Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Zavrtite čas nazaj in praznujte po gorenjsko

 

Zveni po praznikih

Doživite praznični čas ter slovensko tradicijo na pristni gorenjski domačiji iz Prešernovega časa.

Fletna Gorenjska

Na Gorenjskem je bilo za praznike že od nekdaj veselo in del tega prazničnega vzdušja boste začutili tudi na tem edinstvenem doživetju. Očarljivo blejsko podeželje vas bo prevzelo, ko se boste v kočiji s tradicionalnim fijakerjem peljali proti domačiji. Gospodar Sodarjeve domačije, oblečen v tradicionalno oblačilo iz 19. stoletja, vas pričaka pri cerkvici svetega Lenarta v Bodeščah pri Bledu. Gotska cerkev iz prve polovice 15. stoletja se je vse do danes ohranila v skoraj nespremenjeni obliki. Najbolj je znana po svojih poslikavah. Po ogledu cerkvice se z lanternami skupaj napotite k avtentični gorenjski domačiji, ki šteje že več kot 500 let.

gostitelji
Foto: arhiv Sodarjeva domačija

Vas Bodešče je prijazna in slikovita vas le tri kilometre od Bleda, slovenskega alpskega bisera. Tam vas prijazno sprejme hišna gospodarica, tudi ona v tipičnem oblačilu izpred dveh stoletij. Skupaj nazdravite prazniku z domačim žganjem, ki ga gospodar prinese iz tabernaklja in z domačim kruhom, naravnost iz krušne peči. Na njem pa domača zaseka ali pa skuta z lokalnimi zelišči.

gospodarica
Foto: arhiv Sodarjeva domačija

V prijetnem avtohtonem ambientu vam ta domači pričarajo praznični čas in za nekaj ur postanete del družine ter njenega slavja. Skupaj boste poslušali in zapeli, najraje triglasno, ljudske viže, kot so Jamniško, Živela je ena deklica, Hribčki ponižajte se, Blejsko deklico, Perice in druge praznične pesmi. V večini slovenskih krajev, tudi na Gorenjskem, je bilo najbolj pogosto triglasno petje: glavna melodija, bas in spremljevalni zgornji glas. Ko se je želel dober pevec izkazati, pa je zapel na “iber” ali “tretko,” ki je najvišji spremljevalni glas. Zaplesali boste tudi tradicionalne plese in začutili čarobnost praznikov na Gorenjskem.

Foto: arhiv Sodarjeva domačija

Ko zadiši po domačih dobrotah

Ko zazveni po praznikih, ne manjka tudi tradicionalnih domačih jedi in pijače ter zanimivih zgodb iz lokalnega okolja. Praznične dobrote na Gorenjskem so se razlikovale od vsakdanje kulinarike, ki je bila preprosta in skromna. Vsakdanji jedilnik v Prešernovem času je med drugim vseboval ajdove žgance zabeljene z maslom ali slanino, poleg tega sta bila na jedilniku še kisla repa ali zelje ter fižol, ješprenj, krompir in polenta. Vse sestavine, ki so jih uporabljali za pripravo jedi, so v večini pridelali kmetje sami.

ješprenj
Foto: arhiv Sodarjeva domačija

Praznične jedi so se od vsakdanjih razlikovale tako po uporabljenih sestavinah kot tudi po načinu priprave. Za praznike ni smelo manjkati meso, svinjska pečenka, klobase ipd., orehova potica, uporabljala se je pšenična moka, pekle in cvrle so se različne dobrote. Na doživetju pripravijo hrano po recepturi svojih babic iz sestavin, ki jih pridobijo na sosednji kmetiji.

Postregli vam bodo z ješprenjem in domačo prekajeno klobaso ter z refoškom ali rebulo. Poleg bo nekdaj tako pogosti domači jabolčnik ali čaj iz zelišč, nabranih na gorskih planotah, ali krhlova oz. hrušova voda. Slednje, kompot iz suhih tepk ali jabolčnih krhljev, so nekdaj zelo pogosto kuhali. Na mizi ne bo manjkala niti domača potica, ravno spečena v krušni peči in nadevana z orehi ali skuto in pehtranom.

potica
Foto: arhiv Sodarjeva domačija

Za piko na i poskrbijo “ta zmedeni flancati“, ki jih pripravljajo iz kvašenega testa, v božičnem času pa postrežejo še z medenjaki ali orehovimi rogljički. Gostje doživetje zaključijo s šilcem zeleno obarvanega domačega žganja Bolznar. Tega kuhajo iz tepk ali mešanega sadja nato pa v njem približno dva meseca namakajo dišečo perlo, za katero verjamejo, da je zdravilna.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več