Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Vrtnarjenje pod hišico na drevesu

 

Aktivni oddih v krošnjah dreves

Preživite počitnice v ekološki vasici, prenočite med krošnjami dreves ter si privoščite sveže sadje in zelenjavo z domačega vrta, ki vam je v času bivanja na voljo kadarkoli. Vse to zgolj 300 metrov od slavnega Blejskega jezera in nekaj kilometrov več od Triglavskega narodnega parka in Julijskih Alp.

Garden village Bled oddih v naravi
Foto: Jošt Gantar. Garden village Bled

Restavracija, skozi katero teče potok

Ob prihodu v vasico Garden Village Bled, ki je nastala na 8 000 kvadratnih metrih opuščene blejske vrtnarije, vas najprej popeljejo na teraso restavracije Vrtnarija. Navdušilo vas bo dejstvo, da na mizah raste trava, v lesenih koritih jedilne in zdravilne rastline, skozi restavracijo pa teče potok Jezernica. Pravi, pravcati potoček, ki bo ob vonju dišavnic in začimb, sivke, materine dušice, majarona, žajblja, bazilike ter limonske trave deloval naravnost pravljično.

Na terasi z razgledom na idilično vasico Garden Villlage vam postrežejo hišni sirup in domači prigrizek. Okusi sirupov se menjajo. Pričakujete lahko takega iz listov žajblja, melise, mete ali cvetov vrtnic, sivke ter bezga, torej iz rastlin, ki rastejo na posestvu. Sveža zelišča in dišavnice bodo tudi v namazu na kruhku, saj Garden Village zagovarja čim večjo samooskrbnost. Česar ne pridelajo sami, pridela okolica. Tudi kruh je iz lokalne pekarne in z biološko pridelavo. Tako podkrepljeni ste nared za ogled in predstavitev zanimivih hišic na drevesu, savne v obliki ptičjega gnezda in drugih posebnosti te vasice.

gastronomija v Garden village Bled
Foto: arhiv Garden village Bled

Predani trajnosti

Celoten resort je zasnovan popolnoma ekološko. Z domišljeno unikatno arhitekturo se je nekdanja vrtnarija spremenila v edinstveno ekološko vasico z lastnimi vrtovi, polnimi zelenjave, sadja in zelišč. Zelo posebne so tudi njihove namestitve, od hišic na drevesu do glamuroznih šotorov z vročo kadjo, šotorov na pomolu in apartmajev z masažno kadjo, šotorov na drevesu, pa to še ni vse. Ima lasten izvir vode in toplotno črpalko za ogrevanje.

V Garden Village poleg skrbi o lastni samooskrbnosti želijo k razmisleku o tem, kako pravzaprav pridelava hrane poteka, kako pomembno je spoštovanje in spoštljivo ravnanje s hrano, spodbuditi tudi goste. Sami na svojih površinah ne morejo pridelati toliko, da bi bili popolnoma samozadostni, zato sodelujejo z bližnjimi kmeti in ponudniki ter s tem podpirajo lokalno, domačo, trajnostno in zdravo pridelavo hrane.

kulinarika Garden village Bled
Foto: Nea Culpa

Bi si zelenjavo nabrali kar sami?

V času bivanja si na vrtovih lahko sami kadarkoli naberete sadje in zelenjavo. Na prostoru nekdanje vrtnarije rastejo sadna drevesa, na primer jablane, slive, kakiji in češnje, pa tudi druge rastline z okusnimi plodovi, kot so maline, robide, jagode, ribez in celo manj znana šmarna hrušica. Najdejo se tudi oreščki, najbolj priljubljeni, tako med otroki kot med vevericami, ki domujejo v vasici, so lešniki.

Naberete si lahko zelišča za zeliščni čaj ali popestritev prigrizka. Na voljo so že omenjene različne vrste mete, maternih dušic, žajblja, pa tudi majaron, bazilika, peteršilj in drobnjak. Zagotovo boste spoznali tudi kakšno novo zelišče. Na vrtu boste našli še različne solatnice, čebulnice, kapusnice, paradižnike, paprike, jajčevce in še kaj. Seveda je vrtna ponudba odvisna od sezone, v kateri obiščete ta mali raj.

nabiranje zelenjave v Garden village Bled
Foto: arhiv Garden village Bled

Pridružite se vrtnarju

Pravzaprav vrtnarki. Prvi, ki je zasnoval in zasadil vrt, Jan Bizjak, sedaj skrbi za čudovito okolico Bleda. Skrb za vrt v Garden Village je prevzela inženirka varstva okolja in komunale, Urša Krivc Romih, ki se z vrtnarjenjem ukvarja približno 20 let. Pridružite se ji lahko na vodenem ogledu vrta in predstavitvi nekaterih rastlin. Najbolj poudarjajo ravno zelišča in dišavnice, saj imajo gosti navadno z njimi največ izkušenj. Na domači okenski polici je lažje imeti lonček peteršilja kot pa na primer papriko, zato so ta znanja zanje tudi bolj uporabna.

Sprehodu z vrtnarko se zelo radi pridružijo predvsem mestni otroci, ki so željni novega znanja o naravi, s katero v življenju v mestu nimajo veliko stika. Poleg že omenjenih veveric, goste navdušijo tudi mnoge ptice, ki zaradi raznolike hrane in obilico vode rade obiščejo resort. Bolj znane so kosi, siničke, taščice, lastovke in race mlakarice, na obisk pa pridejo tudi nekatere manj  znane vrste: čižki, zelenčki, čopaste sinice in plavčki. Pticam so na voljo gnezdilnica in hranilnice, v katerih jih pozimi vedno pričakajo semena in oreščki z vrta. V poletnem času imajo na voljo obilico sadežev z vrta in te si z veseljem in v miru tudi privoščijo.

Foto: Jošt Gantar, Garden village Bled

Zajtrk lokalnega razkošja

Ko se zjutraj zbudite med krošnjami dreves, vas v restavraciji Vrtnarija že čaka obilen zajtrk, sestavljen iz dobrot, ki jih pridelajo na vrtu, ter nekaj izdelkov lokalnih proizvajalcev: lokalni med čebelarstva Ambrožič ter Kozinc, maslo, marmelade, ki jih pridelajo sami, na primer iz ribeza, robide, šmarne hrušice, siri in skute iz bohinjske Poličarjeve kmetije. Tudi čaje in sirupe pripravljajo sami.

družina v Garden village Bled
Foto: arhiv Garden village Bled

Poleg vsega naštetega se lahko med vašim bivanjem v vrtnarski vasici ogrejete še v savni, ki je v obliki ptičjega gnezda, ali se prepustite sproščujoči, strokovni masaži. Zvečer lahko uživate ob odprtem ognjišču, otrokom pa so na voljo lesena igrala. Garden Village je tudi odlično izhodišče za raziskovanje okolice, tu se namreč začenja Triglavski narodni park. Po želji vam uredijo izlete v bližnjo okolico Bleda, Bohinja in na turistično kmetijo Ročnjek, ki se nahaja v Triglavskem narodnem parku.

Privoščite si oddih v zelenem okolju s svežo in okusno hrano. Naberite si svežega sadja in zelenjave in uživajte v obilnem zajtrku, polnem lokalnih dobrot, medtem, ko vas spremlja petje ptic, šumenje potoka, ki teče skozi restavracijo, in pogled na prekrasno naravo.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več