Nastavitve zasebnosti

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.  

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim
Zapri obvestilo, s tem dovoljujem uporabo podatkov za vse zgornje namene.

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Za največje vinoljube

 

Po poti najlepših vinskih zgodb do najstarejše trte na svetu

Zavod za turizem Maribor - Pohorje, Maribor

V družbi izkušenega vodnika – sommerlierja odkrivajte edinstvene zgodbe štajerskih vinarjev na eni od najbolj zanimivih vinskih cest Slovenije. Na poti, ki povezuje središče Maribora z bližnjimi goricami, vas čakajo najstarejša trta na svetu, obsežna vinska klet pod centrom Maribora, Svečinske gorice in znamenito srce med vinogradi, ki je med najlepšimi in najpogosteje fotografiranimi razgledi. Tu spoznate tudi biodinamične vinarje, ki spadajo v vrh evropskega vinogradništva.

trgatev stara trta
Foto: Domen Grögl, arhiv Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Srce med vinogradi

Z vodnikom – sommelierjem se najprej odpravite tja, kjer vino nastaja. V gorice, kjer na prisojnih pobočjih raste trta in v kleteh pridelujejo vino. V svečinskih goricah goste pričaka prekrasen pogled na srce, torej na cesto, ki med vinogradi zavije v obliki srca. Ob fotografiranju s polaroidnim fotoaparatom med vinogradi Svečine vam za dobrodošlico postrežejo kozarec polsuhe penine sorte chardonnay, ob kateri vodnik pove še kaj na temo penečih vin. Ko opravite s fotografiranjem, sledi še slajša dobrodošlica, izvrstna domača gibanica, ki se odlično poda k penini, in predstavitev tradicije gibanic v Sloveniji.

Sledi obisk ekološkega ali biodinamičnega vinarja, kjer ne uporabljajo sintetičnih zaščitnih sredstev v vinogradu. Vinar in vodnik – sommelier udeležencem predstavita nova znanja in spoznanja, kako se grozdje neguje v vinogradu in v kleti, od kod izvirajo posamezni spektri aromatskih zaznav, ter kako z izbiro pravega vina popestriti druženje ali obrok. Po ogledu kleti sledi pokušina do sedmih različnih vin s strokovno razlago in prigrizek lokalnih dobrot.

cesta v obliki srca
Foto: Iztok Medja

Podzemni labirint med vinskimi sodi

Pod starim mestnim jedrom Maribora se razpletajo tuneli, pravi labirinti Vinagove kleti, ene največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi. Najstarejši del, zgrajen leta 1847, ima dobra dva kilometra dolge podzemne tunele, z novejšim delom skupaj pa je površine za kar tri nogometna igrišča.

Po raziskovanju mariborskega podzemlja, polnega lesenih sodov, teh je menda skoraj 150, betonskih sodov in steklenic iz bogatega vinskega arhiva, se z druščino podate v degustacijsko sobo, seveda na pokušino Vinagovih vin. Ta so prijetnih svežih sadnih zaznav, predvsem chardonnay, rosé iz modrega pinota in sauvignon s cvetlično – zeliščnimi notami. Vsa vina zorijo v sodih iz nerjavečega jekla, zato so poudarjene prijetne in živahne arome, igrive kisline in lahkotnost vinskega značaja. Ob vinu vam ponudijo suhe mesnine lokalne pridelave, kjer je v glavni vlogi pohorska bunka, domača suha salama in meso iz tünke. Vodnik – sommelier goste pozove, da so pozorni na spajanje okusov vina in hrane, saj predvsem stik vinske kisline in maščobe v mesu ali zaseki pričara nove okuse, ki bi sicer verjetno neopaženi spolzeli po grlu.

Glavno doživetje v Vinagovi kleti je plezanje v ogromen betonski sod, kjer sledi poslednji vinski vzorec, polsladki rumeni muškat in pa petje. V tem impresivnem sodu namreč vsak, še tako slab pevec, zaradi močnega odmeva zveni mogočno.

Vinagova klet
Foto: Marko Petrej

Najstarejša trta na svetu

Od Vinagove kleti vas vodnik popelje na lahkoten sprehod skozi mestno jedro Maribora proti glavni znamenitosti celotnega vinskega potovanja, Hiši Stare trte na Lentu. Tam, na nabrežju mogočne reke Drave, že več kot 400 let raste prav posebna trta. Ta je, kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove, vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Posajena je bila ob koncu srednjega veka in preživela srdite boje z vojsko Osmanskega imperija, mnoge požare, znamenito trtno uš, ki je konec 19. stoletja pomorila večino ostalih trt, in celo zavezniško bombardiranje mesta, ko je bila Hiša Stare trte delno porušena.

Foto: Rok Deželak, arhiv EKVisuals

Trta je sorte žametovka oz. modra kavčina, avtohtona sorta iz Slovenije, njene potomke pa rastejo v številnih krajih po Sloveniji in skoraj na vseh kontinentih. Med drugim v Parizu ob vinskem muzeju, v Vatikanskih vrtovih, na Praškem gradu in ob Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

stara trta
Foto: Andrej Tarfila

Ob pomoči vodnika in lestve se h krošnji te izjemne Stare trte lahko povzpnete podobno, kot to dela njen skrbnik. Lahko se fotografirate ali pa od blizu občudujete trpežno rastlino in, če ste tam ob pravem času, njene sočne grozdne jagode. Sledi še vodenje skozi razstaviščni prostor Hiše Stare trte, kjer predstavijo tudi dokaze o njeni starosti, nato pa strokovna pokušina petih vzorcev vin. Ta glede na želje gostov izberejo med več kot dvestotimi vini Podravja in jih postrežejo s hrustljavim prigrizkom. Hrustali boste bučni čips in dvakrat pečeno tanko rezino iz moke in soli z dodatkom praženih bučnih semen lokalnega izvora.

Na koncu vas čaka še spominek presenečenja, ki vas bo opominjal na doživeto vinsko potovanje. Naj namignemo še, da si boste spominek lahko naredili tudi sami.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več