Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

V Brda k vrhunskim vinarjem

 

Spustite z vajeti vsa svoja čutila.

Zvoki brnečih čebel in jutranjega speva ptic božajo ušesa, medtem, ko se oči pasejo po neskončnih valovih briškega gričevja, na katerem je spletena slikovita čipka gradov, dvorcev, cerkvic s freskami priznanih slikarjev, domačij, vinogradov, sadovnjakov, oljčnikov in celo s polji sivke.

Vaše potepanje po Goriških brdih, vinorodnih gričih na zahodu Slovenije, bo spremljala poezija okusov, v katero se plete tradicija s sodobno tehniko, oboje pa začinjajo domača zelišča ter sezonski pridelki, ki pridejo iz vrta neposredno na mize. Da, trajnost in spoštovanje plodov narave sta v Brdih doma, to pa boste začuti prav na vsakem koraku.

Goriška Brda
Foto: Aleš Fevžer

Vrhunsko vino

Nikar ne zapustite Brd, ne da bi okusili zlatorumene kraljice briških vinogradov: rebule! Njena mineralnost navdušuje zahtevne vinske parkete širom sveta, čarobnost njenega duha pa je začutiti v vseh možnih preoblekah: od svežih vin, penin, do zahtevnejših strukturiranih vin. Rebulo vinarja Marjana Simčiča so pred nekaj leti okronanali za najboljše vino na svetu. Vsekakor bo obisk sleherne briške kleti odkritje zase: začutili boste utrip vinogradov, srčnost vinarjev, ljubezen in globoko predanost do zemlje. Vsaka klet je umetniška stvaritev, ki si jo velja ogledati.

Vino Simčič
Foto: Dean Dubokovič

Odprte domačije

Domačnost, širok nasmeh in srčno gostoljubje sta torej asa v rokavu Bricev, ki vas pričakujejo s široko paleto Odprtih domačij, ki jih lahko obiščete brez predhodne najave. Postregli vam bodo s pristnimi domačimi jedmi, kot recimo toči, tradicionalne pomake s pršutom ali šalamom, domačo suho salamo, in drugimi domačimi mesninami, pa frtaljami, jajčnimi omletami, z domačimi zelišči, marmeladami, žganicami in seveda vrhunskim vinom in oljčnim oljem. Pri mizi bo gotovo zadišalo po domačem kruhu, rožmarinu, lovorju, žajblju, pa tudi po ravnokar obranem sadju! Okusi in vonjave domačih lokalnih pridelkov vam bodo voščile dobrodošlico tudi pri briških prejemnikih naziva Slovenia Green Cuisine.

Frtalja, olive in vino
Foto: arhiv ZTKMŠ Brda

Piknik pod oljko in vinski safari

Si želite pristne izkušnje? Potem se odločite za naravi popolnoma predane trenutke ob pikniku v oljčniku. Na odejici v prijetni senci oljčnih dreves vas bo zapeljalo v čase dedkov in babic. Okrog vas bodo igrivo leteli metulji in čebele, iz košare pa se bodo vili vonji okusnih briških jedi. Vsi, ki si želite nekaj več avanture, pa le preizkusite vožnjo s terenskimi vozili, kjer boste v enem samem zamahu ujeli najlepše razglede na briško gričevje, utripajočo naravo in vrvež briških kmetov, ki skrbno negujejo svoje trte, sadna drevesa ter oljke.

Foto: arhiv TIC Brda

Dežela češenj in še česa

Sloves briškega sadja je že v davnih časih segel zelo daleč, celo do ruskih dvorcev. Še danes so plodovi briških sadjarjev, od češenj, kakijev, breskev, marelic, jagod in drugih, med najbolj cenjenimi daleč naokrog. A kot pravijo sami Brici, najbolj slasten sadež je tisti, ki ga sam utrgaš iz drevesa. Zato ob obisku Brd nikar ne zamudite priložnosti in se skupaj z briškimi sadjarji sprehodite skozi sadovnjake. Pridružite se obiranju sadja in si privoščite okušanje kar pod krošnjami sadnih dreves. Pa ne samo to! Briške gospodinje so izvrstne tudi v pripravi domačih marmelad, tako tradicionalnih kot tudi takšnih z dodatkom zelišč.

briške češnje
Foto: arhiv TIC Brda

Medena doživetja

Sladkost briških gričev vam bodo postregle tudi marljive čebele. Skoraj ni vasi v Brdih, kjer ne bi srečali kakšnega čebelnjaka. Kostanjev, lipov, cvetlični med, pa bogata paleta medenih izdelkov, vsekakor je obisk in degustacija pri briških čebelarjih posebno doživetje. Če temu dodate še sprostitev v čebelnjaku ob zvokih brenčanja čebel, bo spomin na potepanje po Goriških brdih dobilo še lepši pridih.

čebelnjak v Brdih
Foto: Ernad Ihtijarević, Mediaspeed

Žetev sivke in polja zelišč

Brda niso samo vino, oljčno olje in sadje, temveč tudi deželica sivke. Naj si bo v Vedrijanu ali v Bregu pri Golem Brdu, izkušnja žetve sivke je gotovo neponovljiva. Vijolična barva sivke vas bo prevzela med obiranjem in okušanjem.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več