Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

V Vipavsko dolino po avtohtone okuse

 

Na prepihu različnih vplivov

Ob prihodu iz vzhodne smeri se popotniku Vipavska dolina odpre kot na dlani. Deluje ujeta med visokima dinarskima planotama Nanos in Trnovski gozd na severni strani ter vipavskimi griči in Vipavskimi brdi, ki preidejo v Kras, na jugu.

Dolina se odpira proti severozahodu in Furlanski nižini v Italiji. Prav tu vstopa v dolino blago mediteransko podnebje ter se v dolini sreča z najbolj znanim slovenskim vetrom, burjo, ki z izjemnimi hitrostmi pripiha iz severa. In tu, na prepihu različnih vplivov, so se razvili izjemni avtohtoni okusi.

vinograd
Foto: Ernad Ihtijarević, Mediaspeed

Med trtami zelena, pinele, klarnice in okusi vipavske jote, šelinke in drugih dobrot.

Vipavska dolina že dolgo slovi po odlični žlahtni kapljici. Ugodni naravni pogoji, tradicija in prizadevnost vinarjev so osnova za odlično vino, zato ne preseneča, da so tega nekdaj pili celo na cesarskem dvoru na Dunaju. Območje Vipavske doline velja za vinorodni okoliš z največ avtohtonimi vinskimi sortami pri nas. Med bolj znanimi so zelen, lokalni posebnež pikantne arome, pinela in klarnica, obstaja pa še nekaj lokalnih sort. Na osončenih pobočjih raste tudi rebula, istrska malvazija in nekaj bolj znanih sort, npr. sauvignon in druge.

vipavski vinogradi
Foto: Tomo Jeseničnik

V kuhinji domačini prisegajo na lokalne surovine in mnogo iznajdljivosti. Slovite sušene mesnine, vključno z vipavskim pršutom in domačim šalaminom, radi narežejo ali pa jih zakuhajo v enolončnice ali mineštre, kot jim pravijo sami. Največkrat je to gosta juha s krompirjem in veliko zelenjave. Raznolike jedi na žlico so tradicionalno doma v teh koncih, pripravljajo pa jih iz raznovrstnih lokalnih sestavin: vipavska jota, iz kisle repe ali kislega zelja, z dodatkom krompirja in fižola, ješprenova mineštra, fižolova mineštra in nenazadnje šelinka, kjer prevladuje okus zelene. Tipične so tudi zelenjavne omake in omake iz gozdnih sadežev, predvsem gob.

šelinka
Šelinka
Foto: Tomo Jeseničnik

Nekaj ur ali več dni?

Vipavsko dolino in njene lepote lahko odkrivate sami, lahko pa se pridružite lokalnim poznavalcem, ki so za vas ustvarili pestra doživetja. Različni ponudniki ponujajo kulinarična razvajanja in vinska potepanja.

Blizu Vipave stoji idilični, za hedonizem ustvarjeni dvorec Zemono, v njem pa domuje z Michelinovo zvezdico nagrajena Gostilna pri Lojzetu. Tja vas vabijo na »Gurmansko doživetje v dvorcu Zemono pri Frigidu«, na »Slikoviti dvorec in edinstveno kulinarično doživetje« ali na doživetje »Zvezda dvorca Zemono vas pospremi v sanje v Gozdni vasici Theodosius.«

Izbirate lahko med večdnevnimi doživetji, namenjenimi izključno gastronomiji, na primer »Lokalne jedi in vino Vipavske doline«, »Vinsko-gastronomski safari« ter »Vikend pobeg na biodinamično posestvo Guerila.« Doživetje »Sladki zakladi spodnje Vipavske« pa vas med okušanji popelje tudi k različnim kulturnim znamenitostim.

Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Okusite popolnost, zaljubite se v pristnost

Težko si zamislimo vipavsko doživetje brez degustacije vina. Ta je lahko v vinoteki: »Spoznajte edinstvenost vipavskih vin v Vinoteki Vipava« ter »Vipavske dobrote v Vinoteki in vinskem baru Faladur« ali pa kar v kateri izmed številnih vinskih kleti, kot na primer »Spoznavanje biodinamične pridelave na vinogradniški kmetiji Guerila.«

Okusi popolnosti vas čakajo tudi med naslednjimi izjemnimi doživetji: »Kulinarična tura Vipavske doline«, »Gastronomska dediščina dveh bregov smaragdne reke Soče«, »V neokrnjeni naravi ob kozarcu vina in domačem šalamu« in »Winestronaut – vinsko-kulinarično doživetje Vipavske doline.« Na voden potep je mogoče tudi s kolesom: »Vinska tura Ride around.«

Očarljiva Vipavska dolina z bogato kulturno in naravno dediščino ter s pestrimi avtohtonimi okusi privablja domače in tuje obiskovalce. Ko jo boste začeli odkrivati, se boste težko ustavili.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več