Nastavitve zasebnosti

Obvezni piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke in beleži anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si.  

Statistični piškotki

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Segmentacijski piškotki

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine o slovenskem turizmu, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Oglaševalski piškotki

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija (STO) beleži in hrani anonimizirane podatke o moji aktivnosti na www.tasteslovenia.si, ki jih STO uporablja za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje obiskovalcev portala v prihodnje. Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom posredovanja čimbolj kakovostne in zame zanimive vsebine (profiliranje). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki.
Ker se Slovenska turistična organizacija trudi pošiljati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo vsebino, bi želela meriti odzive na poslana obvestila. Za boljša in bolj usmerjena obvestila ter prilagajanje nadaljnjih sporočil osebne podatke avtomatsko obdela, analizira, profilira ter ocenjuje zainteresiranost uporabnikov za poslana obvestila.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Dovoljujem, da Slovenska turistična organizacija beleži in hrani prikaze prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere sem že predhodno izkazal interes (remarketing). Potrjujem tudi, da sem seznanjen s svojimi pravicami v zvezi s posredovanimi osebnimi podatki. Ker se Slovenska turistična organizacija trudi prikazovati čimbolj kakovostno in za prejemnike zanimivo oglasno vsebino, bi vas z oglasi želela ponovno obveščati o tematikah, za katere ste že predhodno izkazali interes. Te nastavitve veljajo za oglase, ki jih pokažemo preko storitev podjetja Facebook, vključno z Facebookom in Instagramom, pa tudi preko spletnih aplikacij. V kolikor se ne strinjate z beleženjen in hrambo prikazov prejetih obvestil in klike na povezave v prejetih sporočilih z namenom prikazovanja oglasne vsebine o tematikah, za katere ste že predhodno izkazal interes (remarketing), bo vseeno prikazano enako število oglasov, vendar pa za vas morda ne bodo tako zanimivi.

Upravljalec osebnih podatkov:
Slovenska turistična organizacija, Dimičeva ulica 13, Ljubljana
tel: +386 1 5898 550
e-pošta: info@slovenia.info

Med dobrimi oljarji

 

Oljčno in bučno olje - posebna zaklada slovenske gastronomije

Začinite si življenje z ekstra deviškim oljčnim oljem Slovenke Istre in Štajersko prekmurskim bučnim oljem.

Po vsej Sloveniji si lahko z njima začinite solate, v marsikateri vrhunski kuhinji pa vas preseneti uporaba katerega od teh olj v nepričakovanih kombinacijah. Bučno olje s sladoledom? Zakaj pa ne!

Olivno olje
Pikantno deviško oljčno olje Slovenske Istre
Foto: Arhiv ZTKMŠ Brda
Ekstra deviška oljčna olja iz Slovenske Istre se na ocenjevanjih uvrščajo med najboljša na svetu.

V Slovenski Istri, od koder prihajajo najboljša ekološko pridelana oljčna olja, prevladuje avtohtona sorta oljk – istrska belica. Ob obiranju živo zeleni plodovi so v olje hladno stisnjeni v le nekaj urah po obiranju. Okus olja je prijetno pikanten, nenasičene maščobne kisline pa imajo varovalne učinke za zdravje.

Novice z okusom

Prejemajte gastronomske zanimivosti, novosti, dosežke in priložnosti v svoj e-poštni predal!

V Termalno Panonski Sloveniji iz semen velikih buč že stoletja stiskajo olje, ki preseneti z barvo in aromo

Značilen, intenziven vonj po praženih bučnih semenih se presenetljivo lepo sklada z okusi mnogih jedi.

Štajersko prekmursko bučno olje z zaščiteno geografsko označbo po vsej Sloveniji uporabljamo v solatah in namazih, v vrhunskih kuhinjah pa krasi bučne juhe, bogati okuse sirov, okrepi značaj različnih mesnih in ribjih jedi, preseneča v sladicah in sladoledih.

Za liter bučnega olja je potrebnih kar 33 srednje velikih buč oz. kar 6 kilogramov semen! Ker v olju ni nič drugega, kot to, kar je v bučnih semenih, ima izjemne organoleptične lastnosti. Je značilne zeleno rjave ali zeleno rjavo rdeče barve. Je bistro, brez usedlin, v ustih ima optimalno gladek občutek.

Slovenski oljarji ga na tradicionalen način stiskajo že od leta 1750.

Oljčni bar

Degustirajte različna olja

V nekaterih oljarnah prirejajo strokovno vodene degustacije olj. Oljčna olja poiščite v Mediteranski, bučna v Panonski Sloveniji.

Olivno olje

Izbirajte hladno stiskana olja

Pri hladnem stiskanju plodov oljk temperatura ne preseže 27°C, pri hladnem stiskanju bučnih semen ostaja pod 40°C.

Oljka

Izkusite se v obiranju oliv

Spoznajta kako poteka obiranje oliv v oljčnikih. Na različnih kmetijah se lahko pridružite domačinom in se izkusite kot obiralec zrelih plodov.

Olja imajo zaščiteno označbo porekla zaradi domačih sort rastlin, sestave tal in podnebnih posebnosti

Pristnost in značilne lastnosti obeh vrst slovitih slovenskih olj dokazuje zaščita na ravni Evropske unije.

Takšna olja, kot jih lahko okušate v Sloveniji, ni mogoče pridelati nikjer drugje! Območje pridelave je določeno, vsebnost avtohtonih sort v kombinacijah stiskanih olj je predpisana, združenja slovenskih oljarjev pa kot pogoj za označevanje sama zahtevajo tudi doseganje visokih ocen za organoleptične lastnosti.

Kozana

Foto: Boris Pretnar

V Sloveniji pridelujemo tudi druga zanimiva hladno stiskana rastlinska olja

Olja iz semen industrijske konoplje, orehovih jedrc in drugih sestavin so pomoč pri varovanju zdravja.

Nekatera tovrstna olja, ki jih zaradi zdravja mnogi uživajo po žličkah kot samostojni dodatek k prehrani, zaradi izrazitega, a prijetnega okusa zlahka vključimo v pripravo jedi. Da ohrani svoje najboljše lastnosti, ga ne segrevamo. Uporabimo ga za začinjanje solat, dodajamo ga smutijem in kosmičem, hladnim omakam in namazom.

Butične zgodbe

Doživite edinstvene zgodbe slovenskih ponudnikov, gostincev in pridelovalcev.

Krasna si, bistra hči planin

Kulinarične zgodbe s Posočja in narava doline, ki je inspiracija za vrhunske jedi.

Preberite več

Kulinarične čarovnije globoko v horjulski hosti

Domače jedi s skandinavskim pridihom in v sozvočju z naravo.

Preberite več

Lov za istrskim zlatom

Družinska tradicija, ki iz temne prsti skrivnosten gomolj prinese na okusne krožnike.

Preberite več

Okusite še več!

Spoznavajte zgodbo slovenske gastronomije. Odkrivajte lokalne posebnosti kulinarike in vina.

Preberite več