Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Z ladjico v sonaravno bivališče najboljših brancinov

 

Nepozaben dan v morskem vrtu Fonda

Do najsevernejše ribogojnice Jadranskega morja, na območju Krajinskega parka Sečoveljske soline, vas odpeljejo poznavalci, ki hočejo vzgojiti najboljše morske ribe na svetu. Okusite piranskega brancina Fonda, pripravljenega s solnim cvetom in istrskim oljčnim oljem. Nazdravite sončnemu dnevu s kozarcem istrske malvazije!

bio ribogojnica
Foto: Jaka Jeraša

Družina biologov, ki se odloči vzgojiti najboljšo ribo na svetu.

Vodnik vas pričaka na polotoku Seča, prav zadnjem pred hrvaško mejo, kjer je ribogojska baza butične ribogojnice Fonda. Pripoved se začne z očetom Ugom Fonda, ki je svoje življenje posvetil raziskovanju morja in to brezpogojno ljubezen do morja, solin in narave prenesel na svoja otroka, Leana in Ireno. Medtem, ko obiskovalcem predstavijo podjetje in blagovno znamko, pripravijo tudi vrhunsko dobrodošlico. Pokušino svojega brancina. Fonda brancina. To je namreč edina gojena morska riba na svetu, ki jo v restavracijah na jedilnih listih ponujajo z imenom.

Začnejo s karpačem, torej surovim Fonda piranskim brancinom, s solnim cvetom iz Piranskih solin in domačim oljčnim oljem. Sledi dimljen brancin, pokušina več vrhunskih lokalnih oljčnih olj, po katerih slovi Istra, in obloženi kruhki z lokalno sezonsko zelenjavo. Slovenska Istra je znana tudi po odličnem vinu, ki vas bo seveda spremljalo na tem uvodnem obmorskem gastronomskem razvajanju. Med belimi sortami, ki jih navadno postrežejo ob morski hrani, tu prevladuje udomačena lokalna sorta grozdja poimenovana istrska malvazija. Ta je, kot navajajo pisni viri, na tem območju prisotna že od 13. stoletja. Po genskih raziskavah pa nima nič skupnega z ostalimi malvazijami. Za istrsko malvazijo je značilen temperamenten, svež okus z blago grenčico.

ogled ribogojnice
Foto: Arne Hodalič

Na sončni ali lastni pogon?

V morskem vrtu Fonda gojijo morske ribe in školjke ekološko, za to imajo tudi BIO certifikat, enako pa so ekološki v turizmu. Zato vas radi povabijo, da do nekaj kilometrov oddaljene ribogojnice odveslate s kajakom, kanujem, sit on topom ali supom. Vsi ostali, ki jim ta možnost ni blizu, se vkrcajo na sončno hibridno plovilo “INTI” Greenline. Gre za inovativno plovilo slovenskega izdelovalca Seaway, razvito prav za podjetje Fonda. Med petnajstminutno plovbo proti edini slovenski morski ribogojnici vam vodnik predstavi značilnosti Krajinskega parka Sečoveljske soline in portoroškega ribolovnega rezervata, najjužnejšega slovenskega morja, kjer se nahaja tudi morski vrt Fonda.

Foto: Jaka Jeraša

Morski volk

V tem delu slovenskega morja je močan morski tok, ki zagotavlja dotok sveže vode, zato je voda zelo čista. Tudi prostoživečih rib je tu v izobilju: od babic do vseh komercialno zanimivih vrst, kot so kaval, škarpena, ugor, lica, tuna, špar, frater, orada, brancin, zobatec, cipelj. A ne le ribe, tudi delfini, hobotnice, želve … enkrat pa je prišel na obisk celo kit.

Brancin, ki mu rečejo tudi morski volk, je v naravi roparica, in ko odraste, skoraj nima naravnih sovražnikov. Edine sovražnice gojenih brancinov so ptice, predvsem galebi in čaplje, zato imajo Fondovi nad bazeni mreže. Divji brancin potrebuje petnajst do dvajset let, da zraste do dveh kilogramov, oziroma štiri do pet let, da zraste do porcijske ribe s povprečno težo približno 350 gramov. V neekoloških ribogojnicah je ta čas kar za polovico krajši.

piranski brancin
Foto: Borut Furlan

Čiščenje mrež in hranjenje rib poteka ročno

V večini ribogojnic je v vodi pod mrežami mrtvo morje, pod ekološko ribogojnico pa vrvi od življenja, saj ne uporabljajo kemikalij in prav vse čistijo in opravijo ročno. Zato so vse mreže, vrvi, verige porasle z algami, školjkami in drugimi morskimi organizmi, opazili pa so tudi številne divje ribe, ki so našle zavetišče v bližini ribogojnice.

Ročno poteka tudi vsakodnevno hranjenje. To doživijo tudi obiskovalci, saj so vodeni ogledi ponavadi v terminih, ko hranjenje dejansko poteka. Tudi pri ribah je namreč v veljavi prav poseben protokol hranjenja in je treba paziti na čas, temperaturo morja, vreme in celo na obnašanje rib.

popravljanje mrež
Foto: Borut Furlan

Zaključek v stilu

Med plovbo nazaj vidite še rastišče školjk klapavic, na kopnem pa vas v senci borovcev čaka butično gastronomsko doživetje, ki vključuje le najboljše ekološke produkte iz vse Istre. Vse partnerje, pravijo jim kar prijatelji, ki sestavljajo gastronomsko ponudbo, predstavijo in opišejo med strežbo. Pričakujete lahko seveda še nekaj surovega in dimljenega odličnega brancina s solnim cvetom iz sosednjih Piranskih solin in paleto različnih ekoloških oljčnih olj. Poskusite lahko tudi namaz iz dimljenega brancina ali orade. Poskrbljeno je tudi za vegetarijance ali vegane, ki lahko posežejo po brusketah s svežo istrsko zelenjavo. Otroci dobijo sok iz grozdja istrske malvazije, odrasli pa prekrasnemu doživetju nazdravijo s kozarcem lokalnega vina, istrske malvazije.

Vabljeni torej, da prisluhnete neponovljivi zgodbi o najboljši gojeni ribi na svetu in o družini, ki jo je s svojo ljubeznijo do morja, solin in nasploh narave ustvarila. Uživajte v njenem izjemnem okusu in spoznajte še nekatere druge vrhunske gastronomske proizvode iz regije.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več