzovejo tudi odrasli, saj si večina še nikoli v življenju ni nabrala svežih jajčk za zajtrk. Sledi razkošen kmečki zajtrk, ki ga na inovativen način pripravijo v živo pred gosti. Ta seveda vsebuje ravnokar nabrana jajca in druge domače pridelke, saj na domačiji Firbas nekje 90 % živil pridelajo in predelajo sami, od zelenjave, sadja, jajc do mesa, vina, sokov, žganja in še kaj.

otroci nabirajo jajca
Foto: arhiv Domačija Firbas

Zgodba najbolj slavne slovenske hruške

Hruška vas bo pri Firbasih spremljala od prihoda ‒ verjetno še niste pozabili na dobrodošlico v obliki soka in viljamovke ‒ do odhoda iz Cogetincev. Vmes se boste verjetno odžejali še s kakšnim kozarcem soka, spili za zdravje še kakšno šilce hruškovega žganja, pojedli kak suh hruškov krhelj, si na kruh namazali hruškovo marmelado, se morda posladkali s sladoledom iz hrušk. Pa to še ni vse, tudi kompot iz hrušk, različna peciva ter kombinacija domače hruške z jedmi vas lahko pričakajo na mizi.

starinski traktor in hruška
Foto: arhiv Domačija Firbas

Po vseh dobrotah je čas za aktivnosti, na primer za vožnjo na lesenem vozu z legendarnim starodobnim traktorjem Steyr, letnik 1955. Bolj aktivni lahko za odkrivanje okolice zajahajo električna kolesa. V neposredni bližini domačije lahko obiščete muzej izumitelja, tovarnarja in vizionarja Janeza Puha, ki je prvi na svetu izdelal kolo, kot ga poznamo danes. V okolici si lahko ogledate še rekonstruirano bakrenodobno naselbino Šafarsko. Pred odhodom domov ne pozabiti zopet zaviti v štübel, kjer lahko kupite izdelke, pridelke in spominke za s seboj.

Naredite postanek v vsakdanji naglici in užijte idilo kmečkega življenja, toplino odprtega ognjišča in pristnost okusov ter popolnoma sproščeni zaspite ob pomirjajočem vonju po senu. Vse to začinjeno z ravno prav sodobnega udobja.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več