Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Slovenia Green Cuisine

 

Znak trajnosti naj vodi vse ekološke in gurmanske navdušence

Slovenija je od leta 2016 prva zelena država na svetu po kriterijih Green Destinations, že od leta 2014 pa tudi uspešno vodi in razvija mednarodno nagrajeno iniciativo Zelena shema slovenskega turizma. Tudi na področju gastronomije od nekdaj sledi načelom trajnosti skozi pristop »z vrta na mizo«, s poudarkom na sezonskem, lokalnem in naravnem.

V letu, ko je Slovenija – kot prva država (in ne regija) v Evropi – Evropska gastronomska regija, se v zeleno skupino turističnih destinacij, ponudnikov namestitev, naravnih parkov, turističnih agencij in turističnih znamenitosti vključujejo tudi gostinski ponudniki.

Z drugimi besedami, če se navdušujete nad gastronomijo in so vam blizu načela trajnosti, lahko sedaj sledite znaku Slovenia Green Cuisine.

nabiranje gob
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Kdo lahko pridobi znak Slovenia Green Cuisine?

Gastronomija predstavlja pomemben del turistične industrije, zato je v tem za Slovenijo pomembnem gastronomskem letu nastal nov znak, torej nova kategorija trajnostnega certificiranja za  gostinske ponudnike. Na poziv za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine se lahko prijavijo gostinski ponudniki, destinacijam, nosilkam znaka Slovenia Green Destination, pa je v okviru že obstoječe platforme na voljo orodje z novimi kriteriji, po katerih lahko ocenijo svoje delovanje na področju gastronomije.

Namen projekta je spodbuditi destinacije, ki že imajo pridobljen znak Slovenia Green Destination ali so v postopku pridobitve, k izboljšavi trajnostnega razvoja gastronomije. Destinacije se lahko ocenijo po štirih kriterijih:

  1. Destinacija ima vzpostavljeno celostno upravljanje gastronomije, bodisi v okviru kolektivne blagovne znamke ali z drugim sistemom preverjanja kakovosti.
  2. Goste in lokalno prebivalstvo aktivno ozavešča o lokalnih gastronomskih posebnostih in principih trajnostne gastronomije ter skrbi za promocijo in trženje.
  3. Organizira različne dogodke, na katerih izpostavlja trajnostno gastronomijo, ter razvija in spodbuja gastronomska doživetja.
  4. Spodbuja lokalno gospodarstvo s poudarkom na povezovanju in promociji sezonskih in lokalnih živil, s tem pa podpira kratke nabavne verige.

z vrta na mizo
Foto: Ciril Jazbec, Tent Film

Zaveza trajnosti

Ponudniki gostinskih storitev se sedaj lahko vključijo v Zeleno shemo slovenskega turizma in pridobijo znak Slovenia Green Cuisine na podlagi predhodno pridobljenega mednarodnega trajnostnega certifikata L.E.A.F. ali Green Key.

Ob tem podpišejo Zavezo za trajnostno gastronomijo Slovenije, ki jo sestavlja sedem trajnostnih načel. Zaveza temelji na slovenskih gastronomskih posebnostih, na avtentičnih in sezonskih jedeh z lokalnim značajem in s tem tudi izpostavlja izjemen pomen kratkih dobavnih verig visokokakovostnih lokalnih ponudnikov živil. Slovenija je izjemno bogata z vodo, zato Zaveza priporoča strežbo sveže pitne vode, saj je ta visoke kakovosti, ob tem pa ni potrebe po dodatni embalaži. Gostinske ponudnike stimulira k zmanjševanju količine odpadkov, k izločitvi plastike za enkratno uporabo in k trajnostni uporabi naravnih virov. Slovenija je prepoznana kot država z visokimi higienskimi in sanitarnimi standardi, saj zagotavljala varno hrano v varnem okolju. Nenazadnje pa Zaveza spodbuja socialno vključevanje in povezovanje.

 

 

Vsi nosilci znaka Slovenia Green Cuisine

Kdo so gastronomski ponudniki, ki so se zavezali k trajnosti in pridobili znak Slovenia Green Cuisine?

Dvor Jezeršek
Cerklje na Gorenjskem
Gostilna in hotel Kunst
Leskovec pri Krškem
Gostilna Rajh
Murska Sobota
Gostišče Draga
Begunje na Gorenjskem
Gostišče Tolc
Spodnja Sorica
Grič
Horjul
Hiša Linhart
Radovljica
Pikol
Nova Gorica
Pivnica Union
Ljubljana
Restavracija Dam
Nova Gorica

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

Obiščite nosilce znaka na našem portalu

Spoznajte izvrstne gastronomske ponudnike, ki so prejeli znak Slovenia Green Cuisine.

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več